Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ekološki ustanak zatražio je danas da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu Goran Vesić i premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić hitno i bez odlaganja podnesu ostavke zbog "obmanjivanja javnosti u slučaju tajnih pregovora i dogovara za kulturno istorijsko dobro - zgrade Generalštaba na uglu Nemanjine i Kneza Miloša u Beogradu". Ova organizacija traži i da im se "zabrani bavljenje politikom".

Ova politička organizacija zahteva i da se Goranu Vesiću zbog „obmane javnosti zabrani svako dalje učestvovanje u političkom životu“.

„Bila su potrebna samo dva dana od kada je Ekološki ustanak obelodanio dokumenta da sve maske padnu i da bi se ogolile sve laži Gorana Vesića. Svi američki mediji, objavili su šta je plan Ričarda Grenela i Džerada Kušnera, koji su nam umesto Gorana Vesića predstavili kako će izgledati budući kompleks Generalštaba„, navodi se u saopštenju.

„Kako je ministar Goran Vesić obmanuo javnost i izneo neistine i time doveo u zabludu građane Srbije, a što je potvrđeno izjavama vlasnika američkih kompanija, zahtevamo da se Goranu Vesiću, zabrani svako dalje učestvovanje u političkom životu, da li u svojstvu ministra ili bilo kojoj drugoj javnoj funkciji. Ovakvim postupanje Goran Vesić je pokušao da prikrije činjenice, izneo je neistine i time potvrdio da nije dostojan da obavlja bilo koju javnu funkciju“, dodao je Ekološki ustanak.

Goran Vesić, Kopaonik biznis forum Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pored Vesića, ostavku i zabranu daljeg aktivnog učešća u političkom životu Srbije, Ekološki ustanak traži i za Anu Brnabić , koja je, kako tvrdi ova politička organizacija, Gorana Vesića ovlastila za „ovakve nelegalne poslove, te prikrivala činjenice u vezi kulturnog dobra od velikog značaja“.

„Ovakvim svojim ponašanjem, imenovani su pokazali da nisu dostojni da obavljaju funkcije na kojima se nalaze. Tim pre, što je Ana Brnabić predložena za mesto predsednika Skupštine Srbije. Narodna skupština je najviše telo zakonodavne vlasti u Srbiji. Nakon otkrivanja ove malverzacije, Ana Brnabić, ne može obavljati funkciju predsednika Skupštine jer ne radi u interesu građana Srbije, niti poštuje Ustav i Zakone ove zemlje“, naveo je Ekološki ustanak.

Ana Brnabić Kopaonik biznis forum Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, pokret Ekološki ustanak saopštio je ranije da je ministar građevinarstva Goran Vesić, po ovlašćenju Vlade Srbije, potpisao memorandum o razumevanju sa jednom američkom kompanijom, koja bi trebalo da izvrši revitalizaciju zgrada u kompleksu nekadašnjeg Generalštaba, oštećenih u bombardovanju 1999. godine.

Ovaj pokret je naveo i da će taj prostor, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, biti predat u zakup toj kompaniji na 99 godina, bez nadoknade, kao i da postoji mogućnost da zgrada bude srušena ili pretvorena u hotel.

Ministar Vesić odbacio je navode da je bilo šta potpisano, ali nije negirao da ga je Vlada ovlastila da potpiše memorandum sa kompanijom koja bi izvršila revitalizaciju tog prostora.

Juče je zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Džared Kušner, objavio render za projekat budućeg luksuznog kompleksa na mestu Generalštaba Vojske Srbije.

Inače, kompleks zgrada Generalštaba, dvodelna urbanistička celina, nazvana Sutjeska, po kanjonu te reke u Bosni i Hercegovini, gde odigrana jedna od najpoznatijih bitaka Drugog svetskog rata, građen je od 1956. do 1965. godine prema projektu čuvenog arhitekte i akademika Nikole Dobrovića. Veliko oštečenje doživeo je tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

***

BONUS VIDEO – GENERALŠTAB: Ko trguje vojnim objektima? – Petar Bošković i Katarina Maksimov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare