Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koopredsednik stranke Zajedno i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta istakao je večeras da ova stranka neće dozvoliti povampirenje projekta "Jadar" i upozorio je da su građani naše zemlje na masovnim demonstracijama u decembru 2021. godine iskazali svoje mišljenje i da se čistoća životne sredine u razvijenim zemljama ne može plaćati bolestima i zagađenjem naših reka, planina, vazduha i zemljišta.

Jovanović je poručio da odbrana naše životne sredine nema cenu, te da iskopavanja litijuma u Srbiji neće biti.

„U sinoćnoj epizodi beskrajne serije ‘sapunica’ kojima Aleksandar Vučić redovno-vanredno maltretira građane Srbije preko RTS-a kao javnog servisa, predsednik je istakao da voli da priča o litijumu i da mu je taj mineral strašno važan. U naletu srceparajuće ljubavi prema rudarstvu, Aleksandar Vučić je sebi dozvolio da izjavi neistinu da bi projekat eksploatacije rude litijuma ‘Jadar’ zaposlio 4.000 do 5.000 ljudi, dok je stvarna cifra tek negde oko 700 zaposlenih, i većinu stanovnika Srbije još jednom uvredio nazvavši ih ‘jedinim budalama na svetu koje to neće'“, rekao je Jovanović u pisanoj izjavi i dodao:

„Po ko zna koji put, Aleksandar Vučić je poslužio kao limeni razglas bogatih moćnika iz inostranstva i oglasna tabla za njihove najave. Upravo danas i verovatno ne slučajno, generalni direktor kompanije ‘Rio Tinto’ Džejkob Stausholm je objavio da im ne pada na pamet da odustanu od ovog projekta koji je potreban Srbiji. Gospodin Stausholm se nije izjašnjavao zašto je projekat toliko potreban ‘Rio Tintu’, ali možemo naslutiti milione razloga od kojih svaki vredi bar po evro.“

„Mi, takođe, imamo mnoštvo razloga da ne verujemo njihovim pričama: počev od sramne saradnje ove korporacije i isporuka čelika nacističkoj Nemačkoj, preko građanskog rata koji su izazvali u Papui Novoj Gvineji, pa do bezobzirnog uništavanja nasleđa aboridžina u Australiji. U kombinaciji sa najnovijim pričama o ‘žrtvovanim oblastima’ na rubu Evropske unije, čini se da se priprema obred povampirenja projekta ‘Jadar’ i da se izuzetno bogati ljudi u zemlji i inostranstvu spremaju da nas truju i raseljavaju pod maskom javnog dobra“, dodao je još Jovanović.

Podsetimo, izvršni direktor Rio Tinto Ltd Džejkob Stausholm izjavio je da kompanija nije odustala od litijumskog projekta Jadar u Srbiji.

Kako prenosi Rojters, Stausholm je na brifingu za investitore u Sidneju izjavio da to predstavlja „neverovatnu vrednost“.

„To treba svetu, potrebno je Srbiji. Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali“, rekao je on, a preneo N1.

BONUS VIDEO – Aleksandar Jovanović Ćuta se javio sa blokada na Rupskoj reci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar