Foto: Udruženje građana "Ne damo Jadar"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras na RTS da voli da priča o litijumu, da je on strašno važan i da smo napravili strašnu grešku što smo stopirali projekat Jadar rudarske kompanije Rio Tinto. Istakao je da je on "jedini u ovoj zemlji koji se zvanično zalaže da koristimo litijum, jer smatram da mi ne treba da budemo jedine budale na svetu koje to neće".

Vučić je posle sednice vlade na kojoj je doneta odluka da Srbija uputi zahtev Kforu za povratak srpske vojske i policije na Kosovo, naveo da bi eksploatacija litijuma mnogo značila „jednoj Loznici, Krupnju ili Jadru i Rađevini“.

„Dobili bi 4.000 do 5.000 zaposlenih, gde bi prosečne plate bile preko 1.000 evra. Pa bi umesto realnih 80.000 stanovnika u tom području, imali 120, 130 hiljada ljudi, konačno bismo osnažili Podrinje“, kazao je Vučić.

Dodao je da će se za 15-20 godina pričati o tome koji će materijali da zamene litijum, „i jedan od njih je kalcijum karbonat“.

„I to smo pronašli u Srbiji, u drugom njenom delu, to je dobro. Ko da nas je Bog pogledao“, ocenio je on.

Naveo je i da je pre tri dana dobio informaciju da je u jednom od najsiromašnijih delova Srbije pronađeno jedno od 80 najvećih nalazišta zlata, potpuno novo na teritoriji Srbije.

Na pitanje da li to sve znači da je litijum i dalje tema, on je poručio da će za njega uvek biti „tema moje gluposti, nedovoljne odgovornosti da izdržim pritiske“.

Na insistiranje novinara da li se litijum kopa i da li će se kopati u budućnosti, istakao je da se ne kopa, „to morate da pitate vladu, što se mene tiče ja bih sve promenio i sve uradio drugačije, ali vidim da u vladi misle drugačije“.

„Ja sam jedini u ovoj zemlji koji se zvanično zalaže da koristimo litijum, jer smatram da mi ne treba da budemo jedine budale na svetu koje to neće. Baš me briga što će da me napadaju, šta mi mogu?! Da menjam Ustav zbog toga neću, poslednji mi je mandat, da me smene ne mogu, jer to narod ne da“, poručio je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić o godišnjici ekoloških protesta: Dan kad smo ispali najgluplji na svetu, jer smo odustali od litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare