Džefri Hovenijer Foto: tr.usembassy.gov

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio večeras da Evropska unija može govoriti o roku postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije, ali da to ne mogu oni koji nisu učesnici razgovora.

Hovenijer je za prištinsku televiziju „Klan Kosova“ rekao da Kosovo i Srbija treba da se konstruktivno angažuju u pregovorima u okviru procesa dijaloga.

„To zavisi od samih strana, ali jedna od važnih obaveza koju su obe strane preuzele jučerašnjim sporazumom je, citiram: ‘da se usredsrede na hitnu punu koncentraciju na predlog o normalizaciji odnosa’ – navodi se u samom dokumentu. Neki konkretni sastanci koje vodi EU, čiji je cilj da se radi na njima i prezentuju rezultati. EU može da govori o ovim rokovima, ali ovo je na brzom putu, ovo je na vremenskoj liniji koja pokazuje hitnost ovog pitanja“, rekao je Hovenijer.

Naglasio da strane u dijalogu moraju da pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi krenule dalje ka sporazumu o normalizaciji odnosa.

„Pa, postoji niz stvari o kojima treba razgovarati u kontekstu ovog predloga o normalizaciji odnosa dve strane, a ono što Srbija i Kosovo treba da urade jeste da se konstruktivno angažuju u tim pregovorima. Posrednici EU će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa stranama. Zahtevamo fleksibilnost, kreativnost i napore da u velikoj meri unapredimo ovaj sporazum o normalizaciji odnosa“, rekao je američki ambasador.

Hovenijer je rekao da je američka vlada zahvalna zbog dogovora Kosova i Srbije o registarskim tablicama, juče postignutog u Briselu i dodao da je juče Vlada Kosova „otišla tamo gde je Zapad želeo da ide“.

„Jedna od stvari, zbog koje sam zahvalan i mislim da je zahvalna cela američka Ambasada i američka Vlada, jeste činjenica da je juče postignut dogovor Kosova i Srbije uz posredovanje EU, o urađenju dve stvari. Mislim da je veoma važno. Jedno je da se izbegne dalja eskalacija i preduzmu koraci koji smanjuju eskalaciju koja je nastala zbog primene režima registarskih tablica automobila, a druga obaveza je bila da se hitno pristupi ovom predlogu o normalizaciji koji je iznela Evropska unija i podržale Francuska i Nemačka i da se nastavi sa ovim veoma važnim pitanjem“, rekao je Hovenijer.

Rekao je da SAD dogovor postignut juče vide kao veoma veliki uspeh i veoma veliki korak napred.

„Želim da priznam da se Vlada Kosova juče angažovala na način koji je bio konstruktivan i koristan i pomogla nam da dođemo tamo gde je cela međunarodna zajednica želela da vidi kraj ovoga. Ovo je moj prvi pogled na ono što se juče dogodilo: veoma važan korak napred za obe zemlje u kontinuiranoj posvećenosti radu na normalizaciji odnosa i deeskalaciji nekih od pitanja koja su nas sprečila da radimo na nekim od važnih strateških pitanja“, rekao je Hovenijer.

BONUS VIDEO – Da li je dogovor o tablicama u Briselu rešio ili samo odložio problem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar