"Mi smo dobili od predsednika Skupštine kao članovi Anketnog odbora da se obustavlja dalji rad odbora po zahtevu roditelja i prosto mi to moramo da prihvatimo zato što su roditelji to tražili. Mislim da je to ipak loše i da će sprečiti da se sazna istina o propustima u državnom sistemu. Anketni odbor je mogao i imao ovlašćenja da kao institucija traži odgovore i sasluša sve one aktere koji su bitni - od tužilaštva, preko zaposlenih u školi, ljudi iz Mladenovca, odnosno nadležnih institucija koje su zadužene za Dubonu i Mladenovac", kaže Aleksić za Nova.rs.

On navodi da je pogotovo ovaj slučaj važan zato što je taj ubica itekako bio poznat organima reda i opet je imao i krivične prijave i dostupno oružje i napravio masakr.

„Takođe, sa druge strane jako je važno ispitati šta se dešavalo u školi, ne samo sa ovom generacijom nego i u prethodnih nekoliko godina. Da vidimo šta je tu bila uloga i tužilaštva i policije i svih drugih ljudi. Prosto, suština je bila da Anketni odbor utvrdi propuste i kao takav utiče na nadležne organe i institucije da se u budućnosti ne ponovi nešto slično. Nama deca polaze u školu u septembru, ko garantuje da se neće desiti nešto slično ako sve ostane kao što jeste“, upitao je Aleksić.

Vlast je veoma perfidno zloupotrebila i patnju i bol roditelja, smatra Aleksić i kaže da su prvo prihvatili da se Anketni odbor formira, ali da je onda na prvoj krivini krenula da se diže medijska prašina oko toga.

„Ko će predsedavati, ko neće – to nije bitno. Bitno je da mi utvrdimo društvenu odgovornost ako je ima, da pokažemo da smo spremni da se suočimo kao društvo sa greškama odgovornošću zbog budućnosti. Šta je važnije od toga da se utvrdi odgovornost ako je postojala u funkcionisanju države i sistema u ovim slučajevima, da bi sprečili u budućnosti da iko strada. I dete u školi i čovek na ulici, i bilo ko“, rekao je on.

Aleksić je naveo da će opozicija o obustavljanju rada Anketnog odbora obavestiti javnost na pres konferenciji u ponedeljak.

„Nastavljamo dalje da se borimo za Srbiju protiv nasilja. Večeras ovde ispred RTS-a gde tražimo ostavke rukovodstva RTS-a, koji i dalje ne radi posao u interesu građana ve u interesu onih koji su na vlasti. Ne informiše građane i oni moraju da budiu ti koji će snositi takođe odgovornost, kao i Pink i Hepi i REM“, zaključio je Aleksić.

***

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o Martinovićevoj evakuaciji iz Skupštine i budućnosti Narodne stranke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar