Foto: Nova.rs, Dejan Živančević, Privatna arhiva, N1

Grupe mladih i talentovanih devojaka koje su okupljene oko zajedničkih interesa, ispred sebe imaju strogog učitelja i mentora koji godinama sa njima gradi odnos pun "poverenja" , a zatim to iskorišćava na najstrašniji način. Sledi seksualno zlostavljanje u različitim oblicima, a ovaj isti podel ponašanja srpska javnost mogla je da vidi u tri odvojena slučaja koji su potresli Srbiju - školi glume "Stvar srca", konjičkom klubu "MBM", ali i Istraživačkoj stanici Petnica.

U sva tri slučaja mogu se videti brojne sličnosti u modelu ponašanja tri predavača. Profesor glume Miroslav Aleksić, profesor jahanja Miloš Đukić i profesor u Petnici Branislav Savanović bili su poznati i slovili su za ugledne predavače, harizmatične i velike profesionalce.

Ujedno, važili su za zahtevne učitelje, stroge i sa posebnim pravilima. Svaki od njih ima i agresivnu crtu ličnosti, ali je ona duboko skrivena manipulatorskim veštinama.

Od kako su pomenuti slučajevi dospeli u javnost, počeli su da isplivavaju detalji kako su škole funkcionisale. U pitanju je gotovo isti model ponašanja – predavači sa devojčicama imaju blizak odnos, one se poveravaju svom mentoru, pričaju o privatnim stvarima i savetuju se međusobno.

Pročitajte još:

Oni su autoriteti koji polako pomeraju granice sa žrtvama, maskirajući nasilje u nešto „normalno“. Neretko ponižavaju žrtve i čine da se osećaju nedovoljno vrednim, a satim tim i gube hrabrost da progovore. I sam Mika Aleksić je tokom iznošenja svoje odbrane na optužbe da je silovao i polno uznemiravao više polaznica škole „Stvar srca“, od kojih su neke bile i maloletne, istakao kako te devojke „zna u dušu“.

O navodima da je za učenike predstavljao neku vrstu Boga, rekao je da je to “udarac ispod pojasa i da nema komentar”.

Sa druge strane, u najskorijem slučaju silovanja i polnog uznemiravanja u konjičkom klubu, profesor jahanja Miloš Đukić takođe je sa polaznicama imao otvoren i blizak odnos. Naime, oni su često svi sedeli zajedno i pričali, a on ih je slušao i tešio, što je ranije jedna od polaznica škole ispričala za naš portal.

U trećem slučaju, profesor Branislav Savanović zvani Savan, koji je optužen da je fotografisao nage polaznice, od kojih su neke bile maloletne, takođe je predstavljao autoritet u Petnici.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Kako je ranije objavio nedeljnik Vreme, profesor je često pravio sedeljke za „kul ekipu“, poznatije kao „bleja sa S.“, uvek uz mnogo alkohola, kojim je dodatno onesposobljavao devojčice.

Na tim sedeljkama je bilo „uobičajeno“ da se te fotografije razgledaju, i u Petnici se znalo, odnosno bila je javna tajna, da S. fotografiše devojčice.

Bahato ponašanje i vulgarni komentari

Takav blizak odnos omogućava osobi od autoriteta da prikupi dovoljno informacija i stvori atmosferu prisnosti, u kojoj sebi daje za pravo da izgovara komentare seksualne konotacije, koji vremenom postaju sve vulgarniji. Zbližava se sa devojkama, te tu bliskost iskorišćava u najgorem mogućem smislu.

U slučaju Aleksića javnost je ranije čula da je na predavanjima neretko vređao žrtve nazivajući ih „glupanima“, te kažnjavao. Sa druge strane, uhapšeni trener jahanja otišao je korak dalje.

Foto: Nova.rs/Instagram

Devojkama je upućivao jezive komentare poput: “Da li umete da se naložite na konju?, “Da sam 10 godina mlađi, sve bih vas je*ao”, “Treba da češeš čavku o prednji unkaš, sve dok ne sv**iš”…

Stvaranje straha

S obzirom na to da su u pitanju mlade devojke koje su zbog svojih snova i ambicija dolazile u pomenute škole, za predatore je to bio idealan teren da stvore takvu atmosferu u kojoj one ne bi smele da progovore. Neretko, one su i ucenjivane.

„Maltretirao nas je sa menjanjem konja, uslovljavao nas je. Ljudi koji nisu u sportu ne znaju šta to znači, ali svaka od nas je imala svoje želje a on nas je ucenjivao sa tim stvarima”, ispričala je ranije naša sagovornica, govoreći o seksualnom nasilju koje je pretrpela od Đukića.

Foto:shutterstock By Peter Leee

Najveće dostignuće bilo je proći sve seminare u Petnici, kao i da se naučni rad na kraju objavi u „Petničkim sveskama“. To je znao i profesor Savanović.

Ipak, ono što deca nisu znala je da profesor nema autoritet da odluči da li će rad izaći u toj publikaciji – što je bila stvar prestiža i uspeha za polaznike, garancija poziva za narednu godinu. Znajući to, on ih je ucenjivao govoreći im da im radovi neće izaći ako ga ne budu slušali.

Svako nasilje se dešavalo iza zatvorenih vrata ili u situacijama kada su žrtve same sa predatorom i praktično nemaju kuda.

BONUS VIDEO: Mika Aleksić ispred sudnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar