Foto:Privatna arhiva

Nađa Garčević (21), hrabra mlada devojka, odlučila je da u ispovesti za Nova.rs podeli svoje strašno iskustvo koje je doživela u školi jahanja, kada ju je trener Miloš Đukić (68) polno uznemiravao. Detalji o hapšenju pomenutog trenera ne prestaju da šokiraju javnost, a Đukić je sinoć uhapšen zbog silovanja i polnog uznemiravanja polaznica konjičkog kluba "MBM", koje je trajalo više od deset godina. Nađa je nedavno prijavila Đukića nadležnim organima, a sada je odlučila da izađe u javnost i da pruži podršku svim devojkama koje su žrtve nasilja da isto prijave.

„Nekome će sutra zbog ovoga biti lakše da progovori. Ja sam tamo došla 2019. godine, a 2021. sam otišla na neko vreme kada se sve to dešavalo i sada sam se vratila. To je bio period kada se sve desilo sa mnom i sa jednom maloletnom devojčicom, zaista je bio mukotrpan proces da se on skloni iz kluba. A dok se on nije sklonio, ja nisam dolazila“, počinje svoju ispovest Nađa.

Više devojaka je prijavilo trenera i poznatog kaskadera Đukića, a neke od njih su bile maloletne, ili su i dalje. Nađa je bila punoletna kada je doživela nasilje od svog trenera.

Kako je ispričala, slučaj je sama prijavila policiji, ali spontano su sve devojke počele da prijavljuju lančano.

„Uprava kluba je saznala za to, ja im nisam rekla, tada su zatvorili klub i radili na tome da se on skloni. Mnogo je bitno da se prijavi policiji i da dobije medijsku pažnju, a pre svega klub je maksimalno reagovao, a to nije bilo lako, jer je on mnogo težak čovek“, ističe Nađa.

Jedna od polaznica škole jahanja ranije je za naš portal istakla slične stvari – kako je Đukić bio veoma komplikovan čovek. Naime, Nađa je objasnila šta to zapravo znači.

Bio je agresivan i upućivao vulgarne komentare devojkama

„Umeo je da bude poprilično agresivan, osim što je vikao, razbijao je šolje, izgledalo je zaista nebezbedno u nekim momentima. Bio je nepredvidiv, nikad se nije znalo kako će da reaguje, umeo je od gluposti da napravi katastrofu“, objašnjava Nađa.

Pročitajte još:

Nažalost, ona je pretrpela i psihičko i seksualno nasilje od strane svog predavača, a za naš portal je detaljno ispričala kako je sve teklo.

„Moja mlađa sestra i ja smo prvo dolazile sa svojim ocem, a kada smo se osamostalile on je uzeo da nas trenira. Postavljao se kao drug i neko kome je stalo do našeg jahanja, sve je pametno urađeno. Gledao je da stvori odnos i da polako prelazi granice sa nama. Imao je komentare, koji su postajali sve vulgarniji. U tom momentu i okruženju uopšte se ne razume da to nije adekvatan način da se on ponaša sa učenicama. Ja mu nikada nisam odgovarala, nisam želela da ga ljutim još više, jer sam znala kakav ume da bude. Maltretirao nas je sa menjanjem konja, uslovljavao nas je. Ljudi koji nisu u sportu ne znaju šta to znači, ali svaka od nas je imala svoje želje a on nas je ucenjivao sa tim stvarima“, priča naša sagovornica.

Škola jahanja Foto:Sofija Bogosavljev/Nova.rs

Komentari upućeni devojkama su bili slični, veoma neprimereni i vulgarni, a ovo su neki od njih:  „Da li umete da se naložite na konju?, „Da sam 10 godina mlađi, sve bih vas je*ao“, „Treba da češeš čavku o prednji unkaš, sve dok ne svršiš“…

Kako je naš portal ranije otkrio, devojke su često bile same sa njim, a dešavalo se i da prespavaju u klubu, te je on iskorišćavao svaki momenat.

„Nisam imala gde da se pomerim, dešavalo se kada smo sami“

„Dosta komentara mi je bilo upućeno kada sam jahala sama, kada je došlo do fizičkog kontakta mene je bio strah da opet dolazim. Poljubio me je, pokušao je da mi gurne jezik i pipao me je na neprimerenim mestima. Imamo jedan deo štale koji je malo izolovan, ja baš nisam imala gde da se pomerim. On je ispuštao zvukove poput stenjanja, uzdisaje, užasno je neprijatno. To mi se desilo dva puta u toku dana. Tada sam shvatila da se isto desilo i još jednoj devojčici, koja je bila maloletna“, ispričala je Nađa.

Kako kaže, to joj se dogodilo u septembru 2021. godine, nakon čega je prestala da ide u klub. Takođe, pričala je sa tom devojčicom i shvatile su da prolaze kroz isto.

„Jedna devojka kojoj sam rekla mu je prenela i onda je on pričao kako izmišljamo, moju sestru je ubeđivao kako ja haluciniram. On je gledao da nas sve posvađa, ali to nije uspelo, jer smo bile jako složne. On je izjavio da će da se vrati u septembru ove godine i to nije smelo da se dozvoli. Svi smo se plašili da to ne našteti klubu, jer mi volimo to mesto, on je koristio našu bezuslovnu ljubav prema tom mestu kako bi pokrio gadosti koje je radio“, ističe Nađa.

„On je tako vešt manipulator. Moja mlađa sestra mi je rekla: ‘Nađa, da te ne znam ceo život, ne bih znala kome da verujem’, toliko je on dobar manipulator. On je stvarno sve polako i taktički radio, da misliš da ti je prijatelj, a onda polako prelazi granice dok ti ne prepoznaješ da je to prelaženje granica – već prihvatiš kao normalu“, ispričala je za Nova.rs hrabra Nađa Garčević.

Takođe, naša sagovornica posebno želi da istakne kako je trenutna vlasnica kluba zaista pružila bezbedan prostor devojkama i od onog trenutka kada je saznala za dešavanja dala je devojkama bezuslovnu podršku.

Podsećanja radi, Miloš Đukić je uhapšen sinoć, a kako je MUP danas saopštio, on je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je, od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje nad polaznicama njegove škole jahanja.

On je, kako se sumnja, u decembru 2010. godine, obljubio devojku koja je u to vreme bila maloletna, a osam godina kasnije pokušao da siluje još jednu maloletnicu.

„M. Đ. se tereti i da je, od 2013. do 2021. godine, pet polaznica škole jahanja, od kojih su dve u to vreme bile deca, a jedna maloletna, neprimereno dodirivao po intimnim delovima tela“, navela je policija.

****

BONUS VIDEO: Konjički klub MBM u Lipovačkoj šumi, čiji je učitelj priveden zbog silovanja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar