Foto: MUP Srbije

Ministar policije Aleksandar Vulin tokom sastanka u Beogradu sa čelnicima novopazarske policije izjavio je da je novopazarska policija od početka godine presekla više lanaca trgovine narkoticima i zaplenila oko 130 kilograma različite droge. Budući da je u toku izborna kampanje, tumačenje ovakvih rezultata je razumljivo, ali je problem u tome što je novopazarska policija u samo dve akcije zaplenila 130 kilograma droge, i da su ti narkotici uvek isti i to oni najjeftiniji- koji su do nedavno cvetali na Jovanjici.

Milenko Munižaba, bivši šef UKP za grad Beograd i Predrag Đajić bivši načelnik PU Valjevo poslati su iz Direkcije policije i kabineta ministra policije Aleksandra Vulina sredinom januara u Novi Pazar kako bi sredili katastrofalno stanje koje vlada u policijskoj upravi u tom gradu, pisala je ranije Nova.rs.

Dva meseca kasnije, u Beograd su stigli najviši predstavnici Policijske uprave Novi Pazar, koje je ugostio ministar policije Aleksandar Vulin. Zajedno sa načelnikom Policijske uprave u Novom Pazaru Nerminom Ljajićem i zamenikom načelnika Milenkom Munižabom, Vulin je održao sastanak o postignutim rezultatima novopazarske policijske uprave i budućim planovima i aktivnostima.

Kako je saopštio MUP, Vulin je istakao da je zadovoljan rezultatima od početka godine ove policijske uprave u borbi protiv droge.

Foto: OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

„Novopazarska policija je svojim radom i operativnim saznanjima od početka godine presekla više lanaca trgovine narkoticima i zaplenila oko 130 kilograma različite droge, što je rezultat vredan svake pohvale. Od januara meseca Policijska uprava u Novom Pazaru imala je više od 70 zaplena droge, što pokazuje da se borba policije protiv dilera vodi neprestano, svakog dana. Novi Pazar, baš kao ni jedan grad u Srbiji neće biti pogodno tlo za transport i trgovinu drogom. Dileri droge i trovači naše dece nemaju ni veru ni naciju, njihov jedini cilj je da prodajom tog đubreta i trovanjem naše dece zarade ogromne količine novca. Kao što vidite, u Srbiji, u Pazaru, Sjenici, Tutinu i ostalim gradovima nećete moći da dilujete i krijumčarite drogu“, rekao je Aleksandar Vulin.

I možda bi ovo bili neki rezultati za pohvalu da se Novi Pazar ne nalazi i u izveštaju Globalne inicijativne protiv transnacionalnog kriminala iz 2021. godine. U izveštaju se kaže da je položaj Novog Pazara izuzetno značajan krijumčarima narkotika jer se nalazi na tromeđi tri države.

U izveštaju se objašnjava da situacija sa kriminalom u Novom Pazaru jeste nešto svetlija nego što je to bilo devedesetih godina, ali napominju da su se za razliku od prethodnog perioda, kada je ovaj deo Balkana bio mahom tranzitan, promenilo to što su se u međuvremenu razvili i proizvođači narkotika, a paralelno sa njima se širilo i tržište prodaje na malo. Prema izveštaju, 2008. godine Stejt Department je ovaj deo Srbije nazvao „skladiše heroina“.

Čime se Vulin hvali?

Takođe, kako objašnjava izvor našeg portala iz policije, situacija u Novom Pazaru jeste bolja, od kad su dvojica iskusnih policajaca u ovom gradu, ali je daleko od idealne kako to predstavlja ministar Vulin.

„Novi Pazar je preplavljen heroinom i kokainom, a ministar uzima i zbraja sve droge, i onda kaže kako je zaplenjeno 130 kilograma droge, ali ne i koje. Jednu akciju su izvele kolege iz Tutina, njima svaka čast, a drugu su radili policajci iz Pazara, ali u obe akcije je zaplenjena samo marihuana“, kaže izvor našeg portala.

Samo letimičan pogled na novinske članke crne hronike iz Novog Pazara daju odgovore na pitanja da li je 130 kilograma droge zaplenjeno u Novom Pazaru za pohvalu ili kritiku, i koliko je od te droge heroina, kokaina ili amfetamina, a koliko marihuane.

Naime, novopazarska policija je početkom februara zaplenila je oko 63 kilograma marihuane i uhapsila dva crnogorska i četiri srpska državljanina. Policija je uhapsila B. P. (22) i V. M. (35), državljane Republike Crne Gore, i N. U. (27 ), H. H. (25 ) i S. K. (36), svi iz Tutina, kada su njih petorica zatečeni kako u mestu Paljevo kod Novog Pazara prebacuju tri torbe marihuane iz jednog „golfa“ u drugi.

Zaplenjena marihuana
Zaplenjena marihuana Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE PU NOVI PAZAR

Prvog dana marta, novopazarska policija zaplenila je oko 53 kilograma marihuane i uhapsila supružnike E. I. (34) i Š. M. (35) iz Tutina, kada je policija oko ponoći u blizini njihove kuće u okolini Tutina u gepeku parkiranog „audija“ pronašla četiri putne torbe u kojima se nalazilo 53 paketa marihuane.

Zaplenjena marihuana
Zaplenjena marihuana Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE PU NOVI PAZAR

Početkom januara uhapšeni su i H. K. (26), I. H. (25) i D. K. (30) iz Novog Pazara, kada je kod njih pronađeno oko 930.5 grama marihuane.

Kada se rezultati ove tri najveće akcije saberu, od koje su prve dve mnogostruko značajnije, dobija se rezultat od 117 kilograma droge, odnosno marihuane. Ostalih 13 kilograma, do Vulinovih 130 kilograma, čine uglavnom zaplene u manjim akcijama policije, a pitanje je i da li u tim akcijama ima neke „skuplje droge“.

BONUS VIDEO: Rasprava u Novom Pazaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare