Foto:OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Užicu, pokrenulo je krivični postupak protiv vozača “audia A6” M.V. koji je 20.februara, kao vozilo pratnje, nezvanično, ministra policije Aleksandra Vulina, udarilo u drugo vozilo kojim je upravljao dvadesetogodišnji mladić, koji je samo pukom srećom preživeo.

Prema rečima zamenika javnog tužiovca Osnovnog javnog tužilaštva Užice, koji je učestvovao u vršenju uvuđaja, postoje osnovi sumnje da su propusti vozača MUP-ovog vozila i njegova vožnja, uzrok nastanka saobraćajne udesa. Brzina kretanja “audia” i dalje nepoznata javnosti. Vozač L.S. koji je sa probnom vozačkom dozvolom upravljao vozilom “fiat” nije imao alkohol u krvi i ne snosi nikakvu krivicu za nastanak nesreće.

Pročitajte još:

Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu, stigao je izveštaj Policijske uprave Užice o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila još 20.februara u naselju Bela Zemlja, na magistralnom putu Užice-Zlatibor u kojoj je učestvovalo vozilo “audi A6”, vlasništvo MUP-a Republike Srbije, koje je prema nezvaničnim informacijama bilo pratnja ministra Aleksandra Vulina. Na osnovu pristigle dokumentacije policije, tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak protiv vozača “audia”, rekao je za Nova.rs zamenik javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu Vladimir Bošković, koji je na licu mesta učestvovao u vršenju uviđaja.

“Nakon prijema izveštaja o saobraćajnoj nezgodi, tužilaštvo je pokrenulo krivično gonjenje protiv M. V. iz Beograda, vozača putničkog vozila „Audi A6“ koje je u vlasništvu MUP Republike Srbije, jer postoje osnovi sumnje da su propusti u njegovoj vožnji uzrok nastanka saobraćajne nezgode, odnosno postoje osnovi sumnje da je isti učinio krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja iz čl. 289. st. 3. u vezi st. 1. Krivičnog zakonika”, kaže za Nova.rs Bošković.

Saobraćajna nesreća u Zlatiborskom okrugu Foto:Privatna arhiva

Brzina kretanja vozila koje se kretalo pod blinkerima još uvek je nepoznata, jer po rečima Boškovića, može biti utvrđena samo saobraćajnim veštačenjem.

Imajući u vidu sramno saopštenje MUP-a, izdato istog dana kada se nesreća dogodila, u kome se navodi da je vozač koji je upravljao vozilom “fiat” posedovao probnu saobraćajnu dozvolu, na vozilu nije imao slovo “P” a alkotestom ustanovljeno da u organizmu ima 0,13 promila alkohola u organizmu, tužioca smo pitali da li te činjenice imaju bilo kakve veze sa udesom i da li su mogle biti uzrok njegovog nastanka?

“Vozač sa probnom vozačkom dozvolom, koji je upravljao drugim vozilom „fiat 500“ koje je učestvovalo u nezgodi nije povređen, u toku postupka će biti ispitan kao svedok i nema indicija da je svojim načinom vožnje uzrokovao saobraćajnu nezgodu. Analizom uzorka krvi uzetim od oba vozača je utvrđeno da nisu imali alkohola u krvi”, rekao je tužilac Bošković.

Vozači oba vozila koja su učestvovala u udesu prošli su bez povreda, dok je lakše telesne povrede zadobio suvozač u MUP-ovom vozilu “audi” D.S. iz Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Prema svedočenjima očevidaca, iz pravca Zlatibora ka Užicu, pod blinkerima, suludom brzinom, kretala su se dva vozila marke “audi”. Posle udesa, u kome je učestvovalo jedno od vozila pod pratnjom, drugo vozilo je nastavilo put ka Beogradu, ne zadržavajući se na mestu nesreće. Tužioca smo ponovo pitali ko je bila štićena ličnost, u kom se vozilu nalazila i da li se radilo o pratnji ministra policija Aleksandra Vulina?

“U vozilima koja su učestvovala u nezgodi se nije nalazilo štićeno lice i na mestu nezgode nisu zatečena druga vozila, a podatke o tome da li je eventualno bilo drugog vozila u kome je bilo štićeno lice i ko je štićeno lice možete zatražiti od MUP Republike Srbije”, odgovorio je tužilac.

To smo već uradili. Isto pitanje smo pre nekoliko dana i postavili Policijskoj upravi Užice. Rečeno nam je da će pitanje biti prosleđeno MUP Republike Srbije i da ćemo dobiti odgovor. Odgovora i dalje nema.

Bez obzira što je od udesa do pokretanja postpka prošlo desetak dana, iz užičkog osnovnog tužilaštva negiraju uticaj viših instanci na njihov rad.

Podsetimo, udes se dogodio 20.februara u naselju Bela Zemlja na magistralnom putu Užice-Zlatibor. Vozilo pod blinkerima marke „audi“, koje je navodno pratnja ministra Vulina, kretalo se iz pravca Zlatibora munjevitom brzinom, prešlo na levu stranu kolovoza i udarilo u „fiću“ kojom je upravljao dvadesetogodišnji mladić iz Užica koji je krenuo na trening na Zlatibor. Od siline udarca, otkinut je točak na udarenom automobilu i pričinjena totalna materijalna šteta.

Bonus video: News Max Adria, uvod za 2. 3. 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar