Rušenje u Savamali, Aleksandar Vulin, Goran Stamenković i Veselin Milić Foto: Nemanja Jovanović, Nenad Mihajlović/Nova.rs, Krik

Dok jedini osuđeni u slučaju "Savamala" Goran Stamenković tvrdi da je načelnik PU za Grad Beograd Veselin Milić učestvovao u rušenju u Savamali, ministar policije Aleksandar Vulin u istom danu izjavljuje da je ponosan na načelnika Milića, jer prestonica nije imala bolje rezultate u poslednjih 20 - 30 godina.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je jutros da je ponosan na Policijsku upravu za Grad Beograd i njenog načelnika Veselina Milića, jer prestonica nije imala bolje rezultate u poslednjih 20, 30 godina, od toga što nema mafijaških ubistava, do toga da je stopa uličnog kriminala značajno smanjena.

Međutim, samo pola sata ranije, BIRN i KRIK objavili su intervju sa policajcem Goranom Stamenkovićem, koji je jedini osuđen u slučaju nelegalnog rušenja u Savamali, a koji se osvrnuo na sve moguće „Fantome iz Savamale“, između ostalog i na sadašnjeg i tadašnjeg načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića, koji se u novembru 2020. godine „reanimiran“ i vraćen na mesto prvog čoveka prestonice, a koji se sve češće pominje kao naslednik bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Stamenković je izjavio da ga je u noći rušenja oko 21 sat pozvao načelnik Zvonko Kostić i rekao da je dobio zadatak da ukoliko bude došlo do nekakvog rušenja, sve pozive preusmeravamo na gradsku građevinsku inspekciju i na komunalnu miliciju“. Stamenković je tražio dodatno pojašnjenje, ali mu je Kostić preneo da je takvo naređenje dobio od načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića.

Goran Stamenković Foto: Krik

Inače, Milić je od 2013. do 2018. godine bio na mestu prvog čoveka prestonice, a onda je prešao na novu dužnost i postao savetnik predsednika za borbu protiv kriminala i korupcije.

Inače, Milićevo ime ne spominje se prvi put, kada je reč o slučaju Savamala, budući da ga je u aprilu prošle godine u emisiji „Utisak nedelje“ pomenuo i bivši policajac Milan Dumanović.

„Stamenković, koji je prihvatio krivicu, iznad sebe ima mnogo nadređenih u samoj Upravi policije kojoj pripada i sama dežurna služba. Na kraju tog lanca se tada nalazio Veselin Milić. Milić je vraćen 2020. godine na mesto koje je izgubio 2018. i ponovo je načelnik beogradske policije“, rekao je tada Dumanović.

Milan Dumanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje zašto optužuje Veselina Milića, Dumanović je u „Utisku nedelje“ izjavio da je načelnik beogradske policije, kao direktni nadređeni osuđenog Stamenkoviću, morao da zna za rušenje.

„Ako se u Beogradu poziva 192 i policija ne reaguje, taj iz dežurne službe nije mogao sam da odluči da li će neka patrola izaći da interveniše ili ne“, dodao je.

Kako je svojevremeno pisao Danas, Milić je do septembra 2013. godine bio savetnik bivšeg direktora policije Milorada Veljkovića.

„Veselin Milić bio jedan od retkih policijskih službenika, koji je pored ministra Stefanovića i sekretarke Biljane Popović Ivković, umeo/smeo da se obrati medijima. Sa tom praksom se prestalo nakon noćnog rušenja u kvartu Savamala i odbijanja beogradske policije da reaguje na pozive građana“, pisao je Danas ranije, i to nakon što je Milić smenjen sa mesta načelnika beogradske policije 2018. godine.

Veselin Milić Foto:N1

Inače, prvi čovek beogradske policije pojavljuje se i u jednom od interesantnijih delova izveštaja koji je povodom rušenja u Savamali sačinio Zaštitnik građana. U izveštaju se navodi da je načelnik beogradske policije u telefonskom razgovoru sa kancelarijom Zaštitnika građana rekao da je na godišnjem odmoru.

„U drugom minutu razgovora, dok su oba sagovornika još uvek pričala, u slušalicama se začula reprodukcija samog početka razgovora, te je razgovor prekinut“, piše u izveštaju.

Saša Janković, tadašnji ombudsman, zbog pomenutog incidenta izrazio je sumnju da je prisluškivan. Predsednik Vučić, tada premijer, rekao je nakon toga da, ukoliko se to ispostavi kao tačno, „kompletne bezbednosne strukture će biti smenjene“.

Sastanak Stamenkovića sa Hrkalovićevom i Milićem

Inače, policajac Stamenković osvrnuo se i na sastanak iz juna 2017. godine, na kome su, kako je rekao, bili tada zamenik šefa kabineta ministra policije Dijana Hrkalović i načelnikom PU za Grad Beograd Veselinom Milićem.

„Tada mi je Kostić preneo zašto su me zvali i da se od mene traži da sva krivica za rušenje svih objekata bude na meni i da je ja prihvatim. Posle toga, uvodnu reč je imao načelnik policije Veselin Milić, koji me je bog zna kako nahvalio. On je tada mene predstavio Dijani Hrkalović, rekavši da su se o meni mnogo ogrešili, da sam bio planiran za mesto načelnika, da je to mesto dodeljeno drugom na urgenciju izvesnog ministra. Nedvosmisleno mi je poručeno da ja moram da prihvatim, da je to zahtev ministra Stefanovića, i da dolaze u ime samog državnog vrha, tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, da se vrši strahoviti pritisak od strane Evropske komisije na Srbiju da procesuira odgovorne za nelegalno rušenje objekata u Savamaloj“, ispričao je Stamenković.

Milić je, prema rečima osuđenog policajca, izneo da će on biti načelnik u Sopotu i da će mu biti u znak zahvalnosti biti omogućeno da prevede nelegalan objekat u legalan.

„Bio sam sa Kostićem kod Dijane Hrkalović i ona kaže da je ona to naredila, da je šef naredio da sam mnogo vidljiv, da neću biti postavljen za mesto načelnika u Sopotu, a da sve ovo mora biti stopirano samo dok se ne završe predsednički izbori, da nekim slučajem neko ne bi povezao mene i slučaj Savamala sa predsednikom“, izjavio je Stamenković.

Dodao je i da je na jednom sastanku upoznao predsednika sa tim kako je došlo do rušenje objekta u Savamaloj.

Dijana Hrkalović, fenomen Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

„Predsedniče,  Vama je savetnik pomoćnik ministra policije i savetnik za bezbednost predsednika države Veselin Milić“, kazao je Stamenković a onda i poentirao:

„On (Veselin Milić) je gospodine predsedniče učestvovao u rušenju u Savamaloj, nisam ja“.

BONUS VIDEO: Sve žrtve Belivukovog klana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare