Foto: Viši sud Bijelo Polje

Dušku Šariću, koji se u četvrtak ujutru predao policiji jer je za njim raspisana poternica zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe svog brata, koja je nameravala da ubije Nebojšu Joksovića, svojevremeno je suđeno za pranje 19,2 miliona evra zarađenog od preprodaje droge, ali je posle tri osuđujuće presude pravosnažno oslobođen, pa je čak tužio Crnu Goru zbog nezakonitog pritvora i dobio šestocifrenu odštetu.

Apelacioni sud u Podgorici oslobodio je 23. septembra 2017. godine Duška Šarića, mlađeg brata osuđivanog narko-bosa Darka Šarića optužbi za pranje novca. U presudi je navedeno da „nije dokazano“ da taj novac potiče od šverca narkotika. Istom presudom oslobođen je i drugi optuženi Jovica Lončar.

Darko Šarić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Oslobađajuća presuda, koju je doneo Apelacioni sud u Podgorici, koja je postala pravosnažna, bila je četvrta po redu koju su razni sudovi donosili protiv Duška Šarića. Prethodne tri presude, koje su bile osuđujuće, ukidane su zbog propusta u postupku koji je vođen u Višem sudu u Bijelom Polju, a ukupno su suđenja trajala sedam i po godina. Prvostepene presude su bile osuđujuće i Šarić i Lončar su osuđeni na po pet i po godina zatvora.

Optužnica je Šarića i Lončara teretila za pranje 19,2 miliona evra, a taj novac je, kako se navodi u optužnici, zarađen od prodaje narkotika.

Kada je razbijen klan na čijem čelu je bio Darko Šarić, a koji je švercovao ogromne količine kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, navodni vođa te grupe Darko Šarić je uspeo da umakne, dok je njegov mlađi brat Duško ostao u Crnoj Gori i uhapšen je 16. novembra 2010. godine u rodnim Pljevljima.

Pročitajte još:

Mlađi Šarić je uhapšen po međunarodnoj poternici koju su za njim raspisale italijanske vlasti posle policijske akcija „Loptice“ i „Balkanski ratnik“ kojima je razbijena kriminalna grupa na čijem čelu je bio njegov brat Darko Šarić. Iz pritovra je pušten u septembru 2014. godine.

Dobio 20 kilograma i ostao bez žene

Ono što nije uspelo crnogorskoj državi, uspelo je mlađem Šariću. Naime, on je na ime neosnovanog pritvora tužio državu Crnu Goru i Osnovni sud u Pljevljima je doneo presudu u njegovu korist, pa je Crna Gora morala da mu isplati čak 103.000 evra. Na tom suđenju je Duško Šarić izjavio da je boravak u pritvoru loše uticao na njega, da je postao nervozan i ugojio se 20 kilograma, a posle dve i po godine boravka iza rešetaka, napustila ga je tadašnja supruga. Veliku psihičku traumu, kako je tada rekao mlađi Šarić, pretrpela su i njegova deca.

Duško Šarić Foto: E-Stock_aleksandar_baclija

Podsetimo, Duško Šarić se tereti da je član kriminalne grupe koju je oformio njegov brat Darko Šarić, a sa ciljem da ubiju Nebojšu Joksovića, svedoka-saradnika u drugom postupku koji se vodi protiv Šarića. Kako nisu uspeli da ga likvidiraju, osmislili su plan kako da ga diskredituju, kako bi izgubio status svedoka-saradnika. Pored braće Šarić u grupi su bili i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su im u zamenu za pozamašnu svotu novca, omogućili uvid u službene informacije.

Grupa je kao osnovno sredstvo komunikacije koristila telefone sa Skaj aplikacijom, pa čak i Darko Šarić koji je u to vreme bio u pritvoru. Ipak, telefoni nikada nisu pronađeni u njegovoj pritvorskoj sobi, a iz njihovih konverzacija može se videti kako su se sastajali sa važnim osobama i očigledno donosiocima odluka važnim za ovu grupu.

BONUS VIDEO: Suđenje Darku Šariću i Sky aplikacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare