Nenad Stefanović, viši javni tužilac Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

GONGO Udruženje sudija i tužilaca, usred izborne tišine, uputilo otvoreno pismo javnosti, s namerom da diskredituje nosioce pravosudnih funkcija koji su podržali „ProGlas“, optužujući ih da krše zakone i Ustav zarad političke promocije

Više beogradskih tužilaca i sudija (imena poznata redakciji) uputilo je pismo novinarima „Nove“ kako bi reagovali na saopštenje koje je režimsko Udruženje sudija i tužilaca (UST), na čijem je čelu glavni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, plasiralo juče u režimskim medijima i to usred predizborne tišine.

Oni kažu da nemaju sumnju da iza saopštenja stoji lično Stefanović, koji se, kako kažu, „po običaju krije iza svog fantomskog GONGO udruženja“, te da su upravo zbog toga i oni odlučili da mu ne učine uslugu već ostanu u zadatom „okviru“ i ne otkriju svoj identitet.

Stefanovićev UST označen je pre nekoliko godina akronimom GONGO, koji se u Evropi koristi da javnosti skrene pažnju na „nevladine organizacije“ koje su pod direktnom kontrolom Vlade i nedemokratskih režima. Potpisnici pisma navode da je ovo drugi put u dve nedelje kako Stefanović pokušava da se obračuna s neposlušnim i politički nepodobnim tužiocima i sudijama, posebno onima koji su mu se javno suprotstavili, a nedavno i svojim potpisom podržali, „ProGlas“. UST u saopštenju navodi da se radi o nosiocima pravosaudnih funkcija s političkim ambicijama, koji krše zakone i kodekse javnim istupanjem i političkim delovanjem.

Iako „ProGlas“ nije politička stranka, niti njegovi pokretači imaju takve ambicije, UST uporno ubeđuje javnost preko režimskih tabloida u suprotno, pozivajući „kolege koje žele da se bave politikom da ostave predmete kandiduju se za poslanike“.

Povezane vesti:

„Običan građanin bi rekao da se ovde ‘ne zna ko pije, a ko plaća’. Ko sve pije iz tog ćupa ne znamo, ali vrlo dobro znamo ko plaća. Plaća pravosuđe Republike Srbije. Plaćaju hiljade sudija i tužilaca koji za sve ove dane predizborne kampanje, isto kao i u sve druge dane tokom godine, rade svoj posao u sudnicama“, navodi se u saopštenju UST.

Nezadovoljnim kolegama kojima se ne dopadaju zakoni ove države i žele da ih menjaju, ili izbor onih koji zakone donose, pa i pored jasne zakonske zabrane žele da se upuste u političke aktivnosti i, kako kažu, probude narod iz kolektivne kome, UST poručuje da bi onda trebalo da ostave svoje radne knjižice, katedre i predmete, te plate i beneficije pravosudnih funkcionera i upustite se u političku borbu. Samo nemojte kršiti zakone u ime svih nas, nego u svoje lično ime i o svom ličnom trošku”.

Ovi navodi isprovocirali su grupu tužilaca u sudija, a njihovo pismo prenosimo u celosti:

„Pred vama je odgovor na jedno ’otvoreno’ pismo, jednog zatvorenog GONGO udruženja, upućeno javnosti usred izborne tišine. Istina, samo u tišini je i moglo da odzvoni – prazninom i šupljinom. Ali, da se razumemo i ne lažemo, to pismo nije ništa drugo do – panični vapaj njihovog predsednika Nenada Stefanovića, koji se po ko zna koji put, krije iza tog paravana i drži kao za slamku ne bi li opstao na funkciji u postojećim okolnostima. Na tu funkciju došao je na talasima politike, ne profesionalnih dometa ili impozantne biografije, istina, jer ih ni ne poseduje.

Za tu funkciju bio je i ostao samo politički podoban, prilagodljiv i poslušan. Ali dorastao – nikad. Zato je razumljivo svako njegovo poštapanje, jer strah od strmoglavog pada, zasigurno postaje nesnosan. Interesantno je da predsednik UST nikad nije prevazišao princip zamene teza, kao svoju uobičajenu i proverenu metodu napada na profesionalne tužioce i sudije. Sve one koji na njegovo postojanje u fotelji rukovodioca gledaju kao paradigmu finalnog razaranja srpskog pravosuđa.

A sve je počelo tog 23. februara Gospodnjeg, kada su se dve tužiteljke osmelile da mu direktno (bez ikakvog poštapanja) kažu: ’Dosta, bre, više! Dosta tvoje tiranije i neznanja!’

Četiri dana kasnije, struka prepoznaje njihov vapaj za poštovanjem zakona, pravdom, pravom… Ubrzo se i građani pridružuju protestima podrške. Pamte se i danas reči jedne advokatice koja se obraćala okupljenima sa improvizovane govornice.
Ovi protesti podrške dvema hrabrim tužiteljkama su ništa drugo do grudva snega, koja se zakotrljala, i koja će ubrzo formirati lavinu, koja će sve pokrenuti..…
I…eto bi!!!

GONGO UST o tužiteljkama koje su se suprotstavile Nenadu Stefanoviću maliciozno govori kao o ’istinoljubivim, borbenim, nezadovoljnim’.

’Takve su ustale i u te redove staju njima slični’, izgovaraju i pišu oni koji su, ne samo pristali da ćute i slušaju zarad sitnih pogodnosti, već im ni sposobnosti ne dosežu dalje od poniznog koračanja u masi jednoumlja.

Jer to je najlakše.

Izaći i reći istinu – to mogu samo izabrani!

A Ustav i zakoni nas sve obavezuju da ne ćutimo, već da se za njih borimo i štitimo, a ne bespogovorno da ih kršimo i gazimo. I upravo zbog toga je stav tužiteljki prihvaćen i pozdravljen od građana i ne može ni na koji način, kako UST tvrdi, da naruši ugled profesiji. Jedini doprinos koji su pruižile jeste doprinos borbi za vracanje integriteta, dostojanstrva i struke – stručnjacima.

A čemu vi doprinosite?

Zaključivanju sporazuma o priznanju krivičnih dela sa ’svojim dobro poznatim’ advokatima. Nezakonitom angažovanju penzionera kao savetnika javnim tužiocima (kao da se radi o poljoprivrednom gazdinstvu). Mobingovanju svakog ko vredi. Bezobrazno visokim platama za one koji rade po Vašim nalozima i svoj potpis stavljaju tamo gde treba da stoji Vaš…

I još se usuđujete da to zovete i uopšte govorite o poštovanju zakona? I nadate se da će gledajući Vas, nas bilo ko da poštuje?

Nikad!

Još kažete ’ne zna se ko pije, a ko plaća!’

Greška, zna se ko se kocka i zna se da tužilaštvo plaća! Da li savetujete ili pretite da pokupimo radne knjižice i odemo u poslaničke klupe?

Opet menjate teze.

Vreme je ipak najbolji sudija, a ne zaboravite da ste Vi taj koji odlazi!

Ograničeni ste – mandatom.

A mi, i svi mi, ostajemo tu gde jesmo, jer smo to izabrali.
Vredi odgledati kraj drugog čina!“

Srdačno, 
„Upravni odbor“ grupe beogradskih tužilaca i sudija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar