Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Iako u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu još nije okončana istraga od juna meseca zbog slučaja u Gerontološkom centru u Obrenovcu, kada je Aleksandar D. (82) zadobio povrede i podlive za koje se veruje da mu ih je naneo drugi pacijent, u nedelju je došlo do novog incidenta sa istim štićenikom. Iako nepokretan, Aleksandar D. pao je niz stepenice u invalidskim kolicima.

Jelisaveta Lj., ćerka ovog štićenika, ispričala je za Nova.rs šta se dogodilo proteklog vikenda.

„U nedelju sam bila kod oca u poseti, u vremenu od 13.30 do 14.30 sati. Sve je izgledalo uobičajeno, koliko je to uopšte moguće, jer mi je otac šlogiran, nepokretan i u poodmaklom stadijumu demencije. No, naša porodica bori se za tatin svaki dan“, počinje priču ćerka povređenog korisnika i dodaje da je po završenoj poseti, oca, koji je bio u kolicima, predala jednoj od negovateljica.

Foto: Privatna arhiva

„Posle petnaestak minuta, kada sam već bila na putu do kuće, stiže mi telefonski poziv sa nepoznatog broja. Javljam se i čujem sestru iz Gerontološkog centra Obrenovac, koja mi kaže da je tata „imao nezgodu“ i da ga sanitetskim vozilom hitno voze u Urgentni centar u Beogradu“, navodi naša sagovornica.

Naša sagovornica objašnjava da joj je negovateljica rekla da je štićenik pao iz kolica niz stepenice, da mnogo krvari, ali da ne brine.

„Na moje pitanje, kako je moguće da nepokretan čovek, koji je vezan za krevet i kolica, uopšte dođe do stepeništa i tako se povredi nisam dobila odgovor“, priča ćerka.

Pročitajte još:

Kada je došla u Urgentni centar, tamo je već stigao sanitet sa povređenim korisnikom Gerontološkog centra u pratnji sestre i negovateljice, tvrdi naša sagovornica.

„Dok je bio u prijemnoj ambulanti i dalje je krvario. Zbog posekotine na glavi tatu su ušivali, a zatim vodili na različite specijalističke preglede. Konstatovano je da osim povreda glave, ima i naprsnuće rebra, a da su ostali nalazi „za sada u redu“. Otpušta se iz bolnice i vraća u dom, ali sa napomenom da njegovo stanje mora „strogo da se prati“, jer može da se iskomplikuje“, kaže ćerka povređenog i dodaje da joj je otac i dalje pod nadzorom lekara, ali i loše.

Foto;Shutterstock

O poslednjem incidentu najpre je obavešten Zoran Subotić, direktor obrenovačkog GC, koji je porodici štićenika Aleksandra D. rekao da će sprovesti internu istragu i postupak protiv onih koji su, kao je i sam naveo, napravili propust, odnosno starijeg čoveka nisu odmah preuzeli iz kolica i smestili u krevet, nego ga ostavili samog u hodniku i pored stepeništa.

Prema saznanjima Nova.rs, o svemu je obavešteno i nadležno ministarstvo, zaštitnik građana, kao i obrenovačko i Više javno tužilaštvo Beogradu, koje već vodi postupak oko prethodnog slučaja.

Iz obrenovačkog Gerentološkog centra do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakvu informaciju povodom ove nesreće.

Podsetimo, o štićeniku Aleksandru D. naš portal je ranije već pisao, kada je od strane drugih štićenika zadobio povrede.

VIDEO: Izjava advokata u slučaju „Gerontološki centar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar