Foto: Privatna arhiva

Porodica štićenika Gerontološkog centra u Obrenovcu tvrdi da su se za manje od nedelju dana dogodila dva inicidenta u kojima je Aleksandar D. (82) dobio telesne povrede, a koje mu je, po svemu sudeći, nanreo drugi korisnik ovog centra. Zbog niza nepravilnosti, porodica je odlučila da podnese krivičnu prijavu i obavesti nadležno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Kako za Novu ističe Jelisaveta Ljutić, ćerka štićenka centra, njen oeac se već više od 5 godina nalazi u ovoj ustanovi, a boluje od Alchajmerove bolesti.

„On boravi na trećem spratu, pod ključem. Tu su smešteni i ostali pacijente koji boluju od sličnih bolesti. Prošle godine mu se stanje dodatno pogoršalo, kada mu je, usled moždanog udara, potpuno oduzeta desna strana“, navodi Ljutić.

Prvi incident dogodio se u noći između 24. i 25. maja, ali porodicu o tome niko nije obavestio.

„Uspela sam da iz internih izvora saznam da tata ima povrede, pokupila sam se momentalno, otišla tamo i zatekla ga sa povredama oka, nosa, i posekotinom leve arkade“, kaže Ljutić i dodaje da je nadležne pitala šta se dešava, međutim ništa od odgovora, osim što je u knjizi primopredaje smene – navedeno da je došlo do nekog incidenta bez isticanja drugih detalja.

Obrenovac 02.06.2022. pretučeni starac u gernotoloskom centru u obrenovcu
Foto: Privatna arhiva

Nakon toga Ljutić je pozvala nadležnu doktorku i upitala je zašto njen otac nije hospitalizovan, jer se radi o posekotinama, na šta joj je rečeno da za tim nije bilo potrebe.

Epilog prvog incidenta bio je taj da su iz centra rekli da su povrede  najverovatnije nastale tokom pada.

Samo pet dana kasnije, usledio je novi incident.

„Dobijam informaciju da moj tata ima povredu, nakon čega me oko 9 sati poziva njegov oridinirajući lekar i navodi da je došlo od malo težih povreda, ne znajući o čemu se radi“, navodi Ljutić i dodaje da su joj naknadno rekli da je možda pao ili da ga je udario drugi korisnik.U međuvremenu, naša sagovrnica je opet iz internih izvora saznala da je u sobu njenog oca prebačen pacijent koji je i ranije imao izlive agresije.

Dan nakon drugog incidenta od Jelisavete je tražena hitna saglasnost da se njen otac premesti na drugi sprat, jer je to bolje za njegovu bezbednost.

„Spušten je na drugi sprat, pregledao ga je ordinirajući lekar. Nakon toga ga je posetio moj suprug i ostao šokiran. On je bio plav po licu, imao je ogrebotine, podlive i moddrice“, ističe Ljutić koja dodaje da im je direktor rekao da je pacijent možda ponovo pao sam ili se grebao po licu.

Rečeno im je i da oni nemaju dovoljno osoblja i video nadzora, pa ne mogu da znaju više detalja.

Podneta krivična prijava, obavešteno tužilaštvo

Jelisaveta je odlučila da Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja podnese prijavu, kao i krivičnu prijavu protiv direktora i zaposlenih u smenana kada su se incidenti događali.

„Tužilaštvo je regaovalo i ovaj sličaj tretira kao nesavesan rad u službi, a u obrenovačkoj policiji izjave dale negovateljice“, navodi Ljutić.

Obrenovac 02.06.2022. pretučeni starac u gernotoloskom centru u obrenovcu
Foto: Privatna arhiva

O 300 korisnika brinu dve negovateljice i jedna sestra

Naša sagovrnica napominje da je fizički gotovo nemoguće da osoblje u postojećim kapacitetima brine o 300 korisnika centra.

Naime, dve negovateljice i jedna sestra vode računa o svemu.

„Oni treba da ih obilaze na dva sata, pa oni nemaju ljudstvo, video nadzor i sve ostalo. Pitala sam direkotra zašto nije tražio pomoć – ćutao je“, navodi Ljutić.

Porodici se javilo još nekoliko ljudi sa sličnom iskustvom, a njihove priče tek treba do dobiju epilog.

Naša redakcija kontaktirala je nadležno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i Gerontološki centar, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.

BONUS VIDEO:Penzioneri za Probudi se Sa 15 hiljada vi ste kućni zatvorenik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare