Dosije Dubona i Malo Orašje Foto:MUP; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Shutterstock

Smederevski taksista (58) saslušan je u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu gde je opisao šest i po sati pakla koji je prošao kada je u njegovo vozilo 4. maja upao Uroš Blažić (22) koji je bežao nakon masakra u Malom Orašju i Duboni. Portal Nova.rs otkriva šta je muškarac ispričao u tužilaštvu.

Taksista, koji u ovom sudskom postupku ima status svedoka-oštećenog, ispričao je da je 4. maja radio popodnevnu smenu kada je primio poziv iz dispičerskog centra.

„Ja živim u Smederevu i radim kao taksista. Što se tiče 4. maja 2023. godine, negde oko 23.00 časova, pozvao me je neko iz dispečerske službe i rekao da imam mušteriju na adresi u Ribarskom naselju. Otišao sam na navedenu adresu, gde me je čekala jedna devojka, koju nisam znao od ranije. Sela je na zadnje desno sedište i tada mi je rekla da je vozim do mesta Bogdanovica, koje se nalazi kod varošice Ub. Rekla mi je da nema mobilni telefon i zamolila me da sa mog telefona pozove verenika kako bi mu se javila da je krenula“, započeo je Dragoslav da opisuje dešavanja kobnog dana prošle godine.

Uroš Blažić Foto: Facebook

Ispričao je da se preko smederevskog sela Vodanj uključio na auto-put, a da se isključio na naplatnoj rampi „Mali Požarevac“.

„Primetio sam više policijskih vozila u suprotnoj traci. Čekao sam red na naplatnoj rampi, ispred mene je bilo možda tri ili četiri vozila i posle 23.30 časova u moje vozilo ušao je jedan momak, starosti oko 20 godina, koji je u ruci držao torbu. Otvorio je zadnja leva vrata od vozila i upao u auto sa rečenicom: „Vozi, imam bombu“. Rekao sam mu da već imam mušteriju, međutim, bio je uporan i pretio je bombama koje je pokazao mušteriji na zadnjem sedištu, te sam nastavio da vozim. Okrenuo sam se kada je on devojci rekao: „Vidi, vidi, imam bombu““, naveo je taksista u svom iskazu.

Dragoslav je objasnio da je vozio polako jer je na naplatnoj rampi bila policijska patrola.

„Rekao je: „Vozi, nemoj da staješ, držim osigurač“. U tom trenutku je on bio veoma uznemiren i ja sam se plašio za svoju sigurnost i sigurnost devojke. Osumnjičeni je pričao da je ubio više od 20 ljudi. Tom prilikom je pričao da će ili da ga ubije policija ili će sam sebe da ubije, tako što će da aktivira bombu“, prepričao je taksista.

Dragoslav navodi da je devojka tada rekla Blažiću da se smiri i da je trudna.

„Nakon ovoga, on se malo smirio, a ja sam nastavio da vozim. Nakon toga, taj momak je rekao da skrenem ka Mladenovcu, pitao sam ga: „Gde me vodiš kada devojku treba da odvezem u Ub“. Ubedio sam ga da treba da odvezem devojku do njenog odredišta da ne bi neko posumnjao da se nešto dešava. U toku vožnje pozvala me je dispečerka, on mi je dozvolio da se javim, a koleginica me je pitala da li znam nešto o ovom ubistvu, na šta sam odgovorio: „Ne mnogo““, naveo je on.

On je u svom iskazu pred tužiocem rekao da ga je u toku vožnje pozvao suprug devojke koju je vozio, a da je Blažić zapretio da pazi šta govori u razgovoru.

„Nisam mnogo obraćao pažnju šta je razgovorao sa devojkom, ali sam čuo da je rekao: „Neće vam biti ništa, samo morate da me slušate“. Pokušao sam da ga ubedim da on izađe malo ranije iz vozila kako verenik od devojke ne bi nešto posumnjao, ali on to nije želeo. Kada smo stigli u mesto Bogdanovica, Uroš se obratio devojci rečima: „Pazi šta radiš, nemoj da me prijavljuješ da ne bi imala probleme“, pošto sam ostao sam sa njim u kolima“. Devojka je rekla da neće, ćutala je i izašla je iz auta. Uroš je tada kada je pored vozila bio verenik ove devojke rekao: „E, sad idemo za Beograd“, kako bi to čuo verenik od mušterije, verovatno misleći da na taj način prikrije gde zaista namerava da ide“, nastavio je svoje svedočenje muškarac.

Uviđaj nakon masakra 4. maja 2023. Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Taksista navodi da je nastavio da vozi prema Ubu kada mu je Blažić rekao da isključi taksimetar i da idu ka Kragujevcu.

„Uzeo je moj mobilni telefon i podesio navigaciju za Kragujevac. Nastavio sam da vozim, međutim navigacija nas je navodila ponovo da se isključimo na auto-put, ali je on rekao da idemo sporednim, lokalnim. Vozio sam nekim sporednim seoskim putevima do Mionice, pa prema Kragujevcu. On je dva puta zadremao, bio je dosta smireniji, izbegavao sam da pričam sa njim kako ga ne bih slučajno izazvao ako kažem nešto pogrešno. Dok smo se vozili ovaj momak je pričao šta je uradio, rekao mi je ponovo da je ubio neke ljude, da je imao automatsku pušku koju je negde bacio, i mislio je da neće moći tu pušku da nađu, kao i da je kod sebe imao i pištolj, koji mu je ispao u autu, koji je prethodno ukrao“, naveo je taksista.

Kako je izjavio, Blažić je u sledećem trenutku počeo da čita vesti sa interneta.

„Tako sam saznao da njegov otac radi u Vojsci Srbije kao potpukovnik, na šta sam mu rekao da će mu otac imati silne neprilike. U Bogdanovicu smo stigli negde oko 01.30 časova, a u Vinjište smo stigli oko 05.30 časova. Kada smo stigli u mesto Vinjište, oko 5 sati ujutru, vratio mi je telefon i rekao da isključim navigaciju. Tada mi je tražio i 3.000 dinara za hranu. Više puta mi je rekao da ga ne prijavljujem, tražio je od mene da mu obećam, što sam ja naravno uradio. Izašao je iz vozila i nastavio pešice, a sa sobom je poneo i torbu“, rekao je oštećeni.

Kuća masovnog ubice Uroša Blažića u Donjoj Duboni Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On ističe da je sačekao malo, a potom krenuo i odmah obavestio dispečerski centar.

„Dispečerka je obavestila policiju u Smederevu, nakon čega me je neko iz policije pozvao da odem u Kragujevac i dam izjavu, što sam ja i učinio. Kasnije sam sa policijskim službenicima iz Kragujevca otišao da pokažem mesto gde je Uroš izašao iz auta, i bio sam tu sve vreme kada je policija došla da ga uhapsi. Kasnije u toku dana, pošto je bio 5. maj, otišao sam u PU Smederevo radi prepoznavanja ovog momka i sa sigurnošću sam ga prepoznao, o čemu je sačinjen i zapisnik“, zaključio je. I naveo da je sve vreme bio jako uplašen i strahovao za svoju bezbednost, kao i bezbednost drugih lica.

Podsetimo, tog 4. maja, dan nakon stravičnog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš Blažić uzeo je automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca. On je ubio devet osoba, a ranio više od 13 ljudi.

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Uroš Blažić bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina.

Oružje pronađeno kod Uroša Blažića Foto: MUP Srbije

Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja.

Urošu Blažić se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar