Pravac u Tavniku Foto: Nova.rs

„Svi rekordi Ibarske magistrale, kada je reč o brzini kretanja vozila, postignuti su na deonici magistralnog puta, između Tavnika i Katrge, odnosno na putu od Kraljeva do Čačka. Ovde se vrlo često vozi i 200 km/h. Ako se ikada bude postavio radar, onda će svi videti o kojim brzinama je reč“, započinje priču Dragutin Jevtović iz Tavnika.

Policijski presretač je u subotu u mestu Tavnik, na putu Preljina – Kraljevo, zaustavio i isključio iz saobraćaja dvadesetsedmogodišnjeg muškarca koji je automobilom marke „folksvagen“ vozio brzinom od čak 205 kilometara na čas, i to u delu magistralnog puta gde je ograničenje brzine 80 kilometara na čas.

Protiv vozača će biti podneta prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje.

Meštani Tavnika, već su govorili da ne mogu da pronađu odgovore na problem koji ih godinama unazad veoma plaši. A to su bahate i veoma brze vožnje većine vozača. Na pravcu, nedaleko od skretanja za aerodrom „Morava“, dostižu se neverovatne brzine. Bilo je primera da se u noćnim satima vozilo i 200 km/h.

Pročitajte još:

Roditeljima koji imaju malu decu, u ovom trenutku je najteže. Ispratiti decu do škole, znači da na jednom delu puta moraju da se kreću i magistralom.

„Većina je odustala da pešice ide ovuda. Nekako je sigurnije da sednemo u svoja vozila, i odvezemo decu u školu. Nemamo nikakvu alternativu. Ne postoji ni bankina pored puta. Krećemo se isključivo na sopstvenu odgovornost“, objasnio je Aleksandar Đorđević iz Tavnika.

Takođe, veliki problem imaju i vozači poljoproprivrednih mašina, jer je ovo zemljoradnički kraj. Skoro svaka kuća ih vozi, jer imaju imanja pored Zapadne Morave koja obrađuju.

„Ne možete da zamislite koliko je opasno kada sa traktorom samo treba da pređete magistralni put. A mi to moramo da činimo jer imamo zemlju sa obe strane puta. Veliki problem je što je ova deonica vrlo često pod gustom maglom. Udesi koje vidimo, izgledaju nam kao sastavni deo života. Sada samo pitamo, da li je neko poginuo. Ovaj pravac je kao pista“, ispričao je Milutin Đorđević, poljoprivrednik iz ovog sela.

Iako prema rečima meštana, rešenje može da se pronađe, niko nije čuo njihove molbe, pročitao dopise, razgovarao sa njima. Problem je kako kažu nastao kada su počeli da obilaze pragove policijskih i lokalnih uprava u Kraljevu i Čačku.

„Kada pozovemo policiju, oni izađu, naprave zapisnik i to je kraj. Nekada bude radar tokom dana, i to je sve. Niko nas nije udostojio da nas samo sasluša. A problem je jako ozbiljan. Jer je reč o ljudskim životima. Da li je rešenje radar sa kamerom, ili nešto drugo mi ne znamo. Ovo je faktički ničija teritorija. Kraljevačka policija dolazi do početka pravca ili magistrale smrti. Čačanska policija dolazi do kraja pravca. Mi kao da se nalazimo u nekoj tampon zoni“, pričaju meštani Tavnika.

BONUS VIDEO: Zaplena droge u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar