Više desetina advokata iz Beograda, ali i političara i javnih radnika, blokiralo je danas na 10 minuta saobraćaj u Nemanjinoj ulici u znak protesta zbog smene tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, koje su istraživale malverzacije u radu Elektroprivrede Srbije.

Policija je po nalogu tužilaštva uhapsila šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, a tužiteljke Višeg javnog tužilaštva smenjene su sa funkcije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokat Ivan Ninić naveo je uoči današnjeg protesta za portal Nova.rs da se mora videti ko je generator propasti društva i države, kao i pravosudnog sistema u celini.

„Dve žene su smogle snage i hrabrosti da podignu glas, da se suprotstave samovolji Nenada Stefanovića, Višeg javnog tužioca, koji je kao komesar poslat da podnosi disciplinske prijave protiv beogradskih advokata, da spletkari, da izdaje saopštenja za javnost. Pretvorio je Više javno tužilaštvo u filijalu Srpske napredne stranke i mi smo se danas okupili da podignemo glas protiv toga. To traje mesecima, a ako se ne pobudimo, to tužilaštvo će biti sve gore i gore, i na kraju će biti devastirano“, rekao je između ostalog Ninić.

Članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, advokatica Sarah El Sarag, za naš portal istakla je da je pravosuđe ključ svega.

„Ako oslobodimo pravosuđe i ako podržimo ljude koji su hrabri unutar pravosuđa i unutar sistema, tek onda možemo da menjamo nešto. Ovo nije politička priča, ovo je realna priča“, rekla je advokatica pa dodala:

„Videćemo u narednim danima i saznaćemo šta se tu u stvari desilo, da li su tužiteljke stvarno postupale i da li su stvarno tražile premeštaj, pošto je to priča sa kojom je izašao Viši javni tužilac, Nenad Stefanović. Rekao je da su premeštaj tražile mnogo ranije, što one negiraju. To se lako da dokazati“, navela je članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda.

Advokat Čedomir Kokanović istakao je da se radi o advokatskom protestu protiv koruptivnih radnji koje se dešavaju u tužilaštvu upravo onima koji se bore protiv korupcije.

„Danas imamo tu situaciju gde naša zvanična komora slavi dan advokata sa nekim ručkovima i večerama i svečanim akademija u prisustvu raznih svetskih i evropskih advokatskih velikodostojnika i nema sluha za ono što se zaista dešava u ovom društvu, a to je korupcija, narušavanje nezavisnosti sudstva, svakodnevni problemi koji se advokatima dešavaju. Iskoristio bih i priliku da pozdravim treću grupu advokata, a to su oni koji su progonjeni, izbačeni iz advokature bez ikakvih razloga. To su ljudi koji su predmet montiranih disciplinskih krivičnih postupaka i koji zaslužuju naše najveće poštovanje danas jer su oni na prvoj liniji borbe za ono za šta se svi borimo i što svi želimo“, zaključio je Kokanović za Nova.rs

Advokati su kazali da protestuju jer su „razočarani potezom tužilaštva“ i kazali da se tom odlukom šalje poruka da „svako ko od advokata, tužilaca, sudija i policije želi časno da obavlja svoj posao – to ne sme da radi“.

Pročitajte još:

Advokati su za četvrak najavili novi protest, na koji pozivaju sudije i tužioce da im se pridruže.

Podsetimo, zamenica javnog tužioca Bojana Savović, koja je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva prebačena u Odeljenje za opšti kriminal, istakl je ranije da nije jedina koja je to doživela, već da su ona i tužiteljka Jasmina Paunović šesta i sedma koje su sklonjene iz tog odeljenja od kada je Nenad Stefanović na čelu Višeg javnog tužilaštva. Ona je istakla da se time šalje demotivišuća poruka i pitala koji tužilac će se posvetiti nekom predmetu ako zna da mu može biti oduzet preko noći i da neće moći da ga završi.

****

BONUS VIDEO: Govor ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj zbog smene tužiteljki koje su istraživale pljačku „EPS-a“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar