Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Nakon što je viši javni tužilac Nenad Stefanović smenio dve svoje zamanice iz Posebnog odeljenja za korupciju Bojanu Savović i Jasminu Paunović, koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS i to dan nakon što je uhapšeno šestoro osumnjičenih, bura u javnosti se ne smiruje.

Utisak da su tužiteljke smenjene upravo zbog toga što su i pored opstrukcija, uspešno obavile predistražne radnje, a potom otvorile istrage i pritvorile osumnjčene, dodatno su potkrepila saopštenja, koja je Više tužilaštvo u Beogradu uputilo javnosti – najpre sinoć, a potom i jutros.

Naime, nakon što je poslanica SSP Marinika Tepić objavila na društvenim mrežama da je tužiteljka Savović smenjena pre nego što je uspela da sasluša osobe čije je hapšenje prethodno naložila, VJT je uputilo saopštenje u kom je navelo da tužiteljka nije smenjena, već da je „po sopstvenoj ranijoj želji upućena u Odeljenje za opšti kriminal“.

Pročitajte još:

Tužilaštvo je takođe navelo da se ne radi ni o kakvom oduzimanju predmeta i sklanjanju tužiteljke, već da je do premeštaja došlo zbog „redovne izmene rasporeda godišnjih poslova“. U poslednjoj rečenici je međutim, navedeno da Savović nije sama radila na ovom slučaju zbog njegove obimnosti i složenosti, ali da jeste „odugovlačila“ predistragu.

Tužiteljka Savović je, međutim, odlučila da javno istupi i sve navode tužilaštva označi kao neistinite.

„Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet. Predmet je bio u SBPOK, i više puta sam slala urgencije za šta imam i dokaze“, izjavila je za N1 tužiteljka Savović.
Da ni ona, ali ni njena koleginica Jasmina Paunović, nisu tražile da budu premeštene, potvrdilo je i Udruženje tužilaca Srbije, koje je navelo da je Paunović nedavno podnela prijavu protiv svog šefa Stefanovića.

Kako smo nezvanično saznali, njena prijava usledila je nakon što se na kolegijumu suprotstavila Stefanoviću rečima da ona neće raditi mimo zakona i po njegovim, usmenim naredbama.

Više tužilaštvo se o svemu ovome oglasilo tek sutradan, i umesto objašnjenja da li istinu govore oni ili tužiteljka Savović, po ustaljenom običaju, obrušili su se na opoziciju i poslanicu SSP Mariniku Tepić, optužujući je da širi lažne vesti.

U nameri da opravdaju potez, iz VJT su naveli i to da je pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak, dok su, sa druge strane, mediji bliski režimu naveli i da je tužiteljka Savović navodno loše procenila štetu i umesto 7,5 miliona dolara, navela da je ukupan iznos 433.000 dolara. Ispostavilo se da Savović ipak jeste dobra obračunala štetu, ali da je razliku između ove dve cifre EPS naplatio iz bankarske garancije.

Nenad Stefanović,Viši javni tužilac Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Šta je po njima konačna istina, portal Nova.rs pokušao je da sazna u Višem javnom tužilaštvu, ali do objavljivanja teksta, oni nisu odgovorili ni na jedno od sledećih pitanja koja objavljujemo u celosti:

1. U jučerašnjem saopštenju naveli ste da je Savović, po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena u Odeljenje za opšti kriminal, što je ona potom demantovala. Ostajate li i dalje pri svojim navodima, imajući u vidu da ih niste ponovili u današnjem saopštenju?

2. U jučerašnjom saopštenju takođe ste naveli da je Savović odugovlačila predistražni postupak, što je ona demantovala tvrdnjama da predmet nije stajao u tužilažtvu već u SBPOK, kao i da ima dokaze da je više puta slala urgencije. Kako to komentarišete?

3. Ukoliko je, kako ste naveli, tužilaštvo ocenilo da je predistražni postupak Savović odugovlačila, zašto je reakcija usledila tek nakon hapšenja osumnjičenih, a ne u vreme „odugovlačenja“?

4. S obzirom na to da ste naveli da na predmetu EPS nije radila samo ona već više zamenika zbog složenosti i obimnosti predmeta, iz kojih razloga je samo ona označena kao odgovorna za odugovlačenje?

5.Objašnjavajući razloge njihovog premeštanja, naveli ste da je do toga došlo zbog „redovne izmene godišnjeg rasporeda poslova“. S obzirom na to da smo na izmaku februara meseca, da li to znači da se u VJT, godišnji raspored poslova redovno menja na svakih mesec i po ili dva?

6. Da li su redovnim izmenama godišnjeg rasporeda, na mesta premeštenih tužiteljki u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, došle vaše kolege koje su regularno izabrane za zamenike VJT ili neko od dvadesetak upućenih zamenika iz nižih tužilaštava?

7. Da li je tačno da je tužiteljka Paunović podnela prijavu Državnom veću tužilaca protiv višeg tužioca Nenada Stefanovića i ako jeste, zbog čega?

8. S obzirom na to da ste naveli da se slučajem smenjenih tužiteljki skreće pažnja sa „odlučne borbe protiv korupcije“, možete li upoznati javnost koliko se istražnih (bez predistražnih) postupaka trenutno vodi pred Posebnim odeljenje za korupciju?

***

BONUS VIDEO: Bahati nasilnik i tužilac Goran Svilar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare