Dosije Dubona i Malo Orašje Foto:MUP; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uroš Blažić (22) ubio je 4. maja prošle godine devetoro mladih starosti od 15 do 26 godina, a teško ranio još 13 osoba u mestima Malo Orašje i Dubona. Nakon krvavog pira, Blažić je bežeći od policije, na auto-putu ka Beogradu uleteo u taksi vozilo u kome je putnica bila i jedna devojka. Ova mlada žena saslušana je u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, a portal Nova.rs otkriva šta je ona ispričala o kobnom 4. maju.

Ona na početku svedočenja navodi da živi u Smederevu sa ocem i majkom, a da je kobnog dana krenula kod verenika nadomak Uba.

„Tog dana sam planirala da krenem ranije, međutim zbog obaveza oko kućnih poslova krenula sam kasnije. Pozvala sam negde oko 22.30 časova svog verenika sa očevog telefona i rekla mu da pozove taksi, nakon čega je ubrzo ispred moje kuće stiglo taksi vozilo. Vozio je stariji vozač koga znam od ranije, jer me je već vozio, a poznaje ga i moj verenik koga je takođe vozio“, započela je svedočenje.

Uroš Blažić Foto: Facebook

Kako je istakla, nakon što je ušla u taksi, krenuli su put Uba preko auto-puta.

„Stali smo na naplatnu rampu za isključenje kod Mladenovca, i primetila sam da se ispred nas nalaze dva automobila, a iza nas u tom trenutku nije bilo vozila. Nisam sigurna, ali oko 23.30 časova, sa naše leve strane, iz mraka, iz pravca šumice, pojavio se nepoznat dečko, oko vrata je nosio torbicu. Otvorio je vrata i seo iza vozača, tačno pored mene. Tom prilikom taksista mu je rekao: „Šta radiš, izlazi napolje“, na šta mu je ovaj momak rekao: „Vozi, imam bombu, ubio sam ljude“, ispričala je devojka.

Ona navodi da je taksista opet pokušao da ga izbaci, ali da je tada osumnjičeni Blažić otvorio torbicu i izvadio bombu.

„Bila je zelene boje, držao je u ruci, a u torbici sam videla da ima još jednu bombu. Tada sam mu rekla da sam trudna, i da se plašim bombe. Taksista je to čuo i shvatio da je situacija ozbiljna, te nastavio da vozi. Čim smo prošli naplatnu rampu, ugledali smo vozila policije sa rotacijama i neke policijace na putu. U tom trenutku me je zagrlio, i rekao da ukoliko nas policija zaustavi, da kažem da smo u vezi i da sam trudna, da mi nije dobro i da idemo kod lekara. Ubrzo je rekao taksisti da skrene sa glavnog puta jer je ugledao policijska vozila“, navela je ona.

Svedokinja je pred tužiocem istakla da ona zapravo nije bila trudna, već da je to izmislila kako bi se zaštitila. Dalje je ispričala da su, dok su se vozili seoskim putem, pored taksi vozila prolazili neki momci koje je Blažić hteo da kidnapuje.

„Rekao je da planira da uhvati nekog od tih momaka i da ga stavi u taksi, ali sam mu ja rekla da nema potrebe da to radi i da upropaštava tuđe živote. Odustao je. Povremeno je vadio bombu iz torbice i vrteo je po rukama, ali sam ga molila da je vrati nazad jer sam se plašila. Pričao je o sebi i ocu, spominjao je neke stanove u Beogradu“, izjavila je.

Kuća masovnog ubice u Donjoj Duboni Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njenim rečima, Blažić je naveo i da je njegov život gotov, da je ubio puno ljudi.

„Povlađivala sam mu, plašila sam se. Pričala sam mu da nije on kriv, da će sve biti u redu, da svi grešimo, da smo mladi i uspevala da ga smirim. Bio je veoma nervozan, a ja sam ga opet umirivala i govorila mu o sebi, kako sam ja mlada, da imam verenika i da sve može da se ispravi. Sećam se kako je u jednom trenutku rekao da će njemu da pomogne kum ili ujka, nisam sigurna“, navela je devojka.

Ona ističe da je put, od momenta kada je Blažić ušao u vozilo do Uba, trajao oko dva i po sata.

„U jednom trenutku mene je pozvao verenik na taksistin telefon, ali mi Uroš nije dozvolio da se javim. Kasnije je taksistu pozvala dispečerka, on je rekao da mora da se javi, a Uroš mu je rekao da pazi šta priča, jer ako kaže nešto pogrešno, baciće bombu. Ja sam čula kada je ta žena taksistu pitala da li je čuo nešto o nekim ubistvima, on je odgovorio: „Ne mnogo“. Nakon toga se Uroš uznemirio, počeo je da paniči, pitao je taksistu šta mu znači ne mnogo, ponovo je hteo da baci bombu, a taksista je ćutao i mnogo se znojio, jer se mnogo uplašio“, rekla je svedokinja.

Dubona. 4. maj 2023. Foto: MUP Srbije

Ona ističe da je Blažića opet smirivala i objašnjavala mu da nije ništa sumnjivo.

„U jednom trenutku Uroš je uzeo taksisti telefon i preko Gugla pratio dešavanja koja se odnose na ubistva koja je on počinio. Kada smo stigli kod mesta Crvena Jabuka, nadomak Uba, mene je ponovo pozvao verenik na taksistin telefon, koji se tada nalazio u Uroševim rukama. Dao mi je telefon ali mi je rekao da pazim šta pričam i izvadio je bombu iz torbice. Ja sam rekla da ubrzo dolazim i ništa više nisam mogla da mu kažem tada“, izjavila je ona pred tužiocem.

Prema njenim navodima, Uroš ju je ispitivao kako izgleda njen verenik, a potom je rekla i da ide kod njega kako bi proslavili predstojeći praznik, Đurđevdan.

Svedokinja je ispričala i da je Blažić govorio dosta nepovezano, pominjajući neke ljude koji su ga, kako je rekla, navodno naljutili.

Vinjište, mesto nadomak Kragujevca gde je pronađen Uroš Blažić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kada su stigli u Bogdanovicu, devojka navodi da joj je Blažić pre izlaska iz vozila zapretio da ne smem da ga prijavi, da pazi šta radi, i da mora da ćuti mesec dana, nakon čega može svima da kaže za njega.

„Rekao je da kažem da je car i kralj i novinarima mogu ako hoću. U početku je pričao da mu je život upropašten zbog toga što je uradio, ali je na kraju sebe veličao“, rekla je devojka i dodala da joj je rekao da vereniku ispriča kako je on stoper i kako su ga usput pokupili.

„Nakon što sam izašla iz vozila, ušla sam u dvorište gde me čekala baba, zagrlila sam je i počela da plačem. Čula sam verenika da je pitao taksistu kako je, ja sam ga dozivala da dođe odmah jer sam se plašila. Produžili su put ka Ubu, a ja sam odmah ispričala šta se sve desilo. Drhtala sam, nisam mogla da verujem šta mi se dogodilo, ali nisam smela da pozovem policiju, zbog bezbednosti svih u kući jer je znao gde živimo. Nakon ovog događaja ja imam psihičke probleme, sanjam Uroša i sve to što mi se dogodilo, često mi se dešava da drhtim čim zaspim“, zaključila je hrabra svedokinja svoj iskaz pred tužiocem.

Podsetimo, tog 4. maja, dan nakon stravičnog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš Blažić uzeo je automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca. Ubio je devet osoba, a ranio više od 13 ljudi.

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Uroš Blažić bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina.

Oružje pronađeno kod Uroša Blažića Foto: MUP Srbije

Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja.

Urošu Blažić se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar