Đorđe Andrejić Foto:Privatna arhiva

Sudbina male Danke Ilić (2) proteklih 10 dana ne prestaje da potresa Srbiju, posebno imajući u vidu sve okolnosti njenog nestanka i ubistva u Banjskom polju. Sličan slučaj dogodio se 2010. godina, kada je u selu Majilovac nestao dečak Đorđe Andrejić (13) koji do danas nije pronađen. Njegova majka je hapšena, pa puštena zbog sumnje da ga je ubila, a potom je uspela da naplati višemilionsku štetu tužeći Republiku Srbiju.

Javnost u Srbiji ostala je u šoku nakon što je ministar policije Bratislav Gašić saopštio da je nestala Danka Ilić (2) ubijena. Nju su dvojica radnika JKP „Vodovod“ udarila automobilom marke „fijat panda“ u Banjskom polju, onesvešćenu su je ubacili u zadnji deo vozila, sa namerom da se otarase tela, a kada se devojčica probudila, ubili su je. Dok policija pretražuje svaki pedalj Banjskog polja u potrazi za telom, njena sudbina mnoge je podsetila na slučaj Đorđa Andrejića (13) koji je jula 2010. godine nestao u selu Majilovac.

Krenuo sa majkom u šumu i nikada se nije vratio

Dečak Đorđe Andrejić je nestao nakon što je, zajedno sa svojom majkom Marinom, krenuo u baštu. Do bašte su, kako je kasnije utvrđeno, išli kroz šumu, a dva dana kasnije kući se vratila samo majka Marina, bez sina. Šta se u ta dva dana dogodilo u šumama oko ovog sela do danas je misterija. Kada je došla do kuće, noga joj je bila povređena, a kod sebe je imala motku.

Foto: Privatna arhiva

Usledila je policijska potraga, svi su tražili Đorđa u šumama ovog kragujevačkog sela. Višednevna potraga međutim nije davala nikakvih rezultata. Svetlo sumnje odmah je palo na majku, imajući u vidu da ga je poslednja videla.

U optužnici koja je kasnije podignuta protiv majke, zbog optužbi da ga je ubila, a telo sakrila, navedeno je bilo da su se majka i sin na putu ka bašti izgubili, prilikom čega je majka motikom povredila nogu, a ranu previla dečakovom majicom.

“ Na zaravni je primetila jednu putanju i tražila od Đorđa da krene za njome kako bi pronašao put do sela, ali je sin nije poslušao. Rekao je majci da se plaši, jer je već padao mrak. U ubeđivanju da krene tim putem, Marina ga je udarila drvenom držaljom motike u zadnji deo vrata i glave, od čega je prvo pokleknuo, a potom se srušio na zemlju“, stajalo je u optužnici. Marina je onda podigla sina i nosila ga dvadesetak metara do ivice bagremara i, pošto nije davao znake života, položila ga je leđima okrenutim ka zemlji, prekrila ga granjem i ostavila, piše dalje u dokumentu.

Foto: Privatna arhiva

U šumi je provela noć, a onda je ujutru krenula ka svom selu. Srela je meštanina koji ju je povezao do kuće, a kada je stigla, suprugu je pričala nepovezanos o tome kako ne zna gde je dete. U optužnici je navedeno da je majka sama htela da istražnim organima pokaže mesto gde je ostavila sina, ali na terenu nije pokazala tačno mesto, već je ponavljala da je tu negde. Samo je ponavljala: „Kako ga nema, kako ga nema!“

Oslobođena krivice

Marina Andrejić je privedena, a iza rešetaka je provela više od 700 dana. Dok je boravila u pritvoru u šumi je pronađena lobanja za koju se verovalo da pripada Đorđu. Međutim, kasnijim analizama je utvrđeno da nije njegova, a optužbe protiv majke su povučene i ona je oslobođena sumnje, nakon čega je tvrdila da je zločin ranije priznala pod pritiskom policije.

Nakon što je puštena iz pritvora, isplaćena joj je odšteta kojom nije bila zadovoljna, pa je prava pokušala da zaštiti u sudu u Strazburu, gde je odlučeno da joj Republika Srbija mora isplatiti dva miliona dinara.

Zla kob porodice

Dejan Andrejić, Marinin suprug i otac nestalog Đorđa, umro je nekoliko meseci posle hapšenja supruge. U kući je ostala njegova majka, koja je i sama preminula. Poslednja tragedija ovu porodicu je zadesila kada je 2016. godine, Jelenu Andrejić, njihovu rođaku, ubio bivši dečko, policajac Dejan Stojiljković u Požarevcu.

Bonus video: Potraga za telom Danke Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare