Foto: Privatna arhiva/Registar nestalih lica Srbije

Za njih se u Srbiji veruje da su mrtvi, ubijeni, oteti..., ali dokaza za bilo koju od tih tvrdnji nema. Iščezli su sa lica zemlje, a njihove sudbine godinama unazad su obavijen e velom misterije. Da su ipak negde živi i zdravi, kao i da će se jednog dana ponovo sresti, veruju još samo njihovi roditelji i bližnji, dok policijske potrage i istrage posle izvesnog vremena počinju da se gase ili pak prećutno obustavljaju.

Nestanci ove dece obavijeni su velom tajni i priča koje su se iz dana u dan menjale i pretvarale ih u još veće misterije. Svaki pokušaj policije da otkrije šta im se dogodilo završio se porazom.

Đorđe Andrejić

Đorđe Andrejić Foto:Privatna arhiva

Ni tačno posle punih deset godina od nestanka Đorđa Andrejića (13) iz sela Majilovac kod Velikog Gradišta, policija nije uspela da otkrije šta se kobnog 22. jula 2010. dogodilo ovom dečaku. Njemu se svaki trag gubi u trenutku kada je pošao sa majkom Marinom na njivu. Iako njegov leš nikada nije pronađen, nadležni su sve vreme verovali da je dečaka ubila majka. Ona je tada uhapšena i izvedena pred sud. Zbog nedostatka dokaza, oslobođena je krivice, zbog čega sada od države Srbije potražuje 17 miliona dinara na ime odštete zbog neosnovanog pritvora, ali i javne satanizacije. Da li od države pak, podjednako uporno potražuje i da konačno reši misteriju nestanka njenog sina, portal Nova. rs nije uspeo da proveri u požarevačkom tužilaštvu i sudu, koji su bez pisanog zahteva i roka od 72 sata, odbili da bilo šta komentarišu o slučaju malog Đorđa i slobodno možemo reći, svom najvećem profesionalnom porazu.

Za dečakom se tragalo skoro četiri meseca, ali on nikada nije pronađen. Lovci su tek 7. novembra 2010. u selu Majilovac pronašli jednu lobanju, za koju je Biološki fakultet u Beogradu DNK analizom najpre utvrdio da je pripadala nestalom dečaku. Ipak, ubrzo je usledio šok i preokret u slučaju, kada je druga grupa veštaka ustanovila da je lobanja oprana u izbeljivaču, što se radi kada se želi uništenje DNK tragova.

Barbara Vitez

Foto:Privatna arhiva

Srednjoškolka iz Sente nestala je 25. novembra 2016. godine kada imala 15 godina. Tog kobnog dana oko 22 časa dok se vraćala sa rođendana, ona se navodno prelazeći most na Tisi kod Sente, tokom opasne dečije igre popela se nastub mosta i upala u reku. Po zvaničnoj verziji istražnih organa, u koju njeni roditelji sumnjaju, Barbara se okliznula i s mosta na Tisi između Sente i Čoke pala u vodu i utopila. Reku su češljali mesecima, ali njeno telo nikada nije pronađeno. Njeni drugovi, koji su bili s njom te večeri, više puta su menjali iskaze, a njeni roditelji Melinda i Endre, veruju da im je ćerka živa. Mađarska, Grčka, Rumunija… samo su neke od zemalja u kojima je Barbara navodno viđena, ali ni ti navodi nisu dokazani kao tačni.

Foto: Registar nestalih lica Srbije

Eleonora Arežina

Subotičanka Miroslava Babić je svoju ćerku Eleonoru A. (9) poslednji put videla 20. novembra 2017. godine u privatnoj francuskoj školi u Beču. Od tada, ni glasa. Ne zna gde je, ni da li je živa, jer se otac devojčice, Milan A, pobrinuo za to da ona, kako majka tvrdi, „nestane“. Miroslava je tada za medije tvrdila da je otac nasilan, da ih je maltretirao i da su godinama trpele nasilje. Eleonora ima nemačko državljanstvo, te ocu nije potrebna viza da dete seli po Evropi i većini zemalja sveta.

Biljana Đorić

Nova godina,svi smo na okupu samo tebe nema.Kako je nama,da li mozes da zamislis?Majka ceo dan place i mastam kako se…

Posted by Vesna Djoric on Понедељак, 31. децембар 2018.

Biljana Đorić je nestala pre četiri godine u Kraljevu pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Ona je te večeri iz Kosovske Mitrovice do Kraljeva doputovala popodnevnim vozom. Sa železničke stanice otišla je do Dositejeve ulice. Odatle taksijem do „Zadužbine“, gde je na šalteru kioska – menjačnice ostavila pasoš i mobilni telefon uz reči „doći će neko ovo da uzme“. Nakon dve nedelje ronioci Žandarmerije su više puta pretražili rečno korito i obale Ibra, ali ništa nisu našli. Roditelji, Goran i Vesna su Biljanu tražili i po manastirima i u Kosovskoj Mitrovici gde je studirala, pisali su i Patrijaršiji, ali odgovor nisu dobili.

Biljana se nalazi i na žutoj Interpolovoj poternici, ali ona nije javna, već u nju mogu imati uvid samo zaposleni u Interpolu.

Foto: Registar nestalih lica Srbije

Marijana Mitrović

Marijana Mitrović je nestala prošle godine na Zelenom vencu u centru Beograda. Od tog trenutka, njen mobilni je non stop zauzet, a okolnosti pod kojima joj se gubi svaki trag su i dalje nepoznate.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare