Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Privatna arhiva

Od hapšenja ozloglašenog klana Belivuk-Miljković u javnosti vlada narativ da je glava grupe bio Veljko Belivuk, a da je u hijerarhiji odmah iza njega bio Marko Miljković. Ipak, iskaz okrivljenog-saradnika Srđana Lalića je otkrio neke nove detalje organizacije moći u klanu, kao i o podeli uloga između članova grupe koja se tereti za sedam monstruoznih likvidacija. Prema rečima Lalića, "mozak operacije" je bio Miljković, Belivuk je "harizmatični vođa", dok su braća Budimir odmah iza njih dvojice.

Foto: : E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Privatna arhiva, Printscreen/Tv Pink, Nova.rs

Lalić u svojim odgovorima karakteriše Miljkovića kao nekoga ko je manipulisao strahom, ko je vukao sve konce u klanu, bio mozak akcija vezanih za uznemirujuća ubistva, ali i kao neko ko je „bio slab na novac“, to jest ubijao je iz finansijskih razloga i nije želeo da deli novac sa saradnicima.

„Ko je osmislio skrivenu prostoriju, kuća u Ritopeku, ko je došao na tu ideju“, upitala je sudija Lalića.

Lalić: „Pričao sam sa Miljkovićem lično o tome, bio sam zainteresovan da i ja napravim tako nešto u inostranstvu.“

Sudija: „Ko je osmislio da se na ovakav način radi?“

Lalić: „Miljković. Mi smo više puta pričali, on je bio mozak operacije za sva ubistva od početka do kraja.“

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Miljković je zbog svoje surovosti i monstruoznog načina ubijanja žrtvi dobio nadimak Mesar, što potvrđuje koliko je okrutan. Lalić je istakao kako je Miljković nazivao škaljarce smradovima, neprijateljima, te da ih sve treba „potamaniti“.

Dok je Miljković ispitivao Lalića konstatno je dolazilo do svađe, vređanja, pa i psovanja između nekada bliskih saradnika.

Sa druge strane, o Veljku Belivuku nije imao mnogo „ružnih“ reči, već je njega karakterisao kao svog prijatelja, kao nekoga ko se toliko pokajao nakon ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija da je čak išao u crkve i palio sveće.

Pročitajte još:

„Veljko se pokajao posle tog ubistva, išao je u crkve i palio sveće. Rekao je: „Ogrešili smo se brate“, ispričao je Lalić.

Koliko daleko je išao u tvrdnjama koliko je moćan Miljković, svedoči i situacija kada je prilikom odgovaranja na pitanja istakao kako je Mare Mesar želeo da ubije i Belivuka, svog najbližeg prijatelja.

„Rekao si mi: „Je l ti misliš da nas Debeli ugrožava?“, a svi znaju šta ti misliš kad to kažeš. Za njegovu ženu si rekao da je krmača debela koja mu ispira mozak. Mislio sam da možeš i Veljka da likvidiraš“, rekao je Lalić na suđenju.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Lalić je tokom suđenja upitan i ko je predstavljao veći „autoritet“ u grupi, ali nije mogao precizno da odredi.

“Po karakteru i mnogim drugim stvarima, oni su potpuno različiti, jako je teško odgovoriti. Veljko je imao harizmu, bio je prirodna pojava. Dok je mnogo lukaviji i više poteza je vukao Miljković, dopunjavali su se. Ne mogu da kažem ko je za mene bio veći autoritet“, rekao je Lalić.

Takođe, u jednom momentu je Lalić za Belivuka iskoristio epitete „kompletan, upadljiv i karakterističan“.

Braća Budimir najbliži vođama

Lalić je detaljno pričao o organizaciji grupe, ali i o odnosima između članova grupe. Ono što nije bilo toliko poznato je da su braća Miloš i Marko Budimir bili najbliži Miljkoviću i Belivuku. Takođe, oni su bili glavni dobavljači trave, a konekcije su imali u Albaniji.

„Ona je imala više neku strukturu po uzoru na kartel, njih dvojica su bili vođe, najbliži njima su bili braća Budimir. Članovi su imali zadatke, da proveravaju škaljarce, lojalnost pripadnika grupe. Kokain se kupovao preko Veljka i Marka, to je bio kokain kavačkog klana. Braća Budimir su bila zadužena za marihuanu, poslednjih par meseci se pravio spid, ja sam učestvovao u tome. To se više puta radilo u bunkeru, kao i u štek stanu Miloša Budimira u Ustaničkoj. Tu su stajale digitalne vage, hirurške rukavice“, objasnio je Lalić ranije.

Miloš Budimir je imao prilike da ispituje okrivljenog saradnika, dok njegov brat Marko nije izrazio tu želju. Između Miloša Budimira i Lalića je bila vidljiva netrpeljivost, a u više navrata je došlo do svađe i međusobnog koškanja. Krvoločna braća su učestvovala u većini likvidacija, a u klanu su kotirani odmah ispod samih vođa grupe.

Nasmejani kasapin i IT stručnjak

Srđan Lalić, učestvovao je u svim likvidacijama kriminalnog klana, a potom Sklopio sporazum sa tužilaštvom u zamenu za svedočenje protiv kriminalne grupe. Zbog svoje surovosti i „ideja za mučenje“ ljudi, koje se vide u Skaj prepiskama, dobio je nadimak Nasmejani kasapin. Na jednoj fotografiji pozira sa Veljkom Belivukom pored ubijene žrtve i smeje se.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Pored toga što je Lalić bio glavni distributer za Skaj u Srbiji, koji je svim članovima obezbeđivao Skaj telefone, ali i pripadnicima drugih kriminalnih grupa, on je posebno istakao prilikom mučenja žrtava. Lalić je na Skaju koristio kodno ime Beri Mils, iza kojeg se krije mračna pozadina koja potkrepljuje koliko je okrutan ovaj član kriminalne grupe. Beri Mils je vođa jedne od najsurovijih američkih zatvorskih bandi „Arijevskog bratstva“. U pitanju je organizacija koju čine rasisti i neonacisti koji veruju u nadmoćnost bele rase i poznati su kao izuzetno brutalni. Beri Mils je u zatvoru proveo više od 50 godina, a osuđivan je za ubistva, pljačke, preprodaju droge i mnoga druga krivična dela.

Prema njegovim rečima, on je u klanu bio kotiran odmah uz braću Budimir. On je žrtve tukao, mučio, čupao im nokte na živo i učestvovao u uništavanju tela.

Janković ekspert za oružje

„Učestvovao sam ’99 godine u borbi protiv terorizma, učestvovao sam na Kosovu i odlikovan sam od strane predsednika, tada Miloševića. Nažalost novinari su slikali moje odlikovanje na zidu i predstavili me kao snajperistu, a nisu naveli da su slikali odlikovanje za šta su krvarili ljudi, pa i ja“, rekao je o sebi na suđenju optuženi Nebojša Janković.

Janković je bivši policajac i pripadnik 63. jedinice Padobranskih brigada, koji je Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja doneo snajper, a potom ga u šumi i obučavao kako da puca iz njega. Dovodi se u vezu i sa ubistvima Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i kidnapovanjem Mila Radulovića Kapetana, u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Lalić je Jankovića opisao kao veoma „pedantnog, opreznog i disciplinovanog“. Opis Jankovića odskače od drugih pripadnika grupe, a prema rečima Lalića, ovaj član je stvari radio „na svoju ruku“, uvek je bio neupadljivo obučen, a vozio je i starog „forda“ kako ne bi upadao u oči nadležnim organima.

Navodno, Janković je bio zadužen za oružje, jer se najbolje razumeo. Takođe, on je učio i same vođe klana da pucaju.

Janković: Da li si video da sam ja trenirao nekoga iz ove grupe?

Lalić: Prepričavali su mi kako si na Dominikani trenirao ljude, Miljkovića si obučio kako se puca.

Draganić vlasnik kuće u Ritopeku

Vlade Draganić je „čovek iz senke“, koji nije ubrao mnogo pažnje javnosti, a na poslednjem ročištu je imao priliku da postavlja pitanja okrivljenom saradniku Laliću.

O Draganiću se ne zna mnogo detalja, a iza sebe nema krivični dosije. Ipak, njegova uloga je od velike važnosti jer je on vlasnik kuće u Ritopeku, poznate i kao „klanica“. U toj kući strave su žrtve otimane, ubijane i njihova tela su uništavana na najmonstruoznije načine.

Foto: nova.rs/video

Draganić je uglavnom „čuvao kuću“ i išao u nabavku kako bi nabavljao sredstva poput sone kiseline, kako bi se uništili svi DNK tragovi.

Lalić: „Tebe su držali, da te sačuvaju da ne padneš na mere policije, uglavnom kad su se dodavala oružja je bilo u njivama u blizini kuće.

Sudija je pitala što su baš Draganića čuvali.

Lalić: Jer je on najčešće bio u kući, da bi se sačuvala kuća, odgovorio je Lalić.

Draganić je na skoro svaki Lalićev odgovor naglašavao „kako se on toga ne seća“, a da do hapšenja nije ni znao ko je Srđan Lalić.

Podsetimo, grupa pod vođstvom Velje Nevolje i Marka Mesara se tereti za sedam likvidacija u Srbiji, otmicu, silovanje, kao i nedozvoljen posed i stavljanje u promet droge i oružja. Na sledećem ročištu se očekuje da pitanja Laliću postavlja Veljko Belivuk, koji je zahtevao da poslednji propituje okrivljenog saradnika.

BONUS VIDEO: Nastavak suđenja obeležen svađama optuženih Belivuka i Miljkovića sa svedokom Lalićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar