Borivoje Simović Foto: Privatna arhiva

Borivoje Simović ubijen je 25. juna 2020. godine u parku na Senjaku, a smrtonosnim hicem pogođen je u leđa. Iako su trojica okrivljenih bila optužena za teško ubistvo, osuđeni su za zantno blaža krivična dela, nasilničko ponašanje i ilegalno posedovanje oružja, a ceo slučaj okarakterisan je kao samoodbrana. Porodica ubijenog Borivoja je zbog toga ogorčena presudom.

„Nama je život stao tog juna 2020. godine. Ja sam nastavila da živim zbog moje troje dece. Majka nije mogla da ga preboli, srce joj je bilo slomljeno i umrla je 10 meseci pošto je Borivoje ubijen. A sada, po ovoj presudi, ispada da moj brat nije ni ubijen, da mu niko nije pucao u leđa“, započinje svoju ispovest za portal Nova.rs Marina Simović, sestra ubijenog mladića.

Pročitajte još:

Igor Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen su u Višem sudu u Beogradu 12. decembra oslobođeni optužbi za ubistvo, a osuđeni su na jedinstvenu kaznu od po 3 godine zatvora zbog krivičnih dela nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja. Ceo slučaj, prema mišljenju članova porodice, od početka prati „čudan tok“, a porodica pokojnog Simovića ima mnogo primedbi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sve kao da je od početka išlo u korist optuženih. Oni su pobegli posle ubistva, a predali su se 22 dana kasnije, kada više nije mogla da se obavi parafinska rukavica. Osim toga, nisu samo njih trojica bili kobne večeri u parku na Senjaku. Bilo ih je osmorica, postoji i snimak kamere za video-nadzor sa jedne obližnje pumpe, a na kraju su samo njih trojica optuženi“, objašnjava sestra ubijenog mladića.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona kaže da je dobijala uznemirujuće poruke i informacije od samog početka, a onda se ispostavilo da su neke od njih tačne.

„Bilo je to pred glavni pretres 2. juna 2021. godine, kada sam čula da će optuženima pritvor biti zamenjen kućnim pritvorom. Nije mi bilo jasno kako neko ko je optužen za teško ubistvo može da bude pušten iz pritvora, a onda se to stvarno dogodilo. Sudija je okrivljenima bila naklonjena od početka, dok je prema meni imala oštar stav, zamerala nam je što sam samo ja od porodice dolazila“, kaže Marina Simović.

Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da su dva veštačenja bila ključna u ovom sudskom postupku i da je njihovo ignorisanje u dobroj meri odredilo ishod suđenja, gde je u prvostepenoj presudi Višeg suda rečeno da je Borivoje ubijen u samoodbrani.

„Odbrana je prvo pokušala da sve prikaže kao da se Borivoje sam upucao, a kada su videli da je to besmisleno, pokušali su sa drugačijim načinom odbrane. Kada je obavljeno balističko veštačenje, u nalazu je pisalo da veštak ne isključuje mogućnost rikošeta. Na pitanje našeg advokata da li je bio na licu mesta i da li je upoznat sa konfiguracijom terena, što je osnovna stvar pri balističkom veštačenju, veštak je odgovorio da nije. Iako je zatraženo drugo veštačenje, ono nikada nije urađeno“, tvrdi Marina.

Igor Vrevic, Aleksandar Nikolic i Milos Misljen
Foto:Facebook

Optuženi se pripremali za „frku“

Do porodice je takođe stigla informacija da će okrivljeni biti oslobođeni optužbe za ubistvo i da će cela stvar biti „ispeglana“. Tu sumnju podgrejalo je i veštačenje mobilnog telefona jednog od optuženih.

„U komunikaciji 24. i 25. se jasno vidi da je napad na mog brata planiran. Vidi se iz poruka, gde u jednoj piše „Idemo braćo“, u drugoj „Idemo u frku“, a u trećoj kažu da su skupili 15 momaka. Sve to govori da su se pripremali. I pre toga su mom bratu upućivane pretnje. Kada je prebijen njegov blizak drug, kome su polomljena rebra i zubi, poručeno je da je Borivoje sledeći. Jedan od okrivljenh je mesecima pretio da će ubiti Borivoja. Svedoci tih pretnji nisu nikada saslušani“, ogorčena je porodica ubijenog navijača Crvene zvezde.

#related-news_0

Borivoje je takođe kobne večeri bio naoružan, a prema navodima optužnice, on je ispalio prvi metak. Zato je i obrazloženje presude bilo da su okrivljeni pucali u samoodbrani. Ipak, i tu, po mišljenju seste ubijenog Borivoja, postoji velika nelogičnost.

„Borivoje je pogođen u leđa. Kakva je to samoodbrana kada pucate nekome u leđa? Kakvu je on opasnost nekome predstavljao?“, pita se Marina Simović.

Na kraju, ceo postupak je vodila sudija Slavica Nikolić, koja je široj javnosti postala poznata posle druge presude, gde su na optuženičkoj klupi takođe bile osobe iz najvičakog miljea. Naime, ona je izrekla oslobađajuću presudu za Veljka Belviuka i Marka Miljkoviića po optužbi za ubistvo Vlastimira Miiloševića iz 2017. godine, takozvanom „ubistvu na šinama“.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo u Zemunu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare