KRIK je nedavno objavio audio snimak sa sastanka koji je pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko držao sa huligama, u nameri da im vrati "borbeni duh" i zadrži ih na okupu. Vučković na sastanku govori o ubistvu bliskog prijatelja i navijača Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, zatim prebijanju vođe klana "Amerika" Zorana Jakšića, a u tom kontekstu pominje i ozloglašenog ubicu Željka Maksimovića Maku, o kome se od 2002. godine ništa ne zna.

Vučković je na sastanku rekao da je jedna od najvećih grešaka koje je grupa učinila prebijanje člana kriminalne grupe „Amerika“ Zorana Jakšića, kog je 2015. godine pretukao Darko Ristić Meda. U tom kontekstu, žandarm je istakao da se za spašavanje Ristića lično založio u razgovorima sa Jocom Amsterdamom i glavnim likvidatorom tog klana Željkom Maksimovićem Makom.

„Dva života mi treba da uspem da Medu sačuvam od klana ’Amerika’… Je l’ ja titram jajca načelniku Zabele iz nedelje u nedelju kako da rešim problem, da molim Jocu Amsterdama, da molim Maku da ne ubiju Medu zbog onog slučaja… Grupa ’Amerika’, jeste svesni šta je to, koja je to moć“, rekao je Vučković na sastanku.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Ovo je ujedno i prvi put da se u poslednjih desetak godina pominje Maksimović, u kontekstvu da je neko imao komunikaciju sa njim. Maksimoviću se trag izgubio davne 2002. godine, a poslednjih godina postojale su informacije da se krije u Južnoj Americi, ali i da je zapravo ubijen.

Pročitajte još:

Praktično je nestao sa lica zemlje.

Usko sarađivali sa klanom „Amerika“

Maksimović i njegova grupa usko su povezani sa klanom „Amerika“, najdugovečnijom i najmoćnijom kriminalnom organizacijom sa ovih prostora. O Makinoj grupi govorilo se kao o surovim likvidatorima, koji stoje iza brojnih ubistava tokom devedesetih godina u Srbiji, međutim, za ista nisu odgovarali.

Željko Maksimović Maka Foto:Privatna arhiva

Maksimović je osuđen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, a nedostupan je srpskom pravosuđu od 2002. godine, kada je i ubijen Buha. Za njim je zbog toga raspisana međunarodna poternica, a više od 30 godina uspešno izbegava lisice.

Ubio policajca

Za Maksimovića, poznatog pod nadimkom Maka, prvi put se čulo u martu 1995. kada je ubio policajca sa Palilule Gorana Radulovića, u Ulici Svetozara Markovića u centru Beograda. Maksimović je uhapšen i proveo je tri meseca u pritvoru, a na saslušanju je tvrdio da je policajca ubio u nužnoj odbrani, jer mu je prilazio sa pištoljem u jednoj i značkom u drugoj ruci.

Sud je poverovao Maksimoviću i pustio ga na slobodu.

Pročitajte još:

Ipak, ta odluka je bila u najmanju ruku čudna. Pričalo se da je Maksimović nekom poznaniku na ulici pokazivao pištolj, a da je to primetio policajac Radulović. On je bio uniformisani policajac, ali je radio u civilu, u okviru akcije suzbijanja razbojništava kojih je u to vreme bilo i po desetak dnevno. Policajac Radulović je bio na zadatku, postupio je po pravilu službe, ali je izvukao deblji kraj.

Ono što je izvesno, o Maksimoviću se godinama ništa ne zna, a sada ga je na površinu izvukao Nenad Vučković Vučko. Vučković je Maku pomenutom zbog slučaja prebijanja Jakšića iza kog su stajali bliski ljudi Veljka Belivuka.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Jakšić je, koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja droge u Peruu, poslednji put je 2015. godine bio u Srbiji. Tada je imao i sukob sa grupom Belivuk.

Naime, februara 2015. godine, dok se uveliko nalazio na poternici, Jakšić je snimljen kako ulazi u jedan beogradski klub.

Foto: Sigurnosne kamere

Na samom ulazu se susreo sa obezbeđenjem, za kog će se kasnije ispostaviti da je reč o Darku Ristiću Medi, koji je bio desna ruka ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Ne čuje se šta njih dvojica pričaju, ali se vidi kada Jakšića, iznenada, Ristić udara rukom u glavu. Tada nastaje opšta tuča.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar