Jasmina Paunović, Kristofer Hil i Bojana Savović Foto: Twitter/Američka ambasada/@USEmbassySerbia

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil pružio je danas podršku smenjenim zamenicama tužioca Bojani Savović i Jasmini Paunović.

„Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito članstvo u EU“, napisao je Hil na  svom Tviter nalogu.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“, dodao je Hil.

Podsetimo, zamenice tužioca Savović i Paunović u beogradskom Višem javnom tužilaštvu radile su na predmetu malverzacija u EPS-u koje građane Srbije koštaju oko 7,5 miliona.

Do njihovog premeštanja, a zatim i oduzimanja ovog slučaja došlo je samo dan nakon što je uhapšeno osumnjičenih šest lica. Tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva u saopštenju su istakli da se radi o “premeštaju” prema redovnom goišnjem planu u druga odeljenja. Međutim, deo opozicije i strukovna udruženja i nevladine organizacije smatraju da se radi o pritisku pravosudnih organa na nezavisne tužiteljke kao i o zataškavanju slučajeva visoke korupcije. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, demantovao je te optužbe.

Prošle nedelje, ispred Vlade Srbije i Republičkog javnog tužilaštva održan je novi protest u znak podrške dvema tužiteljkama sa zahtevom da se one vrate na svoja stara mesta. Organizatori protesta uporedili su ih sa Laurom Koveši, simbolom antikorupcionaške borbe koju su vlasti u Rumuniji smenile, a Brisel postavio za glavnu tužiteljku Evropske unije.

Zahtev za smenu Dolovac, Stefanović i Marić iznet je 25. februara na protestu podrške tužiteljkama.

BONUS VIDEO: Dan posle hapšenja zbog malverzacija u EPS-u smenjene dve tužiteljke koja je radila na slučaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare