Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Grupa javnih ličnosti potpisala je apel u kome traži da se republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, viši javni tužilac Nenad Stefanovića i njegova zamenica Brankica Marić razreše dužnosti i da se tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, iz Odeljenja za opšti kriminal, budu vraćene u Odeljenje za borbu protiv korupcije.

Njihov aple prenosimo u celosti:

„Svesni smo da se naše društvo već dugo, a naročito u poslednjoj deceniji, sistemski razgrađuje i tako zapada u sve dublje probleme, uzrokujući manjak demokratske države, a višak nasilja svake vrste. To kod nas građana, ne proizvodi samo zabrinutost, već i potrebu da se trgnemo, ujedinimo sve raspoložive snage i iniciramo i trasiramo put ka sveopštoj društvenoj promeni. Poslednji događaji u Višem javnom tužilaštvu su potrebu za hitnošću društvene promene učinili izrazito vidljivom, piše N1.

Najvažnije tužilaštvo u državi degradirano je na nivo privatne i partijske svojine – suprotno svojoj društvenoj i Zakonom definisanoj ulozi. Umesto da bude temelj, garant i ishodište nezavisnog pravosuđa, pravde, pravednosti, istine i demokratije, Više javno tužilaštvo je postalo sredstvo autoritarnog načina vladanja, utemeljenog na nepotizmu, korupciji, mediokritetstvu a naročito na pravnom nasilju koje direktno utiče na sigurnost, bezbednost i kvalitet života svih građanki i građana ove zemlje.

Mi, dole potpisani, zahtevamo da:

– Narodna skupština Republike Srbije razreši dužnosti republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac, višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegovu zamenicu Brankicu Marić, a da na upražnjena mesta postavi osobe od ličnog i profesionalnog integriteta.

– Da u najkraćem mogućem roku tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, iz Odeljenja za opšti kriminal budu vraćene u Odeljenje za borbu protiv korupcije i da im se omogući da nastavak rada na oduzetim predmetima na kojima su predanom i odgovornom istragom otkrile višemilionske malverzacije u Elektroprivredi Srbije.

– Od Državnog veća tužilaca zahtevamo pokretanje disciplinskog postupka protiv Zagorke Dolovac i Nenada Stefanovića zbog teških povreda Ustava i zakona.

Ukoliko se u najskorijem mogućem roku ne zakaže vanredna sednica Narodne skupštine, tražimo od parlamentarne opozicije da deluje ujedinjeno, iskoristi sve političke i insitucionalne mehanizme koji im stoje na raspolaganju i prikupi trećinu potpisa narodnih poslanika, koliko je neophodno kako bi sednica bila zakazana. Još jednom napominjemo da od parlamentarne opozicije očekujemo punu posvećenost i ozbiljnost u rešavanju ovog pitanja, kao i punu saradnju sa građanima.

Na kraju, pozivamo sve slobodomisleće građane da odlučno stanu u zaštitu i odbranu tužiteljki i nezavisnog pravosuđa i ukoliko već nisu stave svoj potpis na peticiju za smenu Zagorke Dolovac i Nenada Stefanovića koja se nalazi na linku.

Apel su potpisali: Svetlana Bojković, Goran Marković, Marko Oljača, Dušan Petričić, Dragan Velikić, Vesna Rakić Vodinelić, Jelisaveta Tatić Čuturilo, Peca Popović, Dubravka Stojanović, Biljana Lukić, Gradimir Smuđa, Vida Petrović Škero, Boško Jakšić, Bojan Pajtić, Aleksandar Baucal, Radina Vučetić, Milena Dragićević Šešić, Ivan Lalić, Jelena Đorđević,. Branislava Kostić, Vesna Pešić,Dušan Teodorović, Jovo Bakić, Zlatko Paković, Ratko Božović, Slobodan Divjak, Nebojša Romčević, Mirjana Đurđević, Zoran Erić, Goran Skrobonja, Aida Ćorović, Aleksandra Hristov, Slavko Kruljević, Aleksandra Glovacki, Maja Lalić, Anja Mijović, Dalibor Petrović, Nenad Kulačin, Dragana Čolić Biljanovski, Elizabet Paunović, Bojana Bodroža, Tanja Mandić Rigonat, Marko Vidojković, Ljiljana Jocić Marković, Dušanka Glid, Dijana Mitrović Longinović, Dragana Lacmanović, Gordana Nonin, Sonja Biserko, Ivan Medenica, Čedomir Stojković, Aleksandra Davidov, Zoran Vuletić, Irana Ristić, Stevan Filipović, Nenad Rukavina, Goran Brajušković, Ljiljana Mijatović, Milorad Kapor, Veljko Đurović, Galjina Ognjanov, Dijana Milošević, Dragana Varagić, Dejan Sredojević, Janko Baljak, Slobodan Maldini, Dejan R. Radovanović, Gojko Božović, Miodrag Kapor, Ivana Stefanović, Aleksandar Kraus, Zlatoje Martinov, Miodrag Zupanc, Miroslav Paunović, Bojana Nikitović, Aleksandar Rafajlović, Vladica Milosavljević, Milorad Roganović, Aleksandar Jovanović, Ivana Milenović Popović, Miodrag Tabački, Uglješa Bokić, Darko Nedeljković, Jelena Lengold i Ljubomir Erić, navodi N1.

BONUS VIDEO: Drugi protest podrške premeštenim tužiteljkama – isporučeni zahtevi i dati rokovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar