Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od najjeftinije porcije uštipaka za 50 dinara do 390 za punjene paprike, kreću se cene hrane i pića u novom i jedinom, privatnom restoranu, nedavno otvorenom u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), a od ovog prostora na 110 kvadrata, ustanova mesečno inkasira nešto više od 1.000 evra. U ovom ugostiteljskom objektu, ponuda je namenjena medicinskom osoblju i poseti hospitalizovanih pacijenata, a svi moraju da plate. Zaposleni su se međutim nadali, da će bar ovaj “topli obrok” za njih biti besplatan, a ne u rukama privatnika, kao što je slučaj i sa garažom “Resavska” u okviru ovog Kliničkog centra.

Pojedinačne cene hrane ili pića u restoranu, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji, ne prelaze 400 dinara, a ono što je sigurno, je da se na meniju nudi daleko raznovrsnija i kvalitetnija hrana, u odnosu na onu koju bolničke kuhinje u Srbiji svakodnevno pripremaju za obolele. Međutim, ova hrana “nije za pacijente”, pa čak i ako hoće da plate.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Naime, zakup prostora u kojem je restoran, na površini od 110 kvadrata, prema ponudi koju je UKC Srbije dao još u avgustu ove godine, kada je raspisan tender, je 1.185 dinara po kvadratnom metru, što je 130.350 dinara za svaki mesec plus PDV, odnosno preko 1.000 evra.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Sve je privatizovano i sve se plaća

“Čekali smo prvo mesto za parking, garažu u kojoj ćemo moći da ostavimo automobil, posebno kada radimo smene od 12 sati, pa ne možemo stalno da preparkiravamo iz zone u zonu. Garaža je otvorena, ali privatno, iako je u sklopu Kliničkog. Cene su veće nego parking u zoni, tako da ne znam nikoga od kolega ko tamo parkira, mada većina i ne dolazi više kolima na posao. Sada smo konačno dobili restoran, da ne moramo da izlazimo napolje da jedemo, ali i to će da nas košta, a odavno ne dobijamo isplate za topli obrok. Nema ništa besplatno u ovoj zemlji”, kaže A. T., doktorka koja radi u jednoj od klinika UKC Srbije već 25 godina.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Međutim, ne dele svi njeno mišljenje, mlađi lekari su zadovoljni, iako kažu da još “ispituju teren”.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

“Ovo mi je prvi put da sam došla ovamo, restoran je tek otvoren, pa ga još ispitujemo. Za ručak sam uzela omlet, krompir, paradajz, majonez i kiflu i to me je koštalo malo više od 500 dinara. Mislim da su cene pristojne, jer za taj novac retko gde može da se ruča, a ponuda je dobra i ne moram da izlazim, posebno zimi, to nam mnogo znači”, kaže mlada doktorka N. Đ., koju smo zatekli za jednim od stolova.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Vlasnik restorana „Pahuljica 1389“

Obišli smo restoran “Pahuljica KCS”, koji radi od 7 do 16 sati, nalazi se unutar nove zgrade UKC Srbije, na prvom spratu, a nosi isti naziv i ima istog vlasnika kao Etno restoran “Pahuljica 1389” na Zvezdari.

Pročitajte još:

Meso, jaja, kuvana jela, dezerti, gazirano, alkoholno piće i kafa, samo su deo bogate ponude, u kojoj su supe od 190 dinara, obroci-salate od 240, meso od 230, riba od 180, kuvana jela od 190 do 390, potom voda u flašici od pola litre 125 dinara, jogurt je 70, čaj 175, kafa 180, a alkoholna pića od 140 do 325 za “Čivas” viski.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

“Vodimo porodični restoran i nemamo nikakve veze sa politikom, a drago nam je da možemo da iznesemo našu ponudu i ljudima koji rade u Kliničkom centru. Bolje da pojedu na pauzi nešto kuvano, nego da kupuju suvu hranu. Konkurisali smo regularno na tenderu i prošli. Javili smo se i na konkurs za kafić, koji je trebalo da bude preko puta restorana, ali je neko drugi dao bolju ponudu”, kaže za Nova.rs Dragan Danilović, menadžer “Pahuljice 1389”.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Podsetimo, kako su medicinari čekali ovaj restoran, tako su se ranije nadali garaži koja zaposlenima neće biti naplaćivana. Međutim, u garaži „Resavska“, koja je takođe u okviru UKC Srbije, ali u privatnim rukama, parking mesto za prvi sat košta 100 dinara, svaki sledeći započeti sat 150, dok je celodnevna karta 850 dinara.

Foto: Ana Marković/Andrija Lazarević/Nova.rs

Setimo se da je Ministarstvo zdravlja još u avgustu 2021. godine raspisalo javni poziv za dodelu koncesije za finansiranje, projektovanje, izgradnju, održavanje i upravljanje tri objekta garaže sa helidromom (garaže „Resavska“, „Centralna-Helidrom“ i garaža „Deligradska“) u okviru kompleksa UKCS, a vrednost ukupnog projekta, izgradnje sve tri garaže je 3,33 milijarde dinara, odnosno 28,4 miliona evra. Prema pisanju BIRN-a ova garaža izgrađena je nelegalno, odnosno bez potrebnih građevinskih dozvola.

***

BONUS VIDEO: Nedovršen Klinički centar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare