Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Privatna arhiva

Medicinska sestra Nataša Vanić Čučković iz Obrenovca koja više od tri godine putuje o svom trošku u Beograd na Klinički centar Srbije gde radi već 28 godina, ispričala je za Nova.rs da više ne može finansijski da izdrži jer je svaki odlazak na posao košta 655 dinara. Iako je dobila bus plus za prvu zonu pošto je pre udaje živela u Krnjači, ta kartica joj sada ništa ne znači. Ipak, ova zdravstvena ustanova ne želi da joj plati uvećanje troškova prevoza, a razlog je, više manje, sraman.

Nakon što je Nataša ispričala za Nova.rs kroz kakvu finansijsku torturu prolazi, te da će možda morati da da otkaz posle toliko godina rada, oglasio se Klinički centar Srbije sa obrazloženjem zbog čega njihovoj zaposlenoj ne plaćaju karticu za treću zonu.

Novi klinički centar u Nišu Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Univerzitetski klinički centar Srbije plate i sve novčane obaveze prema zaposlenima, pa tako i naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, izmiruje iz budžetskih sredstava odobrenih od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Izmenama i dopunama Zakona o radu koje su objavljene u ‘Službenom glasniku RS’ br. 75/2014 u čl. 118. stav 3. propisano je da ‘promena mesta stanovanja zaposlenog nakon zaključenja ugovora o radu, ne može da utiče na uvećanje troškova prevoza koje je poslodavac dužan da naknadi zaposlenom“, kažu za Nova.rs iz ove zdravstvene ustanove.

Pročitajte još:

Kako dalje objašnjavaju, od stupanja na snagu navedenih izmena i dopuna Zakona o radu, Univerzitetskom kliničkom centru Srbije nisu odobrena uvećana sredstva po osnovu troškova prevoza zaposlenih.

Ipak, kako stoji u njihovom obrazloženju, Univerzitetski klinički centar Srbije pokušava da u dogovoru sa nadležnim Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje pronađe adekvatno rešenje, kako zaposleni iz ovog razloga ne bi bili oštećeni.

Nataša Vanić Čučković Foto:Privatna arhiva

Podsetimo, Nataša je ranije živela u Krnjači odakle je putovala na posao i KCS joj je plaćao zonu 1. Međutim, od septembra 2019. godine otkad se preselila u Obrenovac zbog muža, Klinički centar joj ne daje troškove nadoknade, odnosno ne priznaju uvećanje troškova prevoza.

BONUS VIDEO: Izgradnja garaže u Kliničkom centru Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare