Foto: Nova.rs

Sumanuto uništavanje Zlatibora se nastavlja. Veličanstveni prizori prirode odavno nisu sinonim za ovaj deo Srbije, s obzirom na sve veći broj luksuznih građevina zbog kojih se šume seku i priroda uništava. U centru najnovijeg slučaja su srpski investitor i 15 ari posečene šume.

Kako javljaju čitaoci portala Nova.rs, tokom prošle nedelje posečena je još jedna šuma na Zlatiboru. Prema nezvaničnim informacijama u pitanju je jedna od malobrojnih preostalih borovih šuma, stara više od 100 godina.

Foto: Nova.rs

Šume sada nema, a sudeći prema prethodnim sečama, kao i „komšiluku“, očekivano je da na njenom mestu „nikne“ stambeni kompleks, hotel ili slična luksuzna građevina, samo još jedna u nizu.

Foto: Nova.rs

Naime, oko ove parcele nalazi se još nekoliko privatnih objekata, poput hotela i apartmana.

PROČITAJTE JOŠ

Kao što se vidi na priloženim fotografijama, šume više nema. Ostao je tek poneki trag, poput grane, da su na ovom mestu donedavno bili borovi.

Foto: Nova.rs

Uvidom u Katastar nepokretnosti, vidi se da ova parcela, inače u opštini Čajetina, ima površinu od 1.552 kvadratna metra, odnosno 15,52 ara.

Foto: Printscreen Geo Srbija

Parcela se vodi kao privatna svojina, u stopostotnom vlasništvu firme iz Kragujevca.

Betonska džungla

Ovo nije jedini slučaj krčenja zlatiborskih šuma, s obzirom na to da je gradnja na ovoj planini odavno izmakla kontroli.

Samo jedan od primera je Titova vila ili Vila Aleksandra Pavlovića, okružena novoigrađenim objektima. Inače, ova vila je jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kultuno dobro. Iako je vila zaštićena, zemljište oko nje nije, te se kulturno dobro nalazi na gradilištu – i to bukvalno. Predviđeno je da ova vila bude centar hotelskog kompelksa „Titova vila Zlatibor“.

Foto: Facebook/Titova Vila Zlatibor

Pored ove vile, na Zlatiboru redovno „niču“ novi luksuzni hoteli, apartmani i slični urbanistički projekti.

Nedavno se pojavio i snimak Zlatibora iz vazduha. Autor snimka ističe da često posećuje Zlatibor, ali da na njemu trenutno ima čak 180 gradilišta.

Muke lokalaca

Ovakav način uništavanja Zlatibora ne oduševljava ni meštane.

Tako se pre nekoliko meseci redakciji portala Nova.rs javio čitalac koji sa svojom porodicom živi upravo na ovoj lokaciji. Oni žive u zgradi iz koje, zbog radova na sedmospratnici, mogu da izađu jedino ako uspeju da provuku ispod pumpe za beton.

„Mi smo hermetički zatvoreni, kao da smo živi zakopani i udišemo malter. Supruga i ja smo fotografisali kako izgledaju ti radovi i pumpa od koje ne možemo da prođemo, a onda su radnici izleteli, vikali na nas i pitali nas šta radimo. Rekli smo da tu živimo, pa smo onda mi njih pitali, ‘Zašto vičete, da li ste ludi?’ Odgovorili su: ‘Jesmo, ludi smo, a sad bežite odavde!’. To nam se dešava u najbližem komšiluku, ne smemo da mrdnemo, nikome ništa da kažemo, jer ne znamo ko tu radi, a moguće je da su kriminalci koji ne prezaju ni od čega. Moja supruga, ćerka i unuk provlačili su se ispod te ogromne cevi, koja bi u sekundi mogla da se otkači“, rekao je tada naš čitalac, koji se obraćao i komunalnoj policiji, doduše bezuspešno.

BONUS VIDEO Na Zlatiboru nema snega, ali ima betona 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare