Goran Vesić Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će se zelena gradnja podstaći izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, kojima će se ubrzati procedure, tako što će informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavati i oni koji će dobiti javna ovlašćenja, poput projektnih biroa, notara i advokata.

„Investitori će moći sami da prikupljaju saglasnost, koja će biti elektronska, a sve državne zgrade, kao i objekti preko 10.000 kvadrata će se graditi sa sertifikatom zelene gradnje“, rekao je Vesić za današnji „Blic“.

Kako je precizirao, lokalne samouprave dobiće zadatak koju teritoriju moraju da pokriju planovima, a ako to ne učine, država će da uradi za njih.

„Za one koji grade sa sertifikatom zelene gradnje biće smanjeni i doprinosi, a postojaće obaveza da svaka zgrada ima određen broj parking mesta sa električnim punjenjem“, kazao je ministar.

PROČITAJTE JOŠ

Vesić se složio s ocenama da na Kopaoniku i Zlatiboru trenutno vlada urbanistički haos.

„Zato ćemo u izmene Zakona o planiranju i izgradnji uneti da u granicama zaštićenog prirodnog dobra mogu da se rade samo prostorni planovi područja posebne namene, koje donosi Vlada Srbija, a predlaže ministarstvo. To su rešenja koja su početak uvođenja reda“, kazao je Vesić.

BONUS VIDEO Novi dokumentarac N1 o nelegalnoj gradnji na Savskom nasipu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar