Foto:TANJUG/ UN MEDIJA CENTAR

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je danas upozorila da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa različitim izazovima.

Ona je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, navela da su to pristup javnim objektima, informacijama i komunikacijama, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite.

Dodala je u tu spadaju u problemi pri zapošljavanju i napredovanju na poslu.

„Iako su vidni pomaci, praksa Poverenika pokazuje da je po broju pritužbi građana, invaliditet među prvih pet osnova i ove, kao i svih prethodnih godina“, ukazala je ona.

PROČITAJTE JOŠ

Ocenila je da se mora mnogo više uraditi na uklanjanju svih prepreka kako bi građani i građanke sa invaliditetom bili istinski ravnopravni u svim segmentima života.

Istakla je da je potrebno uložiti dodatan napor za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život, što, kako je ocenila, podrazumeva i ostvarivanje političkih prava.

„U pogledu pristupačnosti biračkih mesta, napravljen je najveći pomak, a potrebno je i dalje raditi na mogućnosti glasanja uz pomoć šablona ili listića na Brajevom pismu za slepe i slabodive osobe“, kazala je ona.

Rekla je i da značajan broj dece sa invaliditetom i dalje nema adekvatnu podršku u obrazovanju, jer se, kako je dodala, mere podrške ne sprovode na istom nivou u opštinama i gradovima.

Ukazala je da podrška ličnog pratioca „nije usluga na koju dete može da čeka“, kao i da se to mora obezbediti na vreme i u kontinuitetu.

BONUS VIDEO Zašto u avionu Er Srbije nema mesta za invalidska kolica?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar