Foto:Presscentar.uns.org.rs

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) zatražio je od premijerke Ane Brnabići i ministara finansija i prosvete Siniše Malog i Branka Ružića da otklone nedoumice po pitanju isplate pripadajuće naknade za regres za korišćenje godišnjeg odmora i ishrane u toku rada.

Iz NSPRV navode da je Zakonom o radu propisano da svi zaposleni u Srbiji imaju pravo na pomenute naknade, dok je Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama propisano da zaposleni u tim delatnostima pomenutu naknadu primaju, ali je ona uračunata u pripadajući koeficijent zaposlenog, definisan Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

„Problem je što liste plate koje zaposleni dobijaju, iako je to Zakonom o radu jasno propisano, ne sadrže vidljivu, u novcu iskazanu pomenutu naknadu. Istraživanje mišljenja našeg članstva ukazuje da preko 94 odsto ispitanih ne veruje da taj dodatak uopšte i prima. Otuda opravdano pitanje da li se te naknade uopšte isplaćuju“, navode iz sindikata.

Kažu da je sve postalo još očiglednije prethodnih godina jer se zaposlenima kojima osnovna zarada, utvrđena u visini ispod minimalne, a zatim isplaćena u visini minimalca, sadrži i pomenute naknade. Tada se, dodaju, nameće logičan zaključak da, ukoliko je to tako kako sada sud kaže, onda nije isplaćena minimalna zarada u celosti.

„Nejasno je da li minimalna satnina utvrđena odlukom Vlade Srbije čiji ste predstavnici, u javnim službama ne iznosi 201,33 dinara u ovoj godini, već npr. 150 dinara, vrednost 1/8 kifle i jogurta i delić naknade za regres? Ukoliko je tako, kako je to moguće? Kako onda glasi formula za obračun pomenutih naknada zaposlenog, npr. na mestu nastavnika u osnovnoj školi čiji je koeficijent, sa VII stepenom stručne spreme, utvrđen u vrednosti 17.32? Da li i on, poput svih zaposlenih u Srbiji, ima pravo na tu naknadu ili je to pravo njemu suštinski uskraćeno“, pitaju iz NSPRV.

Podsećaju na pravo svakog zaposlenog da mu zarada koju dobija bude jasna i razumljiva, da se zna šta je zapravo njegova zarada, a šta su troškovi koji pripadaju svim zaposlenima u jednakoj visini.

„Simptomatično je to, da iako je Vrhovni kasacioni sud promenio svoju odluku od pre dve godine, ni u jednom sudskom postupku, a da je nama poznato, poslodavac nije dokazao (pa čak ni pokušao da dokaže) da se ta isplata pomenutih naknada vrši. Ukoliko Vlada Srbije isplaćuje obavezne i zakonom propisane naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora zaposlenima u ustanovama javnih službi i državnim organima, kako to isplaćuje, odnosno koju formulu za obračun ovih naknada koristi“, pitaju iz NSPRV.

BONUS VIDEO: Protest domara i tetkica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare