Foto:Shutterstock

Svi zaposleni u javnim službama koji rade za minimalac, a tužili su poslodavca za neisplaćene naknade za topli obrok i regres mogli bi da budu u problemu zbog presude Vrhovnog kasacionog suda. Ovaj sud, naime, u utorak je objavio presudu po reviziji po kojoj tetkice i zaposleni na mestu pomoćnog osoblja u školama, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor pošto im je on, kaže sud - sadržan u koeficijentu. Advokat Ivan Ječmenica za portal N1 objašnjava da se ovakva presuda ne odnosi samo na zaposlene u školama, već da ima direktan uticaj na pravni i materijalni položaj svih zaposlenih u javnim službama koji primaju platu u visini minimalne zarade. Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS, u problemu će biti oni koji su već dobili presude po istom osnovu i novac im je isplaćen, pošto bi sada - mogli da ostanu bez njega.

„Ova presuda VKS ima direktan uticaj na zaposlene u zdravstvenim ustanovama (bolnice, klinički centri i domovi zdravlja), obrazovnim ustanovama (osnovne i srednje škole i fakulteti), predškolskim ustanovama, kulturnim ustanovama (domovi kulture i pozorišta), ustanovama socijalne zaštite, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i dr“, objašnjava za portal N1 advokat Ivan Ječmenica.

VKS je, podsetimo, u utorak 5. jula, objavio aprilsku presudu po reviziji po kojoj se smatra da su zaposlenima koji primaju minimalnu zaradu u koeficijent plate uračunate i naknade za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Ivan Ječmenica ističe da je pravni stav izražen u ovoj presudi Vrhovnog kasacionog suda (VKS) dijametralno suprotan dosadašnjoj praksi ovog suda izraženoj u prethodnoj presudi od 13. februara 2020. godine.

Suprotan je, dodaje, i odgovoru VKS na dopis Komori zdravstvenih ustanova Srbije od 27. decembra 2021. godine. Taj odgovor je, ističe Ječmenica, potpisao zamenik predsednika suda i predsednik građanskog odeljenja Dragiša Slijepčević, i u njemu se navodi da „u slučaju kada je zaposlenom isplaćivana minimalna zarada, pravo na topli obrok i regres koje mu pripada po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama nije realizovano, što je u skladu sa ujednačenom praksom u tumačenju i primeni materijalnog prava“.

„Posebno napominjemo da је Ustavni sud, postupajući po ustavnoj žalbi tuženog povodom navedene odluke Vrhovnog kasacionog suda doneo odluku kojom je odbacio ustavnu žalbu i potvrdio da predmetnom presudom VKS nije povredio nijedno Ustavom zajamčeno pravo podnosioca“, objašnjava sagovornik portala N1.

Sa druge strane, u presudi VKS koja je objavljena u utorak zauzet je, napominje Ječmenica – potpuno suprotan stav da su naknade za topli obrok i regres sadržani u koeficijentu za obračun plate, pri čemu nije od uticaja činjenica što su zaposleni primali platu u visini minimalne zarade.

Opširnije čitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Jelena Žarković: Kako su Crnogorci povećali minimalac za 200 evra, šta je „Maršalov plan“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare