Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, blokirali su saobraćaj na Trgu Slavija u centru Beograda. Oni traže da im se oproste sudski troškovi u izgubljenim sporovima, kojima su tražili da im se isplati nadoknada za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Nekoliko stotina pomoćnog osoblja zaposlenog u javnom sektoru stiglo je iz raznih gradova, a oni nose velike transparente „Budžet se preliva, a zaposleni sa minimalcem tonu“, piše N1.

Blokirali su saobraćaj na Slaviji. Nakon toga krenuće prema zgradi Predsedništva „jer domari i tetkice polažu nadu u predsednikov autoritet i veruju mu“. Kako su rekli, pismom su se obraćali predsedništvu, ali nije bilo odgovora.

Kako su naveli na protestu, Vrhovni kasacioni sud je prvobitno ocenio da oni imaju pravo na te nadoknade, zbog čega su i podnosili tužbe, ali je naknadno saopštio da ih nemaju i da su tužbe neosnovane, a domari i tetkice u obavezi da isplate sudske troškove.

Advokat Ivan Ječmenica, zastupnik tetkica i domara, kazao je da im je sada nametnuta obaveza da plate troškove od 60 do 90.000 dinara, što je dva do tri puta veće od njhove plate, kao i da oni nisu u mogućnosti da to isplate.

Precizirao je da je ukupno oko 5.000 tužbi podneto, što znači da je toliko porodica i egzistencijalno ugroženo.

Bonus video: Zašto protestuju građani na minimalcu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar