Predrag Kon i Dejan Žujović Foto: Ivan Dinić/Nova S, Zoran Lončarević/Nova.rs

Nakon presude Prvog osnovnog suda u Beogradu prošle nedelje, u sporu dva lekara Predraga Kona protiv Dejana Žujovića, uslediće žalbe. Naime, presuda je doneta u korist epidemiologa doktora Kona, po kojoj dr Žujović mora da isplati 80.000 umesto traženih 400.000 dinara. Međutim, Žujović danas podnosi žalbu na ovu presudu, a očekuje da će Kon učiniti isto jer je, kako smatra, verovatno nezadovoljan novčanim iznosom.

Podsetimo, Prvi osnovni sud doneo je presudu u parnici koju je epidemiolog i bivši član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, dr Predrag Kon, vodio protiv pulmologa dr Dejana Žujovića zbog povrede časti i ugleda.

Dejan Žujović i Predrag Kon
Dejan Žujović i Predrag Kon

Konu odbijen zahtev za isplatu još 320.000

U presudi se navodi da se delimično usvaja tužbeni zahtev dr Kona, a nalaže se dr Žujoviću da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda isplati iznos od 80.000 dinara Predragu Konu. Takođe, u ovoj presudi se navodi i da je odbijen zahtev dr Kona, kojim je tražio da Žujović zbog povrede časti i ugleda isplati još 320.000 dinara.

“Očekivao sam da će da me ‘zakolju’, samo nisam znao za koliko novca. Ovo je sve politička igra, a to mi je bilo jasno čim smo prvi put ušli u sudnicu. Ne pristajem na presudu i žaliću se, a moj advokat bi danas trebalo da uplati taksu za žalbu. Konu nisu usvojili zahtev da platim 400.000, već 80.000, što je njemu sigurno malo, pa očekujem žalbu i s njegove strane, jer je to čovek koji bi da uzme sve”, kaže dr Žujović u razgovoru za Nova.rs.

Dejan Žujović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Navodi da je imao samo jedan cilj.

PROČITAJTE JOŠ:

“Želeo sam da iznesem svoju stranu priče u pisanoj formi i da sve to ostane negde zapisano, da imamo pisani trag onog što se dešavalo. Ljude već nije briga, svi su zaboravili na umrle, na mere, pandemiju i krenuli su dalje, ne osvrću se i neće da ih podsećamo na težak period, njima je važno da su preživeli”, naglašava Žujović.

Žiro-račun za uplate

Inače, dr Žujović je na svom Fejsbuku objavio presudu, kao i žiro-račun na koji može da se uplati novac.

„Sad mogu da izmerim podršku aktivizmu u Srbiji“, napisao je Žujović u objavi.

Podsećamo, nekadašnji član Kriznog štaba tužio je poznatog pulmologa posle objavljene Žujovićeve kolumne i otvorenog pisma u novembru 2021. na portalu Nova.rs.

Kolumnu zbog koje je Kon podneo drugu tužbu protiv Žujovića možete u celosti pročitati ovde.

Uvrede, vikanje, dobacivanja, neprimerena gestikulacija, pretnje, psovke, emotivni izlivi, ali i po koja suza, obeležili su atmosferu četvrtog i poslednjeg sučeljavanja u septembru ove godine, kojem je prisustvovao i naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Skafander s imenima umrlih

Takođe, kako bi podsetio na svoje umrle kolege, dr Žujović je na ročištu, u junu prošle godine, izveo performans. On je tada iz zgrade suda izašao u skafanderu s 140 ručno ispisanih imena umrlih lekara tokom pandemije koronavirusa i sa maskom na licu, kao iz „crvene zone“.

dr Dejan Žujović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na sučeljavanju u novembru 2022. dr Kon je izjavio:

„Teraću ovo do kraja! On je kriv što me zovu Mengele!“, obraćajući se Žujoviću, koji je u sudnicu tad ušao ponosno noseći majicu s natpisom „60K+ PoKONdirena tikva i druge po(č)šasti!“.

Suđenje je tad započeto predlogom doktora Žujovića da se javno izvini doktoru Konu, ukoliko on, iz svog džepa, uplati 400.000 dinara u humanitarne svrhe. Epidemiolog je ovaj predlog odbio bez razmišljanja. Posle prvog ročišta dr Kon je izjavio da je spreman da povuče tužbu, ukoliko se doktor Žujović javno izvini za svoju kolumnu.

Doktor Žujović sve članove Kriznog štaba smatra odgovornim za veliku smrtnost građana Srbije od posledica koronavirusa, do koje je delom došlo, upravo zbog lošeg vođenja pandemije kovida 19. Odluke o epidemiološkim merama donosio je, između ostalih, i doktor Predrag Kon, koji je od marta 2020. bio jedan od najglasnijih epidemiologa u Kriznom štabu.

***

BONUS VIDEO: Emisija Izbliza – Dejan Žujović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar