Dejan Žujović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Performans koji je zaposlene u Prvom osnovnom sudu danas ostavio bez teksta, izveo je pulmolog doktor Dejan Žujović. Naime, on je u skafanderu, sa 140 ručno ispisanih imena umrlih lekara tokom pandemije kovida-19, i sa maskom na licu, kao iz „crvene zone“, posle čak tri sata saslušanja, izašao iz zgrade suda. Za njim je, u odelu, u tišini i sa žutom fasciklom pod miškom, išetao i epidemiolog doktor Predrag Kon, nekadašnji član Kriznog štaba, koji je u februaru tužio poznatog pulmologa. Optužio ga je za povredu časti, ugleda i duševnu bol, što je usledilo posle objavljene Žujovićeve kolumne i otvorenog pisma u novembru 2021., na našem portalu. Ovo je bilo njihovo drugo ročište, a treće je zakazano za oktobar.

Pročitajte još:

Sa licem „upaljenim“ od vrućine, ispod maske i skafandera, dr Žujović rekao je da se posle ovog saslušanja oseća isto kao po izlasku iz smene u crvenoj zoni.

„Nije hteo ni da me pogleda, ni da se javi, da kaže dobar dan, kad je video kako sam obučen“ rekao je kroz smeh dr Žujović za Nova.rs, opisujući susret sa dr Konom jutros ispred suda.

U pratnji advokata, u tišini su ušli u zgradu, a iz nje izašli posle nepuna tri sata.

„Danas je saslušan samo doktor Kon i predugo je trajalo. Moje saslušanje je odloženo za oktobar. Ne znam kako smo izdržali unutra ovoliko. Bilo je sukoba mišljenja, malo su advokati vikali, a boga mi i sudija. Advokat suprotne strane je preterivao, pa je upozoren da će biti izbačen. Sudija nas je opomenuo nekoliko puta, a istina ima čovečanski pristup slučaju, što će ga verovatno koštati. Na saslušanju Kona bavili smo se periferijom, a ne suštinom problema. Ja mu ne verujem kada kaže da je imao neprijatnosti na ulicama Beograda, da ga je neko pljuvao i hteo da ga bije. Važno je shvatiti da ovaj postupak nije svađa dvojice kolega, već kritika odnosa nadležnih prema neophodnim postupcima tokom kovid pandemije. Zato sam i obukao uniformu“ objašnjava dr Žujović.

dr Dejan Žujović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na skafanderu u kojem je dr Žujović došao na suđenje, ispisano je crnim flomasterom 140 imena umrlih kolega, a obezbeđenje u zgradi ga je bez komentara pustilo da uđe.

„Do pola noći sam ih pisao, sve sam. Nisam sinoć ni spavao, jedva stojim, toliko mi je vruće da mi se čini da ću se onesvestiti. Ovako smo se svi mi, koji smo radili u crvenoj zoni, osećali tokom dve godine svaki dan. Neki smo preživeli, a nažalost životi mnogih kolega su žrtvovani. Pustili su me u sudnicu bez problema. Sudija takođe nije ništa komentarisao, ali advokati suprotne strane imali su zamerke. Probali su da minimalizuju moj postupak ‚samoumiranja‘. Sa ovim sam hteo da podsetim Kona, ali i javnost, na dve godine života koje smo mi zdravstveni radnici proveli u crvenoj zoni, kako nam je bilo i koliko je njih umrlo. Sa podsećanjem da nadležni nisu sve uradili baš kako treba, jer imamo najveći broj preminulih zdravstvenih radnika u svetu“ naglašava dr Žujović.

dr Dejan Žujović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, ističe da nije siguran da je doktor Kon prepoznao skafander i da on uopšte zna kako to zaštitno odelo izgleda.

„On uvek ima pokeraški izraz lica, na kojem se emocije i reakcije ne vide. Posle današnjeg saslušanja moram priznati da mi je psiha doktora Kona ipak jasnija i da ga razumem. Kod njega postoji taj nesalomivi nagon za samoodržanjem i ne popušta u svojim stavovima, ali popravićemo to od oktobra, na sledećem saslušanju, kad ću ja više da pričam“, sa osmehom kaže dr Žujović.

dr Dejan Žujović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle prvog ročišta, dr Kon izjavio je da je spreman da povuče tužbu, ukoliko se doktor Žujović javno izvini za svoju kolumnu.

„Žao mi je, ali imam previše razloga da se ne izvinim, čak 430, što je ukupan broj umrlih zdravstvenih radnika, koji sam ispisao na leđima. To su moje kolege, koje su uvek bile diskretni heroji. Međutim ja želim da isteram pravdu za njih i za sve nas“ naglašava doktor Žujović.

dr Dejan Žujović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako je danas saslušan, dr Kon nije imao komentar na ishod ročišta. Izašao je iz zgrade suda i bez reči produžio prema ulici, dok je advokat govorio u njegovo ime.

„Ročište je prošlo, sve je u najboljem redu, a manir ozbiljnih ljudi, posebno ozbiljnih advokata, je da ne daju komentare. Zato nećemo ništa reći. Pustićemo sud da radi svoj posao, kakva god odluka bila, pozitivna ili negativna. Suđenje je održano i to je za sad dovoljno da znate“ rekao nam je Konov advokat, dok je on „bežao“ na drugu stranu ulice.

Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naime, dr Žujović, sve članove Kriznog štaba smatra odgovornim za veliku smrtnost građana Srbije od posledica koronavirusa, do koje je delom došlo, upravo zbog lošeg vođenja pandemije kovida-19. Odluke o epidemiološkim merama, donosio je, između ostalih, i doktor Predrag Kon, koji je od marta 2020. bio i najglasniji epidemiolog, ali i ostali članovi su učestvovali u katastrofalnoj strategiji borbe protiv kobne bolesti.

Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, ovo nije prvi put da Kon tuži Žujovića, ali je njegova prva tužba ranije odbačena.

Kon od Žujovića ovog puta traži isplatu u visini od 400.000 dinara, zbog kolumne i otvorenog pisma pod naslovom „Glamočko gluho kolo“.

“U prvoj tužbi, koja je odbačena, Kon me je optužio za antisemitizam. Ukoliko sad ova tužba, kojim slučajem prođe, odštetu neću platiti, već idem u zatvor” istakao je ranije dr Žujović.

Kolumnu, koja je u novembru 2021. godine objavljena na našem portalu Nova.rs, a zbog koje je Kon podneo drugu tužbu protiv Žujovića, možete u celosti pročitati ovde.

Bonus video: Persona Non grata – gost Predrag Kon

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare