Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu u parnici koju epidemiolog i bivši član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon vodi protiv pulmologa dr Dejana Žujovića zbog povrede časti i ugleda.

U presudi se navodi da se delimično usvaja tužbeni zahtev dr Kona i da dr Žujović mora na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda da isplati iznos od 80.000 dinara Predragu Konu.

Takođe, u ovoj presudi se navodi i da je odbijen zahtev dr Kona kojim je tražio da Žujović zbog povrede časti i ugleda isplati još 320.000 dinara.

Presudu je na svom Fejsbuku objavio dr Dejan Žujović, koji je objavio i žiro račun na koji može da se uplati novac.

„Sada mogu da izmerim podršku aktivizmu u Srbiji“, napisao je Žujović u objavi.

Podsetimo, nekadašnji član Kriznog štaba je tužio poznatog pulmologa posle objavljene Žujovićeve kolumne i otvorenog pisma u novembru 2021. na portalu Nova.rs.

Kolumnu, zbog koje je Kon podneo drugu tužbu protiv Žujovića, možete u celosti pročitati ovde.

Foto: Privatna arhiva

Uvrede, vikanje, dobacivanja, neprimerena gestikulacija, pretnje, psovke, emotivni izlivi, ali i po koja suza, obeležili su atmosferu četvrtog i poslednjeg sučeljavanja u septembru ove godine, a kojem je prisustvovao i naš portal.

Takođe, kako bi podsetio na svoje umrle kolege, dr Žujović je na ročištu, u junu prošle godine, izveo performans. On je tada iz zgrade suda izašao u skafanderu sa 140 ručno ispisanih imena umrlih lekara tokom pandemije koronavirusa i sa maskom na licu, kao iz „crvene zone“.

Dejan Žujović i Predrag Kon, Prvi osnovni sud
Dejan Žujović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na sučeljavanju u novembru 2022. dr Kon je izjavio:

„Teraću ovo do kraja! On je kriv što me zovu Mengele!“, obraćajući se Žujoviću, koji je u sudnicu, tada ušao, ponosno noseći majicu sa natpisom „60K+ PoKONdirena tikva i druge po(č)šasti!“.

Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Suđenje je tada započeto predlogom doktora Žujovića da se javno izvini doktoru Konu, ukoliko on, iz svog džepa, uplati 400.000 dinara u humanitarne svrhe. Epidemiolog je tada, ovaj predlog, odbio, bez razmišljanja. Naime, posle prvog ročišta, dr Kon je izjavio da je spreman da povuče tužbu, ukoliko se doktor Žujović javno izvini za svoju kolumnu.

Doktor Žujović, naime, sve članove Kriznog štaba smatra odgovornim za veliku smrtnost građana Srbije od posledica koronavirusa, do koje je delom došlo, upravo zbog lošeg vođenja pandemije kovida 19. Odluke o epidemiološkim merama, donosio je, između ostalih, i doktor Predrag Kon, koji je od marta 2020. bio jedan od najglasnijih epidemiologa u Kriznom štabu.

Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO – Emisija „Izbliza“ – dr Dejan Žujović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar