Foto; Shutterstock; Privatna arhiva

Uprkos najavama ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić, da je zahvaljujući novoj jedinstvenoj platformi za zakazivanje, listama čekanja na pregled magnetnom rezonancom (MR) u Srbiji konačno došao kraj, pacijenti i dalje ne mogu da dobiju slobodan termin, onog dana kad im lekar specijalista napiše uput. To je slučaj i sa pacijentima koji su u hitnom stanju.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), ali i u većini drugih zdravstvenih ustanova, oboleli dobijaju posebne datume za zakazivanje MR, a snimanje se naknadno čeka.

Foto: Nova.rs

Zakazivanje polovinom meseca

“Uput za snimanje magnetom dobio sam od specijaliste u Kliničkom centru 30. novembra, i istog dana otišao da zakažem. Kada sam došao na Odeljenje radiologije, sestra na šalteru mi je rekla da ne zakazuju. Potom mi je objasnila da dođem polovinom ili krajem ovog meseca i da će tek tada možda biti zakazivanje termina za snimanje”, revoltirano je za Nova.rs ispričao Velimir Perović (55), iz Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Iako je iz Ministarstva najavljeno da hitni slučajevi neće biti upisivani na liste čekanja već odmah prosleđeni na ovu dijagnostiku, Perović, kojem je od bolova potpuno oduzeta desna ruka, očigledno nije prioritet.

“Davno sam imao jedan udes, zbog čega sada trpim posledice. Nažalost odrazilo se na desnu stranu tela. Ruka mi je potpuno oduzeta, trpim strašne bolove, a magnet je jedini način da se postavi dijagnoza i da konačno dobijem terapiju. Međutim, zbog dezorganizacije sistema zdravstva, moram da čekam do kraja meseca, pa da tek tada čujem za kad ću dobiti termin za snimanje, što je sramota. Potpuno je jasno zašto ljudi odustaju i odlaze da se leče privatno. Ministarka najavljuje ukidanje listi čekanja na magnet, pa evo javno je pitam zašto ne mogu već danas da odem u Klinički i završim ovu dijagnostiku?”, pita Perović.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Ukidanje listi čekanja, ostaje samo bajka

Naime, 1. decembra ove godine, samo dan nakon što je ovaj pacijent dobio odgovor u UKC Srbije, da mu je prvo potreban termin za zakazivanje, pa tek onda za snimanje, ministarka zdravlja, kao i direktor UKCS, prof. dr Milika Ašanin, predstavili su javnosti “novu platformu za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu i rezultate revizije liste čekanja”. Oni su tom prilikom istakli da za 12 sati rada svaka magnetna rezonanca može da uradi 24 pregleda, kao i da je krajnji cilj ukidanje liste čekanja.

Pročitajte još:

„Zadovoljstvo mi je što će posle šestomesečnog rada oživeti softver koji je napravljen za to da se razdvoje oni pacijenti koji su hitni od onih pacijenata koji regularno treba za tri, četiri ili šest meseci, da dobiju svoje kontrolne nalaze. Ovo je potpuna novina i ovaj softver ćemo kasnije koristiti i za sva ostala liste zakazivanja. Nadam se da više neće biti liste čekanja“, rekla je pre samo nekoliko dana Grujičić.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Odgovornost za problem sa listama čekanja, koji je i najbolnija tačka pacijenata u Srbiji, ona je, međutim, prebacila upravo na njih.

“Konstatovali smo da je nekih 20 odsto pacijenata, u želji da osigura sebi pregled, zakazalo na dva mesta istovremeno. Isto tako 30 odsto njih su oni koji treba da dobiju kontrolu za šest meseci, godinu dana“, rekla je ministarka.

Najavljena platforma će za početak raditi samo za beogradske magnetne rezonance, posle Nove godine se uključuju i UKC Kragujevac, gde se trenutno na snimanje čeka do kraja 2025., i UKC Niš, a od maja meseca i UKC Vojvodina, u kojoj je poslednji upisani pacijent na redu za magnet kičme, tek krajem novembra 2024. godine.

Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP

Direktori krivi za čekanje?

Nakon što u UKC Srbije nije uspeo da zakaže magnet, naš sagovornik ostao je bez dijagnoze do daljeg, a za to bi, prema rečima ministarke, trebalo da odgovara direktor ustanove.

“Ukoliko se desi da iz nekog razloga pacijent čeka, žalbe neka pošalje kabinetu ministarstva. Direktno će biti odgovorni direktori klinika i načelnici radiološke službe”, rekla je ona, ali odmah potom i naglasila da je opterećenje u Kliničkom centru Srbije veliko jer rade daleko više od ostalih centara u zemlji.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, u našoj zemlji na listama čekanja za različite operacije, intervencije, snimanja, trenutno je blizu 77.000 ljudi, a spiskovi su najduži na ortopedskim i kardiovaskularnim klinikama.

Na naša pitanja o pacijentima koji čekaju MR duže od dve godine, kao i o datumima za zakazivanje ove dijagnostike, na koje oboleli takođe čekaju, ali i o pozivanju na odgovornost direktora ustanova, nismo dobili odgovore iz Ministarstva zdravlja, ni od uprave UKC Srbije.

Poslednji termin za MR kraj 2025.

Ustanova      Pregled     Poslednji termin na listi

UKC Kragujevac     Magnet kičme      02.06. 2025.
Magnet male karlice     09.09.2025.
Magnet glave        01.10.2025.
Magnet muskulatornog sistema    15.01.2025.
Magnet abdomena      08.05.2025.
Magnet dojki      22.11.2024.

UKC Niš                   Magnet kičme     24.11. 2024.

UKC Vojvodine       Magnet kičme      27.10.2024.
Magnet male karlice 14.08.2024.
Magnet glave 16.11.2024.
Magnet dojki 22.08.2024.

***

BONUS VIDEO: Niški kardiohirurzi radili 100 dana bez prestanka: Rezultat je da nema više liste čekanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare