Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Skoro 64.000 građana podržalo je peticiju protiv "zlatiborizacije Tare" koju je pokrenula organizacija "Kreni-promeni". "Zaustavite predlog odluke Opštine Bajina Bašta o pretvaranju i prenameni parcela pašnjaka, livada i šuma Nacionalnog parka Tara u gradjevinsko zemljište!", navodi se u peticiji.

Podrška građana svakoga dana je sve veća, a iz inicijative „Kreni-promeni“ podsećaju zbog čega je to važno.

„Opština Bajina Bašta je predložila novi regulacioni plan za lokaciju u srcu Nacionalnog parka Tara, Račanska šljivovica, kojom se njen najlepši deo /oko 70ha/ prenamenjuje u građevinsko zemljište. Na taj način se legalizuje postojeća divlja gradnja i otvara put zlatiborizaciji Tare, sa rasparčavanjem parcela, predavanjem pašnjaka i šuma na milost i nemilost investitorima- bez ikakvog ozbiljnog razmatranja kanalizacije i saobraćajne infrastrukture, uz trajnu devastaciju najlepših krajolika“, navodi se u onlajn peticiji koju možete podržati na ovom linku.

#related-news_1

„Ni prethodni regulacioni plan iz 2007. nije ispostovan zbog nelegalne gradnje! Ako ovo prođe bez reagovanja, i ostale lokacije na Tari će doživeti zlatiborsku sudbinu! Najlepša planina Srbije je napadnuta, branimo je!“, upozorava se u peticiji.

Nove surove slike sa Zlatibora

Foto: Nova.rs

Sumanuto uništavanje Zlatibora se nastavlja. Veličanstveni prizori prirode odavno nisu sinonim za ovaj deo Srbije, s obzirom na sve veći broj luksuznih građevina zbog kojih se šume seku i priroda uništava. U centru najnovijeg slučaja su srpski investitor i 15 ari posečene šume.

Kako javljaju čitaoci portala Nova.rs, tokom prošle nedelje posečena je još jedna šuma na Zlatiboru. Prema nezvaničnim informacijama u pitanju je jedna od malobrojnih preostalih borovih šuma, stara više od 100 godina.

Šume sada nema, a sudeći prema prethodnim sečama, kao i „komšiluku“, očekivano je da na njenom mestu „nikne“ stambeni kompleks, hotel ili slična luksuzna građevina, samo još jedna u nizu.

Naime, oko ove parcele nalazi se još nekoliko privatnih objekata, poput hotela i apartmana.

Kao što se vidi na priloženim fotografijama, šume više nema. Ostao je tek poneki trag, poput grane, da su na ovom mestu donedavno bili borovi.

Uvidom u Katastar nepokretnosti, vidi se da ova parcela, inače u opštini Čajetina, ima površinu od 1.552 kvadratna metra, odnosno 15,52 ara.

Parcela se vodi kao privatna svojina, u stopostotnom vlasništvu firme iz Kragujevca.

Bonus video: Zlatiborizacija Tare“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar