Tara Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukoliko se obistine najave iz regulacionog plana koje bi opština Bajina Bašta tek trebalo da usvoji, lepota Tare kakvu sada poznajemo mogla bi da završi u armaturi i betonu. Pašnjaci bi mogli da postanu građevinsko žemljište, a nepregledne prirodne krajolike, zamenili bi krovovi hotela i apartmana.

Fotoreporter Nova.rs posetio je predele Račanske šljivovice, lokaliteta koji je obuhvaćen regulacionim planom, a koji, između ostalog podrazumeva i izgradnju kafića. hotela, apartmana…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O „Zlatiborizaciji“ Tare još 2020. godine pisale su „Novosti“ navodeći da je u toku sve intenzivnija gradnja u slabije branjenim delovima planine, pa su pred mnogobrojnim institucijama isprepletenih nadležnosti – veliki izazovi očuvanja Tare.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Problem predstavlja i činjenica da se gradi na područjima sa nižim stepenom zaštite, u kojima je gradnja dozvoljena prema važećim zakonskim aktima, kao i prema prostornim planovima opštine Bajina Bašta i grada Užica.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Termin „Zlatiborizacija“ nastao je na primeru potpunog uništavanja prirodnih lepota ove planine od strne investitora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tara, Stara planina, Jastrebac, Čemernik, Goč, Golija, Fruška gora… samo su neke od planina koje mogu doživeti sličnu sudbinu u slučaju izostanka planske izgradnje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

BONUS VIDEO: Zlatiborizacija Tare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare