Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Opština Bajina Bašta je predložila novi regulacioni plan za lokaciju u srcu Nacionalnog parka Tara, Račanska šljivovica, kojom se njen najlepši deo (oko 70ha) prenamenjuje u građevinsko zemljište. Ovakva odluka naišla je oštro protivljenje javnosti, a u okviru kampanje "Kreni promeni" pokrenuta je i peticija.

Opština Bajina Bašta je predložila novi regulacioni plan za lokaciju u srcu Nacionalnog parka Tara, Račanska šljivovica, kojom se njen najlepši deo (oko 70ha) prenamenjuje u građevinsko zemljište.

Na taj način se legalizuje postojeća divlja gradnja i otvara put „zlatiborizaciji Tare“, sa rasparčavanjem parcela, predavanjem pašnjaka i šuma na milost i nemilost investitorima- bez ikakvog ozbiljnog razmatranja kanalizacije i saobraćajne infrastrukture, uz trajnu devastaciju najlepših krajolika.

Ipak, glavni urbanista opštine Bajina Bašta, Miloš Jelisačević tvrdi da su podaci izneti u peticiji „Kreni promeni“ – neistiniti.

„Naime, u skladu sa smernicama iz Prostornog plana područja posebne namene NP Tara, Opština Bajina Bašta donela je odluku i pokrenula postupak izrade novog Plana generalne regulacije područja Račanska Šljivovica na Tari. Materijal koji je bio izložen na rani javni uvid predstavlja samo digitalizovan stari plan koji je usvojen još 2007. godine, a navedenim materijalom predložena je manja površina građevinskog zemljišta u odnosu na stari plan koji je još uvek na snazi“, naveo je Jelisavčić.

O „Zlatiborizaciji“ Tare još 2020. godine pisale su „Novosti“ navodeći da je u toku sve intenzivnija gradnja u slabije branjenim delovima planine, pa su pred mnogobrojnim institucijama isprepletenih nadležnosti – veliki izazovi očuvanja Tare.

PROČITAJTE JOŠ

Problem predstavlja i činjenica da se gradi na područjima sa nižim stepenom zaštite, u kojima je gradnja dozvoljena prema važećim zakonskim aktima, kao i prema prostornim planovima opštine Bajina Bašta i grada Užica.

U planu generalne regulacije područja Račanska Šljivovica, koji je napravljen 2007. godine naznačeno je da se planira izgranja vikendica, pansiona, hotela, ali i objekata iz oblasti kulture i zdravstva.

SO Bajina Bašta u junu 2020. godine usvojila je i izmene i dopune plana detaljne regulacije za područje Kaluđerske bare na Tari.

Eko straža na tviteru tvrdi da su se na ovaj deo planine okomili brojni investitori koji grade velelepne apartmane

.

U dopuni plana za ovo područje, navodi se da je planirana izgradnja golf terena, izgradnja i rekonstrukcija terena, staza za skijaško trčanje i slično.

Treba napomenuti i da je  na papiru, urađeno puno da se spreči urbanizacija delova Tare sa nižim stepenom zaštite.

U praksi, lepe želje može osujetiti stara ovdašnja boljka – reč je o pomešanim nadležnostima i odgovornostima, podeljenim između dve lokalne samouprave i između lokalnih i republičkih institucija.

Termin „Zlatiborizacija“ nastao je na primeru potpunog uništavanja prirodnih lepota ove planine od strne investitora.

Tara, Stara planina, Jastrebac, Čemernik, Goč, Golija, Fruška gora… samo su neke od planina koje mogu doživeti sličnu sudbinu u slučaju izostanka planske izgradnje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glavni urbanista opština Bajina Bašta, Miloš Jelisavčić pozvao je sve zainteresovane građane i potpisnike ove peticije, da uzmu učešće u izradi ovog Plana, kao i da svoje predloge i sugestije dostave opštini Bajina Bašta kada Plan bude na javnom uvidu.

Kao jednu od mera koje je Bajnina Bašta donela jeste i obaveza da malterisana površina objekata ne sme prelaziti 50 odsto i mora biti bele ili svetle pastelne boje, dok najmanje polovina površina mora biti pokrivena drvetom i kamenom.

BONUS VIDEO: Sneg u Zlatiborskom okrugu

Komentari

Svi komentari (10)