Javorka Erić (64) iz Šiljegovca kod Ribarske Banje jedna je od pacijentkinja sa liste čekanja koja je operisana u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu zahvaljujući tome što su lekari te klinike operisali obolele i tokom vikenda.

Erić je za Novu.rs kazala da se za operaciju srca prijavila 7. aprila prošle godine, a operisana je 5. aprila ove.

„Sada se osećam dobro, sve je proteklo u najboljem redu. Ne znam koliko je trajala operacija. Nisam ih pitala, ali sigurno nije malo pošto su morali da mi operišu i prednju i zadnju srčanu valvulu. Imam samo reči hvale i za lekare i za medicinske sestre na Kardiohirurgiji. Nisam do sada naišla na bolji tim lekara i sestara. Uslovi na klinici su zaista super, sve je čisto i uredno“, izjavila je Erić.

Javorka Erić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da je prve zdrasvstvene tegobe u vidu gušenja i zamora osetila pre četiri godine, a na lekarskom pregledu u ambulanti u Šiljegovcu doktor je ustanovio da je problem u srčanim valvulama.

„Na kontrolnom pregledu u Nišu lekari su mi najpre rekli da mi problem koji imam ne ugrožava život, ali posle toga sam dva puta preležala koronu i to mi je dodatno pogoršalo tegobe. Osećala sam se užasno umorno i operacija je bila jedino rešenje. Sada mi je puno bolje, mada i dalje imam probleme sa plućima koje mi je oštetila korona. Prebolela sam je vrlo teško i to kod kuće jer u to vreme u bolnici nije bilo mesta za prijem novih pacijenata“, izjavila je Erić.

Ona je kazala da će danas, posle 19 dana bolničkog lečenja, otići svojoj kući, gde je sa nestrpljenjem očekuju suprug, sin, snaja, petogodišnje unuke bliznakinje i trogodišnji unuk.

„Lekari su mi rekli da više ne smem da se bavim poljoprivredom, već samo kućnim poslovima. Znači mi i to mnogo jer želim još da čuvam svoje unučiće. Oni su nam najveće bogatstvo u kući. Zvali su me svakoga dana dok sam u bolnici bila i pitali kad ću kući. Srećna sam što ću ih danas ponovo videti, što ću moći da ih prošetam i brinem o njima dok je snaja na poslu“, rekla je Erić.

Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš, prema rečima njenog direktora Dragana Milića, uspela je da posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda eliminiše liste čekanja tako da ni jedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu ubuduće ne čekaa operaciju duže od pet do 15 dan.

Milić je ranije kazao da je lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42bolesnika.

„U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih pacijenata u prva tri meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014 a prošle godine 1.467“, istakao je Milić.

Prema njegovim rečima u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija, a jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod dva odsto, uključujući i hitne slučajeve.

„Niko od pacijenata operisanih tokom vikenda nije preminuo, a bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada. Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom“, naglasio je Milić.

On je istakao da je sve pomenute rezultate u 100 dana postigla ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu, a da su uz to operacije vikendom zaposleni radili bez novčane naknade.

Ministarka podigla prašinu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je eliminisanje liste čekanja za operacije u UKC Niš, na kome su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, „diskutabilno“, jer su oni od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili – šezdesetak.

Danica Grujičić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija KCS (Klinički centar Srbije) uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno“, rekla je Grujičić za Blic.

Dodala je da protiv lekara u Nišu nema ništa i da pozdravlja njihov entuzijazam, ali da su cifre obavljenih operacija na drugim klinikama u Srbiji „dosta veće“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar