Foto: Miljana Isailović/Nova.rs, Shutterstock

Doktor Branislav Jovanović volontirao je pet godina u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Niš, sam se finansirao, pomagali su mu roditelji, koliko su mogli, snalazio se da preživi nekako taj period i uspeo je da specijalizira anesteziologiju. On ne želi da govori o sebi, da se hvali svojim uspehom, a ni da se žali na probleme, ali kao nadređeni na Klinici, moram da pomenem njegov slučaj, jer me boli. On je sada jedan od najboljih među nama, a radi na određeno, na sramotni ugovor, koji mu uprava produžava na svaka tri meseca. Na taj način vređaju i njega i sve mlade kolege koje bi se odvažile da krenu njegovim stopama, pa se posle pitamo zašto nam lekari odlaze u Nemačku, Norvešku, Kanadu, ljutito za Nova.rs priča prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, u čijem je timu i doktor Jovanović.

Obavezno volontiranje posle završenog Medicinskog fakulteta, najveće je poniženje za mlade lekare, koje ne postoji nigde u svetu, samo kod nas, u Srbiji. Nažalost, neki od njih prinuđeni su da volontiraju i više godina, a da posle mukotrpnog besplatnog rada, tokom kojeg jedva preživljavaju dok ne prođe “probni period”, ne dobiju stalan posao.

Foto:privatna arhiva

“Provodim sate, dane, nedelje, ubeđujući moje lekare da ne idu u Norvešku i Nemačku, da ostanu ovde i brinu o našim pacijentima. Jedan od najboljih specijalista anesteziologa dr Branislav Jovanović, je punih pet godina volontirao u našem Kliničkom centru i još nema rešen status, što je velika sramota za ustanovu i za celokupan zdravstveni sistem Srbije. Posao na određeno dobio je 2020. kada je krenula pandemija kovida. Da nije bilo virusa, ko zna do kada bi trajao njegov volonterski staž. Ti ugovori se evo već tri godine vuku, produžavaju, na svakih nekoliko meseci“, kaže prof. dr Milić.

Foto:privatna arhiva

Tražili smo da dođe kod nas na kardiohirurgiju, jer je najbolji, ističe on.

“Stalno se u zdravstvenim ustanovama u Srbiji lekari žale kako nemaju dovoljno anesteziologa, a mi ovde imamo jednog vrhunskog stručnjaka, koga mučimo da potpisuje ugovor na određeno na svaka tri meseca, umesto da je odavno dobio stalan posao”.

Potrebno je mnogo odricanja i rada da bi lekar specijalizirao anesteziju, a nema ih mnogo koji su spremni na to.

Pročitajte još:

“Doktor Jovanović je međutim jedan od tih, koji pritom voli svoju zemlju, želi da ostane ovde da živi i da radi, ali naš sistem i nadležni, kao da hoće da ga oteraju. Sve čine da njemu i onima koji su mu slični, otežaju život i rad u Srbiji. Ono što on zna i način na koji radi, svuda u svetu bio bi poštovan, uvažavan i naravno finansijski i statusno nagrađen. Poslednji put ugovor je potpisao u decembru 2022. i uskoro mu ističe, pa da vidimo kakav će biti naredni”, navodi direktor ove Klinike.

Dr Dragan Milić Foto: Nova S

Nadležni u UKC Niš ne odobravaju stalno zaposlenje jer ne dobijaju “zeleno svetlo” od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Ovakvi sramni ugovori su pitanje upravo za ministarstvo i za Fond. Imamo iskusnog anesteziologa koji sada radi kod nas na kardioanesteziji, koja je najteži deo posla, a njegov status u bolnici je neregulisan”.

Foto:privatna arhiva

Osim što trpi poniženja i radi na određeno, doktor Jovanović učestvuje i u operacijama koje kardiohirurzi u UKC Niš obavljaju vikendima. Podsetimo, od 20. januara 2023., bez ikakve finansijske nadoknade, ovi lekari i njihov tim, operišu elektivne, ne hitne, pacijente, kako bi smanjili listu čekanja. Tokom prethodnog vikenda, tačnije od petka do nedelje, izvršili su rekordan broj intervencija na srcu – čak 22, a lista čekanja za operacije na srcu je sa 149 pala na 105 i cilj im je da do Uskrsa ili 1. Maja, Liste za kardiohirurgiju prestanu da postoje.

Foto:privatna arhiva

“Doktoru Jovanoviću nije teško da dolazi vikendom, ali ja, nažalost, i pored svega ovoga, još ništa ne mogu da učinim povodom njegovog statusa. Ako se jedno jutro pojavi i kaže mi da hoće da ode u Nemačku ili Norvešku, kako da ga ubedim da ostane, da ne ide”, u očaju pita doktor Milić.

Podsetimo, u decembru 2022. ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je važno stimulisati lekare da rade u državnim bolnicama prekovremeno kako bi se smanjile liste čekanja, a početkom februara ove godine najavila je da će do marta, u dogovoru sa kancelarijom predsednika Srbije, biti sprovedena nova zapošljavanja mladih lekara. Ona je pritom naglasila da u Srbiji ima oko 1.400 nezaposlenih lekara, a pozvala je mlade kolege da se osamostale i da idu da rade u manja mesta, gde će imati razne pogodnosti.

Danica Grujičić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

O pogodnostima naime nije detaljisala, ali imamo primer lekara, poput dr Jovanovića, koji godinama volontiraju u zdravstvenim ustanovama izvan Beograda, ili rade na ugovore koje im produžavaju na svaka tri meseca, a još nema izgleda da će dobiti posao za stalno.

Na naše pitanje, zašto doktora Jovanović , kao i sve kolege i koleginice koji poput njega volontiraju ili rade na određeno, čekajući stalan posao, država ne zaposli i tako spreči njihov odlazak u inostranstvo, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare