Zaposleni u državnim preduzećima i javnim ustanovama u šumadijskoj opštini Rekovac više od tri meseca rade za džabe - nisu primili platu od prošle godine, a na pitanje kada će dobiti svoju zaradu, stigne im odgovor od predsednika opštine: "Biće, samo što nije". I tako svaki mesec. O nepovoljnoj situaciji u kojoj su se našli za naš portal svedoče radnici opštine koji, s jedne strane očekuju plate, dok s druge strepe od otkaza zbog toga što su odlučili da progovore o ovim problemima.

Jedna od najstarijih opština u Srbiji, Rekovac, koja se nalazi u središtu Šumadije, već nekoliko meseci suočava se sa ozbiljnim finansijskim problemima, zbog čega zaposleni u državnim preduzećima i javnim ustanovama u ovom mestu ne primaju plate od novembra prošle godine.

Naime, radnici opštine Rekovac odlučili su da stanu na put bahatim funkcionerima koji su, zbog bezobzirnog tošenja novca iz budžeta grada i loših poslovnih ugovora sa sebi bliskim firmama (bliskim vladajućoj SNS stranci), doveli opštinu do tačke pucanja. Videći da više nemaju kud, odlučili su da o svojim problemima izađu u javnost.

Jelena (puno ime i prezime poznato redakciji) koja više od dve decenije radi u opštini kaže za Nova.rs da je svim radnicima dojadilo da mole za „svoj zarađeni dinar“, te su odlučili da obelodane na koji način su „predsednik opštine i njegov tim“ doveli do raspada opštine.

„Od momenta kada su završeni lokalni i republički izbori, gospodin predsednik kao da je stavio tačku na našu malu opštinu. Dugovi opštine prelaze 170.000.000 dinara tako da je stopiran transfer i svi prilivi koji bi trebalo da održe opštinu u životu i iz kojih se finansiraju plate radnika opštinske uprave, predškolske ustanove, biblioteke, turističke organizacije, kulturnog centra, Crvenog krsta, drumskog prevoza, javnog komunalnog preduzeca, tako da su radnici koji rade u ovim ustanovama i preduzećima bukvalno ostali bez ikakvih primanja“, kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njenim rečima, radnici u opštini i javnom preduzećima nisu primili platu iz decembra prošle godine, dok zaposlenima u predškolskoj ustanovi nije isplaćena zarada ni iz novembra.

„Preko sto porodica zavisi direktno od primanja od države, preko sto porodica živi od državnih plata i time što nisu primili ništa već tri meseca direktno im je ugrožen opstanak i ostanak ovde. Među njima smo moja porodica i ja. Apsolutno ne vidim ovde boljitak, mi ne mrdamo iz mesta od prošle godine, a to niko od funkcionera ne vidi. Zapravo, vide sve oni, ali ćute. Ja više ne želim da ćutim i da klimam glavom na njihove zahteve, zbog kojih smo i došli dovde“, ističe sagovornica Jelena.

„SNS-SPS vlast kriva za sve“

Aktuelna vlast u opštini Rekovac pripada kadru SNS-SPS. Tako je bilo proteklih osam godina i zbog njihovog neracionalnog poslovanja, budžet opštine je značajno smanjen, naglašava Jelena.

„Mnogo je propusta u radu opštinskih funkcionera i kada bih pričala o svemu tome, trebalo bi mi dva dana. Oni su štetnim ugovorima trošili namenske pare za radove koji nisu bili potrebni. Kad kažem ‘šetni’, mislim na ugovore sa firmama koje su njima bliske i režimu SNS-a. Samim tim su doveli u opasnost opstanak opštine, jer su svi razgrabili pare. Opteretili su budžet opštine stranačkim zapošljavanjem. Nerealno su plaćali grejanje privatnoj toplani. Jednoj privatnoj firmi plaćali su letnje i zimsko održavanje lokalnih puteva. To održavanje nikada nije bilo realno“, ističe ona.

Blokada na putu Sibnica-Kaludra Foto: TANJUG/ NATASA LAZAREVIC

Naša sagovornica tvrdi da su opštinski funkcioneri iskoristili poplave koje su zadesile Rekovac, te da su „napumpali“ procenu štete koja je nastala ovom nepogodom.

„Dok su se tadašnje glavešine opštine bogatile i trpale pare u džepove, opština je polako propadala i eto, došli smo do toga da niko neće radnicima da pomogne. Sećam se prošlogodišnjih poplava i trenutka kada je bila procena materijalne štete. Dug za radove buldožera i mašina bio je napumpan do nerealnosti. Ispada da su za dvadesetak dana radova nekoliko privatnih firmi fakturisali preko 30 miliona dinara. Svi znamo koje su to firme i čije su“.

Nabavljali vredne telefone dva puta godišnje

Opštinska vlast je, kako navodi Jelena, po dva puta godišnje zaključivala ugovore sa mobilnim operaterima, a sve zbog toga da bi „bili moderni“ i u korak s vremenom, pa tako i modelom telefona.

„Uzimali su mobilne telefone vredne po hiljadu i više evra. Ko zna kome su ih pribavljali, možda i porodici, jer što će im dva telefona? Ne idu oni po terenu, nema šanse njih negde da vidite osim kada treba da se slikaju. Samo prošle godine milionske cifre plaćene su za reprezentaciju u nekoliko restorana. A šta je sa nama, zaposlenima? Već treći mesec radnici ne primaju platu, a Ministarstvo finansija se ne obazire na problem opštine kao ni Vlada ni Predsedništvo. Svima smo se obratili, ali ništa. Prepušteni smo sami sebi kao da nismo deo ovog sistema ni deo ove države. Rekovac je konačno postao crna rupa i slepo crevo Srbije“, ocenjuje Jelena.

Protest u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona podseća na napore države da počne istraživanje litijuma u Rekovcu i na dolazak kompanije „Rio Tinto“, što je, kako se čini, i bio jedini cilj države, dok, s druge strane, opština propada.

„Ovamo smo zreli za iskopavanja, za rudnik, za sve, kao da smo metropola. A kada treba da misle o radnicima – ništa. Ne želimo više da ćutimo, ne želimo da budemo ostavljeni i zaboravljeni u sopstvenom gradu. Tražili smo mi plate, nije da nismo, ali ne vredi. Predsednik kaže: ‘Biće sutra, strpite se’. Dokle više da se strpimo? Imam troje dece, dvoje kreću na fakultet, obaveze su velike, a mi radimo za džabe. Dosta više“.

Dodaje da su zbog neizmirenih obaveza odbornici na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine Rekovac razmatrali predlog i donošenje odluke o raskidu predugovora dugoročnog zakupa nepokretnosti između Opštine Rekovac i kompanije „Trend Vision Group d.o.o“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Taj predugovor odnosi se na dugoročni zakup poslovnog prostora u fiksnom trajanju od pet godina, dakle do decembra 2028. godine u iznosu od 5.385 evra mesečno, sa PDV-om ukupno 6.335 evra mesečno. Nemaju para, naravno, jer su sve potrošili, pa nema ni za nas“.

Dug Opštine Rekovac gotovo 1,5 miliona evra

Prema pisanju portala Radio Levač, opštinski dug Rekovca na dan 31. januar 2024. godine iznosio je oko 155, 2 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra, a kada se ovom iznosu dodaju fakture pristigle u toku februara, za radove u novembru i decembru 2023. godine, neplaćene obaveze su „teške“ oko 167,6 miliona dinara.

Kako se navodi, dug se odnosi na socijalna davanja odnosno naknade porodiljama, naknade za novorođenu decu, invalidi, stipendije, socijalne usluge-pomoć u kući, kao i na subvencije u poljoprivredi.

U pitanju su i neisplaćene zarade, putni troškovi zaposlenih, jubilarne nagrade… u osnovnim i srednjoj školi, predškolskoj ustanovi, biblioteci, turističkoj organizaciji, kulturnom centru, sportskoj organizaciji, centru za socijalni rad…

Opštinu Rekovac, ispred Privremenog organa opštine, zastupao je i predugovor potpisao predsednik Privremenog organa opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević, ranije predsednik opštine Rekovac.

Krajem januara ove godine, za novog predsednika Opštine izabran je Dragiša Tomić.

On će naredne četiri godine biti na čelu opštinske vlasti, dok je za njegovu zamenicu izglasana diplomirana pravnica Slađana Glišić.

Redakcija portala Nova.rs uputila je zvanična pitanja na mejl opštine o problemima i zaradama zaposlenim u javnim ustanovama i državnim preduzećima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Gde ide novac od porezaa u šabačkim mesnim zajednicama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare