Foto: Južne vesti, Shutterstock

Tradicionalna jela, pevači i koncerti, sabori i veselja - svega je u Svrljigu bilo proteklih dana samo stipendija za studente završnih godina koje dodeljuje opština nije bilo. Studenti koji su nam se javili, prvu stipendiju primili su u februaru, poslednju u junu za maj mesec. Šta se sa ostalim novcem dogodilo u međuvremenu nije poznato.

Našem portalu javio se student iz Svrljiga koji je konkurisao za opštinsku stipendiju u ovoj školskoj godini.

Međutim, kako kaže poslednju stipendiju primio je u junu za maj mesec. Posle toga isplata je stala.

Nadali su se da će 10. avgusta dobiti stipendiju za jun i jul, ali do toga nije došlo.

Studenti koji su zamolili da ostanu anonimni, a sa kojima smo razgovarali kažu da sumnjaju da je novca u budžetu ponestalo zbog brojnih manifestacija koje se trenutno održavaju, a čiji je pokrovitelj opština Svrljig.

Novac dinari Foto:Shutterstock

„Verujem da nam 10. avgusta stipendija nije uplaćena zbog Belmužijade, manifestacije ‘Neka živi selo naše’, Janijade. Skoro su odlučili i da ulože i milione u obnovu keja i njegovu potpunu rekonstrukciju, koji sada nije prioritet u jednoj od najsiromašnijih opština koja ima problema i sa vodosnabdevanjem“, kaže sagovornik Nova.rs.

Sagovornici našeg portala navode i da imaju informacije o tome da su sa stipendijama slično prošli i srednjoškolci.

Inače, visina stipendije je 10.000 dinara po mesecu.

Pravo na stipendiju korisnik ostvaraju samo jednom.

U konkursu raspisanom u novembru 2022. godine naznačeno je da na konkurs za stipendiranje mogu da se prijave svi studenti završnih godina čiji je prosek ocena sedam.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naš portal poslao je pitanja na adresu opštine Svrljig, ali nam do objavljivanja ovog teksta nije stigao nikakav odgovor.

Iz Nacrta odluke o budžetu opštine Svrljig za 2023. godinu može se videti da je odobren budžet u visini od 763.200.000 dinara.

Međutim, nije precizirano koliko je odvojeno na stipendije.

Milioni za kej

Opština Svrljig i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisali su ugovor vredan oko dva miliona dolara za realizaciju projekta održivog razvoja ,,LIID”. To je kej o kojem studenti pričaju da u ovom trenutku nije prioritet.

Projekat vredan 1.915,613,00 američkih dolara obuhvata izgradnju keja na Svrljiškom Timoku, uređenje leve i desne obale. Po projektu je izgradnja trim staza, biciklističke staze, igraonica za decu, ogroman fitnes centar na otvorenom i još mnogo toga.

Takođe, opredeljenim sredstvima biće obuhvaćen i Sportsko-rekreativni centar ,,Pastirište” i još neke lokacije u gradu.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, plata u Svrljigu je 2019. godine bila najniža u našoj zemlji i to za čak 40% u odnosu na republički prosek u tom trenutku. Prosečna zarade građanina Svrljiga upola je manja od zarada zaposlenog Beograđanina. Te 2019. godine iznosila je 32.152 dinara, što je manje i od sadašnjeg minimalca.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare