Vesna Turkulov Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Protojerej Vladan Simić pružio je javnu podršku bivšoj upravnici Klinike za infektivne bolesti dr Vesni Turkulov, koja je smenjena krajem novembra.

U apelu koji je objavljen na sajtu Eparhije bačke, navodi se da, ukoliko Turkulov ne bude vraćena na mesto upravnice, ne preostaje ništa drugo nego da se građani okupe na javnom mestu i pruže podršku doktorki. Osim toga, protojerej, koji navodi da je jedan od mnogobrojnih pacijenata dr Turkulov, vrši pritisak na pokrajinsku vlast i upravu KCV, navodeći da je „predizborna kampanja u toku i da ovim potezom vladajuća partija mnogo gubi, bar što se tiče Novog Sada i Vojvodine“.

Turkulov je smenjena zbog navodnog „tajnog“ kovid odeljenja na Klinici za infektivne bolesti, iako je trebalo da svi kovid pacijenti budu lečeni u bolnici na Mišeluku. Nezvanično se navodilo da su na ovom kovid odeljenju lečeni viđeniji ljudi, članovi porodica lekara, ali i sveštenstvo crkve, piše portal 021.rs.

Na sajtu Eparhije bačke apel za podršku dr Vesni Turkulov objavljen je u subotu, a pre toga se pojavio u Novostima. U njemu se navodi da smo „svedoci bahatosti i trijumfa pokvarenosti, zavisti i podlosti“ u vremenu kada sa svih strana slušamo o odlivu mozgova i pribojavamo se da u Srbiji neće ostati niko da nas leči.

Simić je situaciju u kojoj se našla Turkulov nazvao „besprizornom hajkom“ koja se protiv nje vodi već najmanje dve godine. Kako navodi, bivšoj upravnici Infektivne klinike se zabranjuje rad sa pacijentima obolelim od korona virusa u trenutku kada Srbija beleži na hiljade novozaraženih na dnevnom nivou. Protojerej je podsetio i na to da je predsednik Srbije odlikovao Turkulov ordenom za svoju borbu, da ju je Novi Sad nagradio Oktobarskom nagradu i da ju je Srpska pravoslavna crkva, na predlog episkopa Irineja, odlikovala ordenom Svetog Save drugog stepena.

Istog dana, na Đurđić, bila je kuma gradske slave i „sedela za istom trpezom sa onima koji će, bez opravdanog razloga i iz čiste sujete i pakosti, samo nekoliko dana kasnije, doneti rešenje o njenoj suspenziji i smeni sa mesta upravnice Infektivne klinike, zbog lečenja pacijenata od korona virusa“.

„Kada je obasipana pohvalama i odlikovanjima za veliki doprinos našoj državi i svim njenim građanima, niko od njenih protivnika se nije usudio da bilo šta protivreči nego su svi, i oni koji je vole i poštuju i oni drugi, aplaudirali i tapšali je po ramenu. Ipak, oni drugi su to činili unapred joj svesno spremajući podvalu. Pitam se: da li se licemeri rađaju kao takvi ili to postaju tokom života, učeći veštine preživljavanja u svetu politike i sa njom povezanih strasti? U kom trenutku čovek odluči da je spreman na sve kompromise sa svojom savešću, pod uslovom da je ima, i da li ikada pomisli da je vreme za pokajanje? Sudeći prema najnovijem razvoju situacije i najsvežijim saopštenjima i izjavama, još nije došlo vreme za pokajanje, a to znači da se nastavlja započeti pir bahatosti i beskrupuloznosti, krivotvorenja dokumentacije i pokretanja montiranih disciplinskih postupaka“, navodi Simić.

Pokrajinski premijer Igor Mirović pre nekoliko dana izjavio je da će biti poništene odluke o smenama u KCV. Međutim, protojerej navodi da Turkulov još nije vraćena na mesto upravnice, „sa kojeg je nezakonito uklonjena bez ikakve krivice, po sistemu boljševičke smene kadrova“.

160 godina SNP
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Ili se njena krivica ogleda u njenom poštenju, predanosti pacijentima i odbijanju da postane deo koruptivnog aparata o kojem su mediji pisali proteklih dana? Ako čitava stvar uskoro ne dobije jedini mogući razumni i pošteni epilog, nama, običnim građanima i blagodarnim pacijentima dr Vesne Turkulov, ne preostaje ništa drugo nego da se okupimo na nekom javnom mestu i da svi zajedno podržimo našu dragu doktoricu Vesnu, a od onih koji su zloupotrebili svoje položaje zatražimo ostavke“, dodaje se u apelu.

Simić odgovornost prebacuje na pokrajinsku vlast i upravu Kliničkog centra Vojvodine, navodeći da će, ukoliko se zahtevi ne ispuni, na njima biti odgovornost za novonastalo stanje u epidemiji koronavirusa.

„Njihovim jezikom govoreći, predizborna kampanja je u toku i ovim potezom vladajuća partija mnogo gubi, bar što se tiče Novog Sada i Vojvodine, pogotovu ako se ima na umu da ceo Novi Sad tačno zna šta se dogodilo i da svi očekuju da se stvar reši u korist dr Turkulov i svih građana Novog Sada, a samim tim i države, nasuprot onima koji su svoje želje i prohteve stavili ispred interesa građana i države. Jer, nema čoveka koji se na Đurđic zatekao u blizini dr Vesne, a da joj nije od srca čestitao orden i poželeo sve najbolje u životu i radu. A ona je to zaslužila svojim predanim radom, znanjem i iskustvom, odgovornošću i ljubavlju prema svojim pacijentima, za koje je odvajala sve svoje vreme i snagu, radeći godinama prekovremeno, a posebno u poslednje dve godine kada se borila protiv korona-virusa. Pregledati sto pet pacijenata u jednom danu jeste istinski podvig koji nekome očigledno smeta jer se boji za svoju funkciju, pa iste naziva VIP-pacijentima, a dr Vesnu optužuje za ugrožavanje zdravlja drugih pacijenata i medicinskog osoblja“, poručuje ovaj protojerej, zaključujući da su za Turkulov „svi pacijenti VIP pacijenti“.

Simić se pita gde se u toj hajci „protiv onih najboljih među nama“ zagubila pretpostavka nevinosti i „da li je moguće da neko može biti kriv samo zato što postoji i radi po svojoj savesti i u najboljoj nameri prema svima?“ On je stava da uz „ime i prezime heroja kao što je dr Vesna Turkulov“ ne mogu da stoje reči „nezakonito postupanje“.

„Na kraju, pitam se i da li slogan ‘budimo odgovorni’ podrazumeva i političku obavezu da se odričemo onih najboljih među nama. Uspeh se kod nas još uvek ne prašta. Tako će biti sve dok razni anonimusi imaju ovozemaljsku vlast i moć nad moralnim gorostasima poput dr Vesne Turkulov“, zaključuje se u apelu protojereja Vladana Simića.

Podsetimo, napeta situacija u Kliničkom centru Vojvodine traje već izvesno vreme, a sve se tumači i u kontekstu sudara dve struje u SNS u borbi za prevlast nad pokrajinskim zdravstvom. Poseban problem izazvala je odluka Skupštine Vojvodine da preotme od Pokrajinske vlade upravljačke ingerencije nad KCV.

Pokrajinski premijer Igor Mirović nazvao je tu odluku nezakonitom i nestatutarnom, poručujući da je njen cilj „da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar