IGOR MIROVIC, MILOS VUCEVIC, DANE BASTA
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Nepravilnosti su uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid-pacijente i nakon otvaranja bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima, navodi pokrajinski premijer Igor Mirović.

Najvažnija zdravstvena ustanova u pokrajini Klinički centar Vojvodine, ispod kulisa i kroz mnogo podmetanja, dobila je novog vršioca dužnosti direktora. Umesto aktuelne dr Edite Stokić, na čelo KCV postavljen je dosadašnji upravnik Urgentnog centra dr Dragan Nikolić. O razlozima smene Novosađani zvanično ništa neće saznati, jer se iz ove ustanove već nedeljama niko ne oglašava niti odgovara na pitanja novinara. Ono što je, međutim, i više nego poznato je da iza upravljačkih rokada ne stoji borba za eventualno bolje zdravstvo, već otvoreni rat između dve SNS struje oko toga ko će ubuduće kadrovati u KCV.

Nedeljama se pričalo o klimavom položaju dr Stokić, vanrednog stručnjaka iz oblasti endokrinologije, koja će, ipak, ostati najviše upamćena po skandalima oko javnih nabavki u KCV. Međutim, prva potvrda da se u KCV zaista dešavaju turbulencije stigla je 30. novembra, i to putem „Službenog glasnika“. U njemu je osvanula naprasna odluka Skupštine Vojvodine po kojoj se nadležnosti nad KCV oduzimaju od same Vlade i prebacuju se na Skupštinu. U prevodu na stranački jezik SNS, to je značilo da aktuelni pokrajinski premijer Igor Mirović, ali i njegov sekretar za zdravstvo Zoran Gojković više nemaju nikakvih ingerencija nad KCV, imenovanjima, ali i direktnim nadzorom nad poslovima rekonstrukcije bolnice i nabavke medicinske opreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovom odlukom one su sad prešle u ruke skupštinskih poslanika, koji su u drastično većem broju naklonjeni struji SNS koja se okuplja oko gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potpredsednika SNS i miljenika predsednika države. Izigran preko noći, i to unutar svojih redova, premijer Mirović je nakon skupštine zapretio i ostavkom, o čemu je Nova.rs već pisala, da bi kasnije ovu vest demantovao. Međutim, svega nekoliko dana kasnije, premijer je izašao sa saopštenjem u kom se otvoreno zamerio skupštinskoj većini koju čine upravo njegove partijske kolege iz SNS.

„Skupština AP Vojvodine na sednici održanoj 30. novembra ove godine usvojila je nezakonitu i nestatutarnu Pokrajinsku skupštinsku odluku kojom je preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine“, saopštio je premijer.

Najavio je da će „od Skupštine Vojvodine zatražiti povlačenje nezakonite i nestatutarne odluke, jer je to jedini način da ovlašćeni organ – Pokrajinska vlada odnosno Sekretarijat za zdravstvo – nastave, kao i decenijama unazad, da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini i jednoj od najreferentnijih u Srbiji“. Mirović je u saopštenju podsetio na aferu koja je zapravo bila i okidač „krize vlasti“ u KCV. Naime, sada već bivša direktorka dr Stokić je „otkrila“ nezakonito ponašanje svoje koleginice dr Vesne Turkulov, načelnice Klinike za infektivne bolesti. Dr Turkulov je, navodno bez znanja uprave, držala „privatno kovid-odeljenje“ na klinici, uprkos tome što se svi kovid-pacijenti od septembra leče u kovid-bolnici na Mišeluku. Ovo odeljenje je bilo javna tajna ne samo u KCV, već i u celom Novom Sadu, a bilo je poznato da su se na njemu lečili prijatelji i rođaci političara, ljudi sa vezama, kao i crkveni zvaničnici.

Među pacijentima je bilo i rođaka samih lekara KCV koji nisu imali poverenja u novi kadar u bolnici na Mišeluku, dok dr Turkulov slovi za vrhunskog stručnjaka u svojoj oblasti i odličnog lekara. Upravo je pokušaj njene smene eskalirao otvorenim sukobom između dve SNS struje, a potom i donošenjem sporne odluke, za koju i sam premijer priznaje da je bila okidač.

Novi Sad kovid bolnica
Kovid bolnica u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid-pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima. Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, da jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih, jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila“, izjavio je premijer.

Naveo je da je spreman da ode i korak dalje u obračunu i da iznese dokumenta „koja pokazuju zabrinjavajuće postupanje odgovornih i jasne nalaze nadležnih u vezi sa ovim slučajem“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)