Dimitrije Petrović

Sada nije trenutak da se uvodi e-fiskalizacija na pijaci - inflacija je ogromna, pijace su su poluprazne, mušterije zadnjih dvadesetak dana više kukaju nego što kupuju. Minimum što treba uraditi je uvesti pauzu do kraja godine, a to je najgori slučaj po nas, kaže Srđan Praštalo, vlasnik tezgi na pijaci u Zemunu.

Argument da su pijačni prodavci – preprodavci – manjina i da većinu na pijacama čine poljoprivredni proizvođači, Praštalo naziva netačnom.

„Teza da čak i da su prodavci ugroženi opstanak pijaca nije ugrožen je pogrešna. Jer, udeo poljoprivrednih proizvođača u ukupnom prometu na pijacama je od pet do deset odsto“, kaže Praštalo i dodaje:

„I oni sami – da bi preživeli zimu i opstali – moraju da idu na taj isti kvantaš da kupe paradajz iz Grčke, krastavac iz Albanije ili Turske i da ga prodaju.“

Vlasnici tezgi na pijacama protestovali su pre nekoliko dana zbog uvođenja novih nameta koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase. Zbog izostanka reakcije nadležnog ministarstva vlasnici tezgi iz čitavog Beograda okupili su se kako bi utvrdili dalje korake.

Dogovor je da se u ponedeljak okupe zakupci sa tezgi sa pijaca širom Srbije i da se obrate direktno predsedniku Srbiju i upute mu svoje zahteve.

Više čitajte na N1.

Bonus video – Protest pijačnih prodavaca ispred Ministarstva finansija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar