Kraljevo zatvorene pijace
Prazna zelena pijaca, pijačni prodavci zatvorili tezge u Kraljevu Foto:Nova.rs

Pijačni prodavci u Kraljevu danas nisu izneli svoje proizvode, ali ni robu na buvljoj pijaci. Na taj način su se solidarisali sa svojim kolegama širom Srbije koji protestuju zbog fiskalizacije na tezgama.

Zakon o fiskalizaciji koji je stupio na snagu početkom godine, uslovljava prodavce na pijacama da poseduju elektronske fiskalne kase, odnosno da
obavezno izdaju fiskalne račune, počev od 1. maja.

„Treba da izdajemo račun za vezicu peršuna. A njena cena se svakog dana menja. I ostalim proizvodima kako što su krompir, kupus, luk… Nekada ista cena ne može ni dva dana da poveže. Drugo, mi se cenjkamo sa mušterijama“, objašnjava baka Vida koja je od retkih koji su danas otvorili svoju tezgu, a na kraljevačkoj pijaci ih ima preko 500.

Kraljevo zatvorene pijace
Prazan buvljak, pijačni prodavci zatvorili tezge u Kraljevu Foto:Nova.rs

Pored ovog razloga koji nam je objasnila ova Kraljevčanka, mnogi od njih se plaše dodatnih nameta, odnosno poreza za koji će ih država opteretiti kada uvedu elektronske fiskalne kase.

„I za zakup tezge se jedva skrpimo. Veliki marketi nas uništavaju. Mnoge naše redovne mušterije, više ne dolaze. I šta će onda meni da ostane kad platim državi“, kaže Mirko Kovačević kojeg smo zatekli pored svoje tezge na koju je danas stavio katanac.

Javno komunalno preduzeće “Pijaca” Kraljevo je jedan od najvećih snabdevača robom najšireg spektra kako Kraljeva tako i ostalih gradova i
mesta centralne Srbije.

Pored zelene pijace, na prostoru od 4 hektara uspešno rade i robne i zanatske pijace, autopijaca i naravno, kvantaška pijaca.

„Iskreno, iznenađena sam kada sam videla prazne tezge na zelenoj pijaci. Nema ničega. Ali, podržavam ih. Ja uvek kupujem na pijaci, jer je posebno
povrće najsvežije“, kaže Danijela iz Kraljeva.

Bonus video: Anketa na kragujevačkoj pijaci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar