Foto: pio.rs, Vesna Lalić/ Dragan Mujan/Nova.rs, N1

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje odštampao je promotivni materijal za aktuelnu vlast na čijem čelu je Aleksandar Vučić, predsednik države i lider vladajuće SNS. Sve to upakovano je pod nazivom "Vodič za penzionere" i već uveliko se deli penzionerima u Srbiji. Zbog ove akcije novog direktora PIO fonda Relje Ognjenovića jedan broj zaposlenih je, prema saznanjima Nova.rs, u subotu radio ceo dan prekovremeno.

Koverte sa takozvanim vodičem, na čijoj poleđini piše da je pošiljalac PIO fond, penzionerima su već počele da stižu. I možda bi sve to bilo prihvatljivo i normalno da na prvoj strani vodiča za penzionere nije slika i poruka Aleksandra Vučića, predsednika države i lidera vladajuće SNS.

Na taj način su, po svemu sudeći, još jednom, zarad promocije aktuelne vlasti, zloupotrebljeni institucija i novac građana Srbije.

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović Foto:pio.rs

Sve ovo se dešava samo dva meseca nakon što je upravljanje PIO Fondom preuzeo član SNS Relja Ognjenović, inače fizioterapeut po struci. Na tu poziciju, iako bez ikakvog iskustva i znanja u toj oblasti, kandidovala ga je očito članska karta, a pomoglo je i, kako su preneli brojni mediji, prijateljstvo sa sinom Aleksandra Vučića Danilom.

Sagovornik Nova.rs kaže da se sve radi upravo po njegovom nalogu.

„U Fondu su u subotu počeli da pakuju taj promo materijal. Rečeno je da se štampa 1,6 miliona komada i da se što pre treba da se podeli penzionerima“, kaže naš izvor.

Da je upravo o toj brojci reč vidi se i na samom materijalu gde se navodi da je u pitanju tiraž od 1,6 miliona primeraka. Navodi se i da je izdavač  PIO fond, a da materijal štampa Službeni glasnik.

Sve to je koštalo oko 79 miliona dinara.

Koverte u kojima se vodiči šalju nabavljene su od kompanije „Anr Company“ za 13 miliona dinara.

Oba ugovora dodeljena su u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, zbog „hitnosti postupka“.

„Zaposlenima su rekli da će se raditi prekovremeno zbog toga i da se počinje već u subotu. Radilo se dodatno po četiri sata da bi se stiglo. To je bukvalno nametnuto kao obaveza zbog čega su mnogi negodovali“, kaže naš izvor.

Ono što zabrinjava je činjenica da se na ovaj način koristi novac PIO fonda za političku promociju, što je protivzakoito i nedopustivo.

Pitanja o štampanju promotivnog materijala, razlozima, ceni i nalogodavcu uputili smo PIO fondu. Do objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

SNS došao do imena i adresa svih penzionera

Ovo ne bi bio prvi put da rukovodstvo Fonda PIO i aktuelna vlast zloupotrebljavaju penzionere.

Naime, 2018. godine na adresu penzionera u Srbiji stigla su pisma zahvalnosti u ime predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Pošiljalac nije bio PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.

Ovim povodom reagovao je tadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. U Fondu PIO tada su tvrdili da ih oni nisu dali.

Novo pismo Aleksandra Vučića penzionerima stiglo je ponovo 2020. godine. Kao i u prethodnom slučaju i u ovom je pokrenut krivični postupak.

Do danas, bez epiloga.